Πώς αντιμετωπίζουν την αόρατη κρίση του νερού οι πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου
- 05/09/2023, 18:42
- SHARE
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει τα προβλήματα ποιότητας του νερού ως «αόρατη κρίση του νερού», λόγω της έλλειψης κατάλληλης παρακολούθησης και ανίχνευσης. Παραδοσιακά, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης έχει επικεντρωθεί στην ποσότητα του νερού: είτε πολύ νερό, που οδηγεί σε πλημμύρες, είτε πολύ λίγο νερό, που οδηγεί σε ξηρασία. Η ποιότητα του νερού, συγκριτικά, λαμβάνει σημαντικά λιγότερη προσοχή. Οι επιπτώσεις της είναι ευρύτερες, βαθύτερες και λιγότερο προβλέψιμες από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως κατανοητό, γεγονός που απαιτεί άμεση και εστιασμένη μέριμνα.
Όπως και να το δει κανείς, το νερό βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, όπως σημειώνει και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η κρίση εμποδίζει την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα ποιότητας του νερού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια κάτοικοι αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό λειψυδρίας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών καθαρού νερού σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
Η έρευνα που καταρτίστηκε από τον νέο Άτλαντα Κινδύνου Νερού του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων δείχνει ότι, στις χώρες που πιέζονται ακραία χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο το 80% του διαθέσιμου ανανεώσιμου νερού κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα είναι περιορισμένα και η πίεση σε εναλλακτικές πηγές, όπως τα υπόγεια ύδατα, είναι υψηλή. Σε περιόδους υψηλής ζήτησης νερού, ακόμη και μικρά επεισόδια ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπτώσεις. Τέτοια περιστατικά αυξάνουν την πιθανότητα οξείας λειψυδρίας, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής το 2018 και του Τσενάι της Ινδίας το 2019.
Το φρέσκο νερό απαιτεί φρέσκες ιδέες
Υπάρχουν και καλά νέα, όπως παρατηρεί ο Σανταρατζάν Μαχαλινγκάμ της HCL Corporation στο WEForum.org. Σε όλο τον κόσμο, μια σειρά από καινοτόμες εταιρείες εργάζονται για τη βελτίωση της παροχής νερού, τη μείωση της σπατάλης και τη βελτίωση της ποιότητας. Η καινοτομία σε τομείς που κυμαίνονται από το πράσινο υδρογόνο έως την αφαλάτωση συμβάλλει επίσης στην αύξηση της οικονομικής αξίας της τεχνολογίας καθαρού νερού. Αν και η πρόκληση παραμένει τρομακτική, ένα μέλλον όπου όλη η ανθρωπότητα και οι φυσικοί βιότοποι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και αξιόπιστο νερό δεν φαντάζει πλέον αδύνατο.
Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις διαχείρισης των υδάτων, που συχνά χρηματοδοτούνται από φορείς ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, έχουν «βαλτώσει» λόγω των περιορισμών των πόρων και της οικονομικής αστάθειας. Άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες είναι τα προβλήματα που συνδέονται με γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών, καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση που επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η συνειδητοποίηση ότι αυτή η business-as-usual προσέγγιση έχει περιορισμένα αποτελέσματα οδήγησε στην πεποίθηση ότι οι προκλήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του πλανήτη πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα. Εδώ είναι που ο ιδιωτικός τομέας, ιδίως οι νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν σημαντική αξία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας «φυλής» επιχειρηματιών που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίλυση προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό. Τα καλά νέα είναι ότι η συμβολή τους αναγνωρίζεται τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους πολυμερείς οργανισμούς.
Οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι εξετάζουν προσεκτικά τον τομέα της «καινοτομίας στο νερό». Πεποίθησή τους είναι ότι το γλυκό νερό απαιτεί φρέσκες ιδέες και αποφασιστική δράση και ότι ο ιδιωτικός τομέας, ιδίως οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, είναι σε μοναδική θέση να κινηθούν γρήγορα για την ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων με γνώμονα την τεχνολογία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων υδατικών προβλημάτων. Αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση τριών στρατηγικών στόχων: διασφάλιση της βιωσιμότητας, ικανοποίηση βασικών αναγκών και συνεκτίμηση των μακροπρόθεσμων δυνάμεων που διαμορφώνουν το εξωτερικό περιβάλλον.
Η ευκαιρία, όπως τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι να αξιοποιήσουμε την καινοτομία, την τεχνολογία, τη μηχανική και μια συστημική προσέγγιση για να κατανοήσουμε πώς η ανθρωπότητα μπορεί να ανταποκριθεί βέλτιστα στην κλιματική αλλαγή και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού. Επί του παρόντος, οι επιχειρηματίες του νερού ή «aquapreneurs», βιώνουν μια έντονη διάθεση από τους ενδιαφερόμενους φορείς να διερευνήσουν και να υιοθετήσουν υποσχόμενες τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένου του remote sensing. Επιπλέον, το διαδίκτυο των πραγμάτων αξιοποιείται για εφαρμογές όπως η έξυπνη άρδευση και η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, μεταξύ διαφόρων άλλων δυνατοτήτων.
Ωστόσο, αυτό πρέπει να προσεγγιστεί ως κοινή προσπάθεια ή, τουλάχιστον, ως συνεργατικό εγχείρημα – καμία μεμονωμένη εταιρεία δεν έχει την ικανότητα να επιλύσει ανεξάρτητα αυτές τις προκλήσεις. Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενώσει τις προσπάθειές του. Η υποστήριξη πρέπει να επεκταθεί στους επιχειρηματίες που προωθούν την καινοτομία στο νερό με την εμφάνιση ευρέως διαδεδομένων νέων προσεγγίσεων για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού. Επιπλέον, η καινοτομία στη χρήση της τεχνολογίας και η εφαρμογή διαφορετικών θεσμικών μοντέλων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χρηματοδότησης για την προώθηση οικονομικών αποφάσεων σχετικά με τις επενδύσεις και την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών.
Επενδύσεις σε καθαρό νερό
Η μετατροπή των επενδύσεων σε δράση, καταλήγει ο Σανταρατζάν Μαχαλινγκάμ της HCL Corporation, σημαίνει την ενδυνάμωση των κατάλληλων ανθρώπων για την απελευθέρωση νέων και καινοτόμων λύσεων σε προκλήσεις αυτής της κλίμακας. Προγράμματα όπως η πρωτοβουλία Aquapreneur Innovation Initiative συμβάλλουν ήδη στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών έρευνας, καθώς και στη σύνδεση των aquapreneurs με υφιστάμενα δίκτυα που επικεντρώνονται στο νερό. Με την υποστήριξη κορυφαίων παγκόσμιων καινοτόμων, οι άνθρωποι που εργάζονται για την επίλυση αυτών των προκλήσεων θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες – συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων, ιδιωτικών και επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων – δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κλιμακώσουν γρήγορα τα έργα και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενέργεια, το κλίμα και την ασφάλεια
- Ζοφερή πρόβλεψη από ΔΝΤ: Αύξηση ως 10% στους νεκρούς πολέμου λόγω κλιματικής αλλαγής
Πηγή: WEForum.org