Πώς αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους οι ασφαλιστικές εταιρείες
- 14/06/2023, 16:16
- SHARE
Για τις προκλήσεις και το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στην εποχή του ChatGPT και της τεχνητής νοημοσύνης μίλησαν επικεφαλής ασφαλιστικών εταιρειών στο πλαίσιο του 16ου Insurance Conference 2023 με τίτλο «H νέα εποχή συνεργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης – Κράτους».
Το συνέδριο παρευρέθηκε ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως εάν την επόμενη Κυριακή ο λαός επιβεβαιώσει την απόφαση που έλαβε στις 21 Μαΐου για σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις του παρελθόντος για την ασφαλιστική αγορά θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν έχουμε θεσπίσει ακόμη τα φορολογικά κίνητρα που θέλουμε, καθώς ευελπιστούμε σε ομαλότερη οικονομική εξέλιξη. Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε ηγέτες αλλά να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κυρία σύνταξη θα είναι πάντα κρατική ευθύνη και κρατική μέριμνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαραίτητη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
«Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές συνιστούν ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα το Κράτος πρέπει να σκεφτεί πιο γενναιόδωρα το θέμα των κινήτρων για να ασφαλιστεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού» ανέφερε ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN.
Εστιάζοντας στις ασφαλίσεις υγείας, παραδέχτηκε πως η εικόνα δεν είναι καλή και πως ακόμη δεν έχουμε αποκτήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Κατά τη γνώμη του, απαιτείται ουσιαστική σύμπραξη και σχεδιασμός μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας με χαμηλότερο κόστος.
«Μιλώντας για το συνταξιοδοτικό, και πιο συγκεκριμένα για τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα, είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία το να μη δίνουμε ως χώρα κανένα κίνητρο ασφαλιστικό. Είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος, αλλά επιβάλλεται η αλλαγή. Θα το βρούμε μπροστά μας όταν ο πληθυσμός γίνεται γηραιότερος και υπάρχει υπογεννητικότητα».
Εκτιμώντας το πώς θα κινηθεί ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, ο κ. Καντώρος υπογράμμισε πως οι αλλαγές γίνονται με εκθετική ταχύτητα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε μεγαλύτερα σχήματα γιατί η ελληνική είναι μια κατακερματισμένη, μικρή σε μέγεθος αγορά. Πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει ασφαλιστικός αναλφαβητισμός όσο δεν φροντίζουμε τα σημαντικά πράγματα να τα μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία.
Ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των ασφαλίστρων
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, CPCU, ARe, CEO, SRS Group of Companies, ο κλάδος του αυτοκινήτου λειτουργεί ως οδηγός της αγοράς ασφαλίστρων και πλέον έχουν κάνει την ανάδυσή τους πλατφόρμες για online και direct πωλήσεις, ένα εργαλείο το οποίο επιλέγουν πολλοί καταναλωτές και που παρότι παλιά η αγορά δεν αποδεχόταν αυτή την τάση, πλέον έχει καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί με τα νέα δεδομένα.
«Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αντιμετωπίζουμε αύξηση επιτοκίων, υψηλό πληθωρισμό και κατ’ επέκταση αύξηση ασφαλίστρων όταν οι πελάτες ζητούν μείωση. Ο πληθωρισμός θα βοηθήσει στο να ανέβουν τα ασφάλιστρα γιατί παράλληλα έχουν αυξηθεί οι ζημιές και όλα τα κόστη. Όταν λέμε ανανέωση συμβολαίου με τους ίδιους όρους, εννοούμε ανανέωση με αύξηση 5%. Η αγορά είναι παρά πολύ ανταγωνιστική και όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις πρέπει να επιδεικνύουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα, να διαθέτουν καλή ομάδα και όραμα για ένα μέλλον που δεν έχει έρθει ακόμα».
Σχολιάζοντας την υποχρεωτική ασφάλιση της κατοικίας, είπε πως είναι σωστή, αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί ο καταναλωτής ώστε να αποκτήσει ασφαλιστική συνείδηση.
Ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσων
Στο πάνελ συμμετείχε και ο Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος ανέφερε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά περνάει ένα μεταβατικό στάδιο καθώς έγιναν πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Διευκρίνισε δε πως ο κλάδος των αυτοκινήτων καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς, το οποίο μεταφέρεται στις πλατφόρμες, αλλά, όπως είπε, σταδιακά αυτό θα μειωθεί.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις προκλήσεις που θα διαχειριστούν οι επικεφαλής ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Μαρκόπουλος επέλεξε να μιλήσει για τις κυβερνοεπιθέσεις και την τεχνητή νοημοσύνη.
«Θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση όλων των κλάδων και η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλά επαγγέλματα. Υπολογίζεται ότι οι κυβερνοεπιθεσεις ανέρχονται σε 10 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, όταν στην Ελλάδα έχουν ασφαλιστεί για αυτούς τους σκοπούς μόλις 1000 επιχειρήσεις. Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες άγγιξαν τα 275 δις ευρώ το 2022 και μετά λύπης μου θα έλεγα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση».
