Το πορτρέτο του «βασιλιά» των μπέργκερ
- 07/12/2014, 17:03
- SHARE
Ποια είναι η Burger King που σχεδιάζει δυναμική είσοδο στην Ελλάδα.
Με την αγορά της γρήγορης εστίασης να κυριαρχείται από το σουβλάκι του 1,5-2,5 ευρώ -και με το παράδειγμα των Wendy’s και McDonalds να δίνει μια εικόνα του τι περιμένει έναν πιθανό νέο παίκτη- όλοι περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον να δουν τι νέο μπορεί να φέρει η πασίγνωστη παγκόσμια αλυσίδα που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ειδικά στις μέρες μας που το street food κερδίσει συνεχώς φίλους στην Αθήνα, με ethnic εστιατόρια να φέρνουν πιο κοντά μας άλλες κουζίνες -ινδική, μεξικάνικη, αραβική- το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα τοποθετηθεί μια αλυσίδα χάμπουργκερ.
Από τη Φλόριντα σε όλο τον κόσμο
Η φίρμα ξεκίνησε ως Insta-Βurger το 1954 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, τα πήγε μέτρια και το 1959 εξαγοράστηκε από νέους ιδιοκτήτες που τη μετονόμασαν σε Burger King. Επέκτειναν την παρουσία της σε 250 καταστήματα σε όλη τη χώρα και το 1967 πούλησαν την επιχείρηση στην πολυεθνική τροφίμων Pillsbury.
Η «απογείωση» όμως δεν ήρθε ούτε τα επόμενα χρόνια. Παρά τις προσπάθειες και την πρόσληψη πρώην στελεχών της McDonalds, τη διαφημιστική προβολή, τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, τις αλλαγές στο μενού και τη φιλοσοφία, η δεκαετία του ’80 βρήκε την αλυσίδα πολύ πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στο μεταξύ η Pillsbury εξαγοράστηκε από τη βρετανική Grand Metropolitan, η οποία με τη σειρά της το 1997 συγχωνεύτηκε με τη Guinness δημιουργώντας τη Diageo. Η Burger King όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια θυγατρική με μπελάδες, χωρίς όραμα και χωρίς αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να κλείνουν τα καταστήματά της και το όνομά της να αποδυναμώνεται. Το 2000 της έβαλαν πωλητήριο.
Δύο χρόνια και πολλά παρακάλια αργότερα, η Burger King πουλήθηκε στο ανεξάρτητο επενδυτικό γκρουπ TPG Capital για 1,5 δισ. δολάρια. Η νέα ιδιοκτησία κυριολεκτικά ανέστησε τη φίρμα η οποία, με καλύτερες βάσεις και ικανότητες, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2006 και σημείωνε το ένα κερδοφόρο τρίμηνο μετά το άλλο.
Και ύστερα ήρθε η κρίση. Όπως συνέβη σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η Burger King είδε τα έσοδά της να μειώνονται. Κατά παράξενα ειρωνικό τρόπο όμως, εκείνα της McDonalds αυξάνονταν. Το 2010 η εταιρεία πουλήθηκε στο βραζιλιάνικο private equity 3G Capital αντί 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για την πορεία της από το 2010 και μετά διαβάστε εδώ
Με τη σχεδιαζόμενη επέκταση στην Ελλάδα η εταιρεία σκοπεύει να προσθέσει νέα καταστήματα στα 14.000 που φέρουν το σήμα της σε όλο τον κόσμο (κατά κανόνα ανήκουν στους franchisees) και νέες θέσεις εργασίας στις περίπου 34.000 που έχει σήμερα. Καθημερινά εξυπηρετεί 11 εκατ. πελάτες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα hamburger στον κόσμο.