Πώς Μπάιντεν και Μακάρθι έσωσαν τις ΗΠΑ από μια καταστροφική χρεοκοπία
- 03/06/2023, 15:51
- SHARE
Η συμβουλή που είχε προσφέρει ο Μιτς Μακόνελ στον Τζο Μπάιντεν ήταν η ακόλουθη: Για να επιλύσει τη σύγκρουση σχετικά με το όριο του χρέους, χρειαζόταν να συνάψει συμφωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι — και μόνο με εκείνον. Όμως, μετά από μια πρώτη συνάντηση των τεσσάρων κορυφαίων ηγετών του Κογκρέσου με τον πρόεδρο στις αρχές Μαΐου, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας ένιωσε την ανάγκη να τονίσει εκ νέου τη συμβουλή του.
Αφού επέστρεψε από τον Λευκό Οίκο εκείνη την ημέρα, ο Μακόνελ συνέστησε στον πρόεδρο ιδιαιτέρως να «μειώσει την πολυκοσμία» – που σημαίνει να μην υπάρχει άμεση ανάμειξη στις συνομιλίες για τον ίδιο, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής Χακίμ Τζέφρις.
Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια πιθανή χρεοκοπία που θα κλόνιζε την οικονομία.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι υιοθέτησαν ουσιαστικά αυτή τη λύση, χρησιμοποιώντας μόνο μερικούς έμπιστους απεσταλμένους για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους. Ήταν ένα σημείο καμπής σε ένα αδιέξοδο που μέχρι τότε φαινόταν δυσεπίλυτο.
Έχοντας ζήσει τη διαμάχη για το όριο του χρέους του 2011, ο Μπάιντεν δεν θα έκανε καμία παραχώρηση σε κάτι που θεωρούσε ως θεμελιώδη ευθύνη του Κογκρέσου. Αλλά ο Μακάρθι, υποκινούμενος από τους συντηρητικούς που επέμεναν σε σαρωτικές αλλαγές στις ομοσπονδιακές δαπάνες, είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τη δανειοληπτική αρχή του έθνους ως μοχλό, ακόμη κι αν αυτό έφερνε τις ΗΠΑ πιο κοντά στην χρεοκοπία.
Ο αγώνας που ακολούθησε έδειξε πώς δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην Ουάσιγκτον – που πιστεύουν στη δύναμη των προσωπικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πολλές μεταξύ τους σχέσεις – απέτρεψαν από κοινού μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία με άγνωστες πολιτικές συνέπειες.
Αλλά ήταν επίσης μια αντιπαράθεση που υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ρεπουμπλικάνους που υποστήριζαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την απειλή για το όριο του χρέους ως μοχλό για να χαλιναγωγήσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες. Και ακόμη και με μια ηχηρή ψηφοφορία στη Βουλή με 314 υπέρ – 117 κατά – που ακολουθήθηκε από ψηφοφορία στη Γερουσία με ψήφους 63-36 – αυτό το γεγονός δοκίμασε την ανθεκτικότητα του Μακάρθι και την ικανότητά του να δαμάσει μια ανήσυχη ακροδεξιά πτέρυγα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πηγή: Fortune