Πώς AI και GenAI αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο των τραπεζών

Πώς AI και GenAI αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο των τραπεζών
Photo: pixabay.com
Όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 11th Digital Banking Forum.

Στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και την αποδοτικότητα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αναφέρθηκαν θεσμικοί και στελέχη από τον κλάδο της τεχνολογίας και των τραπεζών στο πλαίσιο του 11th Digital Banking Forum.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Γενικός Διευθυντής Λιανικής και Ψηφιακής Τραπεζικής, Attica Bank σε μεγάλο ζήτημα για τις τράπεζες έχει αναχθεί η χρήση εργαλείων fraud detection AI, καθώς όπως είπε χρειάζεται ακόμη δρόμος να διανύσουμε προκειμένου να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

«Δίνεται έμφαση στις εφαρμογές ΑΙ που αφορούν την ανάληψη ρίσκου και τις πιστώσεις. Είμαστε σε φάση που κοιτάμε τα κομμάτια των chatbots και το πώς αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά μέσα σε διαφορά σημεία του customer service. Στόχος είναι να δώσεις στον πελάτη ένα πιο live περιβάλλον διάδρασης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φρυδάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και δεν αφορούν μόνο τον τραπεζικό κλάδο που σε αυτή την περίπτωση είναι πιο αυξημένοι καθώς πρόκειται για ένα πιο ρυθμισμένο περιβάλλον. «Υπάρχει ο κίνδυνος του αλγορίθμου που είναι biased γιατί τα μοντέλα έχουν εκπαιδευτεί με συγκεκριμένες μεταβλητές και στοιχεία και το ερώτημα εδώ είναι ποιοι τελικά  παράγουν τα δεδομένα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιδιωτικότητα, αλλά και στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό έχουν απαγορεύσει στο προσωπικό τους την δωρεάν χρήση ΑΙ διότι είναι ένας προφανής τρόπος να διαρρεύσουν πολύτιμες εσωτερικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να γίνουν αυτομάτως κτήμα της μηχανής.

«Στην ελληνική οικονομία υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας. Αν βάλουμε στην εξίσωση το νέο set δεξιοτήτων που θα αφορούν τις νέες τεχνολογίες το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, διότι τα skills που θα χρειαστούν  άμεσα επιχειρήσεις και οργανισμοί σήμερα τα κατέχουν πολλοί λίγοι».

Αλλάζει το λειτουργικό και επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσιπτσή, Assistant General Manager – Business Analytics & Customer Value Management, Eurobank, η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά ο ρόλος της είναι ότι καλείται να λάβει αποφάσεις η τεχνολογία έναντι του ανθρώπου.

«Θα εγκρίνω ένα δάνειο; Θα προωθήσω ένα προϊόν; Είναι ερωτήματα που σήμερα στις τράπεζες είναι σε θέση να τα απαντήσουν οι μηχανές. Η μεγάλη αλλαγή έγινε με το GenAI καθώς τα συστήματα απαιτούν τρομερή επεξεργαστική ισχύ που έρχεται μέσω του cloud computing και της συλλογής δεδομένων. Η παγίδα που καλούμαστε να παρακάμψουμε είναι να μην γοητευτούμε από μια νέα τεχνολογία και την εφαρμόζουμε για να την εφαρμόσουμε, αλλά να έχουμε αξιολογήσει τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Στη EUROBANK δίνουμε έμφαση στο feedback των πελατών και μέσω του ΑΙ κάνουμε σύνοψη των προβλημάτων, υιοθετώντας μια νέα εσωτερική χαμηλού ρίσκου εφαρμογή».

Ο κ. Τσιπτσής πρόσθεσε πως οι εικονικοί βοηθοί είναι σημαντική εφαρμογή – παλιά τα chatbots ήταν ruled based on- και πως από εδώ και μπρος πρέπει οι τράπεζες να δουλέψουν υβριδικά –συνδυαστικά, λαμβάνοντας υπόψη και κανόνες και ελεύθερη διαχείριση κειμένου και προκαθορισμένες ερωτήσεις απαντήσεις.

«Στόχος είναι ο πελάτης να μένει ικανοποιημένος και όχι να βρίζει μια μηχανή. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό περάσαμε στο μετασχηματισμό βάσει δεδομένων και analytics και αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι απαιτείται μια αλλαγή λειτουργικού και επιχειρηματικού μοντέλου που σημαίνει ότι αξιοποιώ τα δεδομένα μου για να δημιουργήσω και νέες πηγές εσόδων, όχι απαραίτητα στον κλάδο που δραστηριοποιούμαι».