Ο κ. Μαρκόπουλος παρέθεσε και ένα σχόλιο για τον αντασφαλιστικό χώρο, στον οποίο συντελούνται μεγάλες αλλαγές. «Όταν έχουμε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους πάμε και ασφαλιζόμαστε στο εξωτερικό όπου το κόστος είναι δυο με τρεις φορές πάνω. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Σχεδιάζοντας το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου
Totally insurance re-invention, βιωσιμότητα, εξεύρεση ταλέντου, να πιάσουμε τις μεγάλες επαναστάσεις, όπως το AI, το quantum computing και το metaverse, αλλά και να δούμε την ασφάλιση με έναν πιο ανθρωποκεντρικό τρόπο εκπαιδεύοντας κατάλληλα τους πολίτες. Αυτές είναι σύμφωνα με τον Λάμπρο Τσόλκα, Αντιπρόεδρο & Επικεφαλής τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Accenture οι μεγάλες προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.
«Η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να είναι δίπλα στον πελάτη για να του εξηγήσει το ρίσκο. Μελέτες δείχνουν πως οι προτεραιότητες του κλάδου έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Το focus είναι η τεχνολογία, το cloud όπου θα αλλάξουν τον κλάδο με συστημικό τρόπο σταδιακά. Αυτό που είναι καινούριο είναι ότι με το chatgpt ο κόσμος μπορεί να λύσει προβλήματα. Οι ασφαλιστικές δεν είναι για το αύριο, αλλά για το τώρα. Το 60% των μάνατζερ ήδη σκέφτονται να επενδύουν σε λύσεις ΑΙ».
Ο κ. Τσόλκας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα chatbots με ΑΙ όταν ο χρήστης έχει ατύχημα και χρειάζεται κάποιον να τον κατευθύνει.
«Μπαίνουμε στην εποχή που πρέπει να αγκαλιάσουμε και να εκπαιδεύσουμε το ΑΙ να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Ο ρόλος μας είναι να βλέπουμε μπροστά και να εκμεταλλευόμαστε το παγκόσμιο δίκτυο. Είμαστε ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης παγκοσμίως. Επιβάλλεται να συνεργαστούμε με όλους και να οραματιστούμε το αύριο που θέλουμε να χτίσουμε την Ελλάδα δημιουργώντας νέες εμπειρίες για τον πελάτη». Επεσήμανε πως για να διατηρήσει μια εταιρεία την ανταγωνιστικότητά της πρέπει να αρχίσει να μιλά με τους όρους του καταναλωτή.
Ο κλάδος γηράσκει
Τη δική του οπτική μοιράστηκε με το κοινό ο Νίκος Χαλκιόπουλος, Chief Insurance Officer, Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, τονίζοντας πως τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς έχουν να κάνουν και με τους οικονομικούς κύκλους. Από μηδενικά φτάσαμε να έχουμε πληθωριστικά επιτόκια, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, όπερ σημαίνει ότι εκτός από τους σεισμούς θα πρέπει να έχουμε και τις πλημμύρες στο μυαλό μας.
«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% είναι αποσπασματικό μέτρο, θα πρέπει να πάει στο 30%. Ο φόρος των ασφαλίστρων από 10% έχει πάει στο 15%. Πρέπει να επιστραφεί και να μετονομαστεί σε ΦΠΑ. Είναι άδικος φόρος που επιβαρύνει, όχι τις εταιρείες αλλά τους ίδιους τους πελάτες. Στην υγεία δεν θέλουμε τόσο νέα κίνητρα, όσο να φύγουν τα αντικίνητρα που υπάρχουν. Όλοι μας χάνουμε λεφτά από την υγεία. Πάει κάποιος να γιατρευτεί και έρχεται το κράτος και παίρνει το 24%. Αυτό πρέπει να καταργηθεί».
Μεταξύ άλλων , ο κ. Χαλκιόπουλος, αναφέρθηκε στα οχήματα, ζητώντας να έχουν οι ασφαλιστικοί όμιλοι πρόσβαση στο μητρώο του υπουργείου μεταφορών προκειμένου να γνωρίζουν εάν τα αυτοκίνητα που ασφαλίζουν είναι τελικά υπαρκτά, πρόταση για την οποία, όπως αποκάλυψε, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υλοποιηθεί. Στα «αγκάθια» πρόσθεσε το γεγονός ότι έχει υπερτριπλασιαστεί το κόστος της εργατοώρας στην επισκευή των οχημάτων.
«Η αποταμίευση είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης, όπως και η ασφάλιση, και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Έχουμε φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά όχι ανταγωνιστικά προϊόντα γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν να μείνουν ανασφάλιστοι. Είναι αναγκαίο ο κλάδος να προσαρμοστεί στην επόμενη μέρα και να αξιοποιηθούν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία».
Σε ότι αφορά την διαμεσολάβηση, ο κ. Χαλκιόπουλος κατέληξε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παραγωγικότητα.
«Ο κλάδος γηράσκει, δεν μεγαλώνει και υπάρχουν δίκτυα όπου δεν έχει μπει νέο αίμα. Είμαστε τα ίδια στελέχη που απλά αλλάζουν εταιρείες» σχολίασε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: