Πώς αντιμετώπισε το περίφημο Iron Dome του Ισραήλ τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν; – Η «βαθμολογία» των FT
- 02/10/2024, 16:18
- SHARE
Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε την Τρίτη το Ιράν κατά του Ισραήλ επανέφεραν στο επίκεντρο το κατά πόσο το γνωστό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, μπορεί να αποτρέψει επαρκώς χτυπήματα από την Τεχεράνη.
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, υπήρχαν αρκετές σημαντικές διαφορές μεταξύ της τελευταίας πυραυλικής επίθεσης του Ιράν και του πρώτου μπαράζ που εκτόξευσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο.
Σε εκείνη την προηγούμενη επίθεση, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το 99% αυτών αναχαιτίστηκαν, ενώ μόνο μια χούφτα βαλλιστικών πυραύλων προσγειώθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, προκαλώντας ελάχιστες ζημιές.
Αυτό το υψηλό ποσοστό αναχαίτισης οφείλεται στις συνδυασμένες προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στον εντοπισμό των διαδρομών πτήσης των πυραύλων από τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και στις δικές του, εξαιρετικά εξελιγμένες αεροπορικές άμυνες του Ισραήλ. Το κρίσιμο είναι ότι η Τεχεράνη τηλεγράφησε επίσης την επίθεση πολύ νωρίτερα. Αντίθετα, αυτή η επίθεση έγινε χωρίς προειδοποίηση, με το Πεντάγωνο και τους Ιρανούς αξιωματούχους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να δηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν ειδοποίησε προηγουμένως τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
Η τελευταία επίθεση του Ιράν φάνηκε επίσης να αποτελείται αποκλειστικά από βαλλιστικούς πυραύλους, αντί για ένα μαζικό μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει την αεράμυνα, όπως χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Φάμπιαν Χιντς, ερευνητής στο think-tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας σκόπιμης ιρανικής στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου προειδοποίησης και αντίδρασης που διαθέτουν οι ισραηλινές άμυνες. «Τα πιο αργά UAV -που απαιτούν ώρες για να φτάσουν στους στόχους του – προσφέρουν στους αντιπάλους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας σε σύγκριση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι φτάνουν μέσα σε λίγα λεπτά», είπε.
Επιπλέον, το Ιράν ενδέχεται να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον «υπερηχητικό» πύραυλο Fattah-1 σε αυτό το χτύπημα, δήλωσε ο Χιντς, καθώς και τον προηγμένο πύραυλο στερεού καυσίμου Kheybar Shekan.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι πετούν ψηλά στο τροχιακό διάστημα πριν πέσουν στη γη με υπερηχητική ταχύτητα, είναι συχνά πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τους πυραύλους κρουζ, οι οποίοι πετούν σε χαμηλότερο ύψος και κινούνται με πυραύλους.
Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, το Iron Dome κλήθηκε να αντιμεπωπίσει εξελιγμένες ιρανικές δυνατότητες -όπως κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς- και στο άλλο άκρο του φάσματος, μη κατευθυνόμενους και μικρού βεληνεκούς πυραύλους που χρησιμοποιούν μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι έχει συχνά προειδοποιήσει ότι ενώ το σύστημα αεράμυνας θεωρείται ευρέως ότι είναι από τα πιο αποτελεσματικά στον κόσμο, δεν είναι «ερμητικό».
Το εξωτερικό επίπεδο του αμυντικού συστήματος του Ισραήλ, που ονομάζεται Arrow 2 και 3, είναι ειδικά σχεδιασμένο για την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αναχαιτίζοντάς τους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Το Arrow χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επιχειρησιακά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, όταν κατέρριψε με επιτυχία εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι. Βοήθησε επίσης στην παρεμπόδιση της επίθεσης του Απριλίου από το Ιράν.
Το δεύτερο επίπεδο άμυνας του Ισραήλ είναι γνωστό ως David’s Sling και η αποστολή του είναι να καταρρίπτει βαρύτερους πυραύλους και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως οι Scuds, σε ακτίνα 100-300 χιλιομέτρων.
Το σύστημα, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2017, έχει δει πραγματική δράση μόνο τον τελευταίο χρόνο.Οι πύραυλοι αναχαίτισης Stunner του έπληξαν αρκετά βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και φέρεται επίσης να αναχαίτισε έναν πύραυλο της Χιζμπολάχ που εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Τελ Αβίβ.
Το επίκεντρο της αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome. Χρηματοδοτήθηκε και αναπτύχθηκε από κοινού με τον αμερικανικό στρατό, εισήχθη το 2011 και έκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες πυροβολικού μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες με έδρα τη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα το 2021, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίστηκαν ότι το ποσοστό αναχαίτισης των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν σε κατοικημένες περιοχές της χώρας από τη Χαμάς και άλλους μαχητές ήταν 90%.Οι αναλυτές λένε ότι το υψηλό ποσοστό επιτυχίας του Iron Dome οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εξελιγμένο ραντάρ της πλατφόρμας, το οποίο ενισχύεται με πρόσθετες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτές του επιτρέπουν να διακρίνει μέσα σε δευτερόλεπτα ποιες εισερχόμενες ρουκέτες, σε μια εμβέλεια περίπου 70 χιλιομέτρων, είναι πιθανό να προσγειωθούν ακίνδυνα σε ανοιχτό έδαφος και ποιες θα μπορούσαν να βλάψουν τους πολίτες ή τα στρατεύματα.
Αυτό επιτρέπει επίσης στις IDF να διατηρήσουν τον πεπερασμένο ανεφοδιασμό των πιο εξελιγμένων αναχαιτιστικών πυραύλων Tamar, οι οποίοι κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά πύραυλο.
Μια θαλάσσια έκδοση του Iron Dome, που συχνά αναφέρεται ως C-Dome, αναπτύσσεται επίσης σε κορβέτες του ισραηλινού ναυτικού. Έχει καταρρίψει με επιτυχία επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινών περιουσιακών στοιχείων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι και σε εξέδρες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο που εκτοξεύτηκαν από τη Χιζμπολάχ.
«Η λογική του συστήματος είναι ότι το ένα επίπεδο υποστηρίζει το άλλο», δήλωσε ο Γιάκοβ Λάπιν, αναλυτής στρατιωτικών υποθέσεων του Ισραήλ.
Κάποια από αυτά τα στρώματα θα μπορούσε να δει κανείς σε δράση το βράδυ της Τρίτης, όταν βίντεο από τον ουρανό πάνω από το Τελ Αβίβ έδειξε αναχαιτιστικά αεροσκάφη να κατευθύνονται προς τα πάνω, όπου πολλά από αυτά κατάφεραν να αναχαιτίσουν εισερχόμενα ιρανικά βλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ εξετάζει στρατηγικά αντίποινα κατά του Ιράν – Τα σενάρια στο τραπέζι
- Επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 100 ρουκέτες – «Έχουμε όπλα και στρατιωτές για να τους διώξουμε από τον Λίβανο»
Πηγή: Financial Times