Κατέληξε λέγοντας πως οι άνθρωποι, τουλάχιστον προς ώρας, έχουν δημιουργικότητα και στρατηγική σκέψη που η μηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα πρέπει να μάθουμε να διοικούμε μηχανές και ανθρώπους

Τον λόγο πήρε η Κατερίνα Γλαβά, Consulting Partner, FSI Leader, Deloitte τονίζοντας πως εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα η Deloitte έχει ξεκινήσει την προετοιμασία με τη δημιουργία του ΑΙ Institute για να βοηθήσει τους πελάτες της να κατανοήσουν τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από δημοσιεύσεις που αφορούν εξειδικευμένες μελέτες καταγράφονται τάσεις για τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά και για το τι γίνεται στο εξωτερικό.

«Μέσω του ΑΙ Dossier γίνεται καταγραφή των use cases ανά τον κόσμο που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον εκάστοτε οργανισμό. Και εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί και αποδοτικοί στον τρόπο που κάνουμε τις δουλειές για τους πελάτες μας. Παράλληλα, εφαρμόζουμε end to end μεθοδολογία και προσέγγιση για να ξεκινήσει ένας πελάτης το ταξίδι του ΑΙ και του ψηφιακού του μετασχηματισμού.

Η ίδια χαρακτήρισε το GenAI ως μια άλλου τύπου βιομηχανική επανάσταση που θα αλλάξει τα πάντα στην αγορά εργασίας και στην ηγεσία. «Θα πρέπει να μάθουμε να διοικούμε μηχανές και ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι παλιά απαιτούνταν 18 μήνες για τον σχεδιασμό ενός παπουτσιού και σήμερα είναι έτοιμο σε 2 ώρες. Τα εμβόλια βγαίνουν σε 7 λεπτά όταν πριν χρειάζονταν δεκαετίες. Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2028 το ΙQ των μηχανών θα έχει φτάσει το 1600, όταν ο Αϊνστάιν είχε 190».

Το GenAI κερδίζει μερίδιο από την πίτα του ΑΙ

Τη δική του οπτική μοιράστηκε με το κοινό ο Σταύρος Σταυρινουδάκης, Analytics Business Unit Director, Performance Technologies, υπενθυμίζοντας πως ο εν λόγω όμιλος είναι IT Integrated πάνω από 25 χρόνια στην ελληνική αγορά και διαθέτει εξειδικευμένο πιστοποιημένο προσωπικό σε λύσεις AI και GenAI.

«Το θέμα είναι πώς από τη διαδικασία της άσκησης και του πιλοτικού έργου, μπαίνεις σε παραγωγή, σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που το έχει ανάγκη ο πελάτης. Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε τρέχοντας έργα σε τεχνητής νοημοσύνης σε Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα η τεχνητή νοημοσύνη για κρυπτονομισματα είναι κάτι που τώρα αναπτύσσεται με το κανονιστικό πλαίσιο να βγαίνει μέσα στο επόμενο 8μηνο. Οι τράπεζες θα μπορούν να ελέγχουν αν υπάρχει κάποια περίεργη συναλλαγή υψηλού ρίσκου και να την μπλοκάρουν. Στο εξωτερικό η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται σε αυτό το πεδίο και κάνει θαύματα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη του GenAI, ο κ. Σταυρινουδάκης επεσήμανε πως το αυτό κερδίζει έδαφος και παίρνει μερίδιο από την πίτα του ΑΙ, σταδιακά της τάξης του  25% -30%.

Έρχεται ο personal finance manager

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος, (ΣΕΚΕΕ) – Διευθύνων Σύμβουλος, Excelon, ο οποίος αναφερόμενος στην οδηγία AMD5, υπενθύμισε πως περιμένουμε τέλος της χρονιάς να εφαρμοστεί το ΜΙΚΑ,  οδηγία εφάμιλλη με αυτή στο κομμάτι του ηλεκτρονικού χρήματος.

«Είναι πιο ρυθμισμένο και ξεκάθαρο το ρίσκο του ηλεκτρονικού χρήματος σε σχέση με τα κρυπτονομισματα. Τα κρυπτο -πορτοφόλια έχουν global score το οποίο επιτρέπει στον χρήστη τους να δει αν υπάρχει υπόνοια για εμπλοκή σε απάτη και να παγώσει η διαδικασία. Μιλώντας για τεχνητή νοημοσύνη θα δούμε να δίνεται έμφαση στο συναίσθημα των πραγμάτων που γράφονται από τους πελάτες και οι εταιρείες να κινούνται σε μια λογική emotional AI. Βρισκόμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε έναν personal finance manager που θα συμβουλεύει τον χρήστη ως προς τι τον συμφέρει να κάνει με τα χρήματα του. Π.χ. θα του έρχεται ειδοποίηση ότι το bitcoin ανεβαίνει και θα τον ρωτά κατά πόσο θα τον ενδιέφερε να επενδύσει σε αυτό».

Ο κ. Μακρομάλλης τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε το θέμα της ηθικής στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ κάνοντας μια προβολή στο μέλλον είπε πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που σήμερα δεν υπάρχουν και πως πρόκληση της πολιτείας και των μεγάλων οργανισμών θα είναι το πώς ο κόσμος θα επανεκπαιδεύεται σε διαφορά στάδια της ζωής του σε θέματα τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: