Πώς αντιδρούν οι παγκόσμιοι ηγέτες στους δασμούς Τραμπ: Από διπλωματία μέχρι σκληρές δηλώσεις
- 03/04/2025, 14:10
- SHARE

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιδρούν στους δασμούς «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ, που προβλέπουν βασικό δασμό 10% των ΗΠΑ σε όλες τις χώρες.
«Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στη μνήμη ως η μέρα που η αμερικανική βιομηχανία ξαναγεννήθηκε, η μέρα που ανακτήθηκε το πεπρωμένο της Αμερικής και ξεκινήσαμε να κάνουμε την Αμερική πλούσια ξανά», δήλωσε ο Τραμπ ανακοινώνοντας τους δασμούς.
Ορισμένες χώρες επλήγησαν περισσότερο από άλλες. Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 46% στο Βιετνάμ, 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 32% στην Ταϊβάν.
Ο Τραμπ δεν αύξησε τους δασμούς για Καναδά και Μεξικό, διατηρώντας τους στο 25%. Η Κίνα όμως δέχθηκε πρόσθετο δασμό 34%, φτάνοντας συνολικά το 54%.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες χαρακτήρισαν τους δασμούς αδικαιολόγητους και ζητούν από τον Τραμπ να αναθεωρήσει ή να δώσει εξαιρέσεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι χώρες δεν πρέπει να απαντήσουν με αντίποινα. «Αν δεν υπάρξει αντίδραση, οι δασμοί της 2ας Απριλίου θα παραμείνουν στο ανώτατο επίπεδο», είπε. Μιλώντας στο CNN, πρόσθεσε: «Καθίστε πίσω, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αν απαντήσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση».
Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν αναμενόμενοι αλλά «εντελώς αδικαιολόγητοι». Η Αυστραλία επλήγη με δασμό 10%.
«Οι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν λογική βάση και έρχονται σε αντίθεση με τη φύση της συμμαχίας μας. Δεν είναι πράξη φίλου», είπε μέσω βίντεο στο Χ.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Αυστραλία δεν θα απαντήσει με αντίποινα: «Δεν θα μπούμε σε έναν αγώνα προς τα κάτω που οδηγεί σε αυξήσεις τιμών και επιβράδυνση της ανάπτυξης».
Καναδάς
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, απάντησε στους δασμούς λέγοντας πως ο Καναδάς θα «αντιμετωπίσει τους δασμούς με αντίμετρα».
«Θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας και θα χτίσουμε την ισχυρότερη οικονομία στο G7. Σε κρίσιμες στιγμές, πρέπει να δρούμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε.
Κίνα
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απάντησε στους πρόσθετους δασμούς του Τραμπ (συνολικά 54%) λέγοντας ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του». Μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης, δεν είχαν ανακοινωθεί νέα κινεζικά αντίποινα.
Η ανακοίνωση ανέφερε:
«Η ιστορία δείχνει ότι η αύξηση των δασμών δεν λύνει τα προβλήματα της Αμερικής. Αντίθετα, βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».
Η Κίνα είχε ήδη απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ με αντίμετρα: τον Φεβρουάριο με δασμούς 10%-15% σε αμερικανικά καύσιμα και γεωργικά προϊόντα, ενώ τον Μάρτιο επέβαλε δασμούς σε σόγια, χοιρινό, κοτόπουλο και βαμβάκι.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία» με «καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους».
Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. ετοιμάζει πακέτο αντιμέτρων για να υπερασπιστεί τις επιχειρήσεις της, ξεκινώντας με απάντηση στους δασμούς χάλυβα.
Ιταλία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ στην Ε.Ε. «λανθασμένους» και προειδοποίησε ότι δεν συμφέρουν κανέναν.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ και να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο που θα αποδυναμώσει τη Δύση έναντι άλλων δυνάμεων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει με βάση το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία επλήγη με δασμό 24%. Ο υπουργός Εμπορίου, Γιότζι Μούτο, χαρακτήρισε τα μέτρα «εξαιρετικά λυπηρά».
Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «η Ιαπωνία θα συνεχίσει να ζητά εξαίρεση από τους δασμούς».
Ο Μούτο είχε ήδη ενημερώσει τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ πως τα μέτρα του Τραμπ θα βλάψουν και την αμερικανική οικονομία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε πως τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.