Πώς η Bank of America έχασε δισεκατομμύρια και ξέχασε να το πει

Πώς η Bank of America έχασε δισεκατομμύρια και ξέχασε να το πει
Photo:

Το μόνο που προκαλεί έκπληξη σε σχέση με το σφάλμα της Bank of America είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνότερα.

του Στίβεν Γκάντελ

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Bank of America αποκάλυψε ότι μπορεί να έχει κρύψει από τις ρυθμιστικές αρχές έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν ένα ειλικρινές σφάλμα…

Ακόμα χειρότερα, η Bank of America είχε ζητήσει και είχε μόλις λάβει έγκριση από τη Fed για το σχέδιο επαναγοράς ιδίων μετοχών της κατά 4 δισεκατομμύρια, ένα νούμερο που ισοδυναμεί με τις απώλειες που υπέκρυπτε. Μπορεί να πρόκειται περί σύμπτωσης, αλλά έκανε τις αποκαλύψεις να φαίνονται ακόμα πιο σκανδαλώδεις. Και δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι ρυθμιστικές αρχές έβαλαν «στο ψυγείο» το αίτημα της Bank of America.

Ο γνωστός τραπεζικός αναλυτής Μάικ Μάγιο εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να τονίσει για άλλη μια φορά ότι η Bank of America είναι πολύ μεγάλη για να διοικηθεί αποτελεσματικά. «Έχουν ισολογισμό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι άλλες ζημιές υπάρχουν εκεί μέσα; Τίθενται ανοιχτά πλέον το ζήτημα ελέγχου της τράπεζας», δήλωσε.

Οι ζημιές αφορούν χρέος που κληρονόμησε η Bank of America από τη Merrill Lynch. Συγκεκριμένα, ανακαλύφτηκαν σοβαρά σφάλματα στον τρόπο υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας που συνδέονται με την αξιολόγηση δομημένων χρεογράφων που αυτή απέκτησε με την εξαγορά της Merrill Lynch το 2009. Συνεπώς, η BofA κατέληξε να έχει λιγότερα ίδια κεφάλαια απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Βεβαίως, τη Δευτέρα οι μετοχές της BofA έπεσαν κατά 6%, εξαφανίζοντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία της τράπεζας. Οι απώλειες της τιμής της μετοχής ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές απώλειες σε ίδια κεφάλαια που αποκαλύφθηκαν. Φαίνεται ότι με τις αποκαλύψεις οι επενδυτές εκνευρίστηκαν περισσότερο κι από τους αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών…

Οι τράπεζες είναι περίεργα όντα – ιδιαίτερα οι τεράστιες τράπεζες όπως η BofA, η JPMorgan και η Citigroup. Η ουσία τους έγκειται σε επενδύσεις και δάνεια που παράγουν έσοδα, το πραγματικό ύψος των οποίων δεν γνωρίζουμε παρά μετά από χρόνια. Άρα, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει τέλειος τρόπος για τη μέτρηση της αξίας τους. Καλύτερα είναι να επιλέξουμε μια μέθοδο μέτρησης, και να επιμείνουμε σ’ αυτήν.

Αλλά δεν έχουμε επιλέξει κάτι τέτοιο. Οι τράπεζες διατηρούν τρία είδη βιβλίων: ένα για τις ρυθμιστικές αρχές, ένα για τους μετόχους, και ένα για τις φορολογικές αρχές. Έτσι, έχουμε καταλήξει σε ένα πολύπλοκο σύστημα που είναι ευάλωτο σε λάθη και εκπλήξεις, ιδιαίτερα όταν εξετάζεται στενά από τις ρυθμιστικές αρχές. Βεβαίως, παρόλο που οι ρυθμιστές υποτίθεται ότι εξετάζουν στενά πλέον τα πάντα, δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν τις όχι-και-τόσο-κρυφές ζημιές της BofA ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Διαβάστε ακόμα:

Bank of America: «Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα»

Deutsche Bank: Σε ρηχά νερά τα κέρδη της τράπεζας

Ακόμη και στην κορυφή της Γουόλ Στριτ, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα