Πονοκέφαλος (και) για τις τηλεπικοινωνίες το ενεργειακό κόστος
- 30/11/2022, 09:36
- SHARE
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αποδείχθηκαν -σε μεγάλο βαθμό- αλώβητοι στην πανδημία, αλλά πλέον ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις για μείωση του κόστους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους το 2023 θα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ιδιαίτερα του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, καθώς μετά από μια δεκαετία χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης του αυξανόμενου κόστους και της αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους για να ανταπεξέλθουν.
Σημειώνεται ότι το θέμα του αυξημένου κόστους έχουν αναδείξει επιχειρηματίες του κλάδου, με ενδεικτικές τις αναφορές του επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος είχε προϊδεάσει για ένα δύσκολο β’ εξάμηνο φέτος, παρά τις ισχυρές επιδόσεις και το ασφαλές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο όμιλος και το οποίο ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα φέρει αποτέλεσμα. Ως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας (περίπου 460 GW ετησίως) έχει επιβαρυνθεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος αν και έχει εξασφαλίσει ανταγωνιστικές συμφωνίες συγκριτικά με άλλα μέλη του ομίλου DT.
Αν και οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν σχετικά μικρό μέρος του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού επικρατεί προβληματισμός στη διεθνή αγορά για τις έστω και πολύ χαμηλότερες αυξήσεις τιμών που ενδέχεται να σημειωθούν, συγκριτικά με εκείνες σε τρόφιμα και ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη της Analysys Mason, οι φορείς εκμετάλλευσης και οι ρυθμιστικές αρχές το 2023 θα δέχονται πίεση να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών, ιδίως στις υπηρεσίες για καταναλωτές. Πάντως, ακόμη κι αν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερό το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στις τρέχουσες συνθήκες, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές λιανικής, αλλά είναι πιθανό το ARPU να μην συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, που σημαίνει μείωση με πραγματικούς όρους.
Οι εταιρείες του κλάδου θα πιεστούν επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, να εισαγάγουν «κοινωνικά» τιμολόγια για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ειδικά για σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Κάποια μείωση κόστους θα προέλθει από την αυτοματοποίηση στην οποία έχουν επενδύσει οι τηλεπικοινωνίες τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να επικεντρωθούν ειδικότερα στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ένας τομέας είναι ο παροπλισμός παλαιότερων δικτύων πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα διατηρήσουν τα επενδυτικά πλάνα στο 5G παρά τις χαμηλές προσδοκίες βραχυπρόθεσμων αποδόσεων ενώ οι επενδύσεις FTTP θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι τηλεπικοινωνίες θα μετακινηθούν επίσης σε FTTP λόγω του ανταγωνισμού άλλων τεχνολογιών.
Το metaverse δεν προβλέπεται να έρθει το 2023, αλλά πολλοί περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα ευθυγραμμίσουν τον οδικό χάρτη τους ώστε να ταιριάζουν στο όραμα ενός παράλληλου σύμπαντος στο μέλλον. Η Analysys Mason εκτιμά ότι η Meta θα συνεχίσει να ξοδεύει δισεκατομμύρια σε εξαγορές την επόμενη χρονιά με ορίζοντα το 2030, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η «χρονιά του μετασύμπαντος».
Ορισμένοι πάροχοι υψηλού προφίλ εγκατέλειψαν πρόσφατα τομείς ψηφιακών υπηρεσιών (AT&T και Verizon πούλησαν τα διαφημιστικά τους τμήματα) και ορισμένοι φημολογείται ότι σχεδιάζουν να εκχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία (π.χ. σχέδια της Orange να πουλήσει την Orange Bank), αλλά αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρέπει να ληφθούν ως σημάδια ότι όλοι οι φορείς σε χώρες υψηλού εισοδήματος επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους σε υπηρεσίες ψηφιακής οικονομίας. Οι αμερικανικές εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης συνεχίζουν να επενδύουν σε διαφημιστικές πρωτοβουλίες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιθανό να ακολουθήσουν. Ενδεικτικά, η TELUS αναμένει πάνω από το 10% των εσόδων της από υπηρεσίες υγείας το 2023. Άλλοι παίκτες επίσης προσεγγίζουν την ψηφιακή εκπαίδευση ως ευκαιρία ανάπτυξης.