«Πόρτα» στην πολιτική διαπραγμάτευση
- 27/04/2016, 20:50
- SHARE
Το τριπλό όχι στον Αλέξη Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής και η επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης.
Το πρώτο «όχι» ήρθε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συνέστησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, να περιμένει 24 ώρες και, ουσιαστικά, τον παρέπεμψε στο Eurogroup.
Το δεύτερο «όχι» ήρθε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι εφικτή μια Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αρμόδιο για τα θέματα αυτά είναι το Eurogroup.
Το τρίτο «όχι», όμως ήρθε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δεν βρίσκει λόγο να συγκληθεί ούτε το Eurogroup, αφού, όπως δηλώνει, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι χάνει και τη στήριξη των ΗΠΑ, αφού ο υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς, τάχθηκε με το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, εάν δεν λυθεί το ζήτημα του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, δηλαδή, των πρόσθετων μέτρων-ρεζέρβα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Προς το παρόν, οι επικεφαλής του κουαρτέτου αποχωρούν την Πέμπτη από την Αθήνα, καθώς την Τετάρτη είχαν μόνο εσωτερικές συναντήσεις μεταξύ τους και όχι με την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει ημερομηνία επιστροφής, αφού πρώτα θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να ψηφιστούν από τώρα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει προληπτικά.
«Το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί σε ανώτερο επίπεδο», υποστηρίζουν πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, που θεωρούν ότι η «οργισμένη» αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, που μεταδίδουν το ΑΠΕ και το MNI, δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του Eurogroup, που ελέγχεται πλήρως από τον Σόιμπλε.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα υποχωρήσει στην απαίτησή του για συγκεκριμένη λίστα με μέτρα, κατά συνέπεια, η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων, που θα κληθούν να δώσουν εντολή στους θεσμούς για τη στάση που θα κρατήσουν.
Πάντως, το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να αφήσουν τελικά εκτός το ΔΝΤ, μετά τη διαρροή των Wikileaks, έχει εξασθενήσει, αφού οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «δεν θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να εκβιαστούν»