Πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς οικονομική ανεξαρτησία σήμερα;

Πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς οικονομική ανεξαρτησία σήμερα;
Οικονομική ανεξαρτησία ή αυτοσυνταξιοδότηση, είναι η κατάσταση που προκύπτει όταν έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να μπορούμε να ζούμε χωρίς να χρειάζεται να εργαζόμαστε.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε μαζί μερικά απλά πράγματα σχετικά με την περίφημη οικονομική ανεξαρτησία, για την οποία όλοι και όλες παλεύουμε καθημερινά. Συγκεκριμένα, αυτό που κατά βάση θα δούμε σήμερα είναι, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επιταχύνουμε την διαδικασία της οικονομικής μας ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα σήμερα και τι μπορεί να είναι αυτό. Για να βοηθηθούμε, θα δούμε και έναν μαθηματικό κανόνα που θα μας αλλάξει ελπίζω την εικόνα για πολλά πράγματα και θα μας δείξει πόσο τεράστια σημασία έχει το κάθε μας ευρώ στην πορεία για τον μεγάλο μας στόχο.

Γενικώς, όταν μιλάμε για οικονομική ανεξαρτησία ή αυτοσυνταξιοδότηση, αυτή συνήθως προκύπτει όταν έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να μπορούμε να ζούμε χωρίς να χρειάζεται να εργαζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθόμαστε και δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα, απλώς ότι όσα έχουμε καταφέρει αρκούν για να σταματήσουμε να εργαζόμαστε και να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής που μας αρέσει κάνοντας επίσης αυτά που μας αρέσουν!

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι το κίνημα της αυτοσυνταξιοδότησης στην Ελλάδα ακούγεται κάπως ουτοπικό. Μετά από μια μεγάλη κρίση που περάσαμε, το να πει κάποιος ότι όχι απλά θα βγει νωρίς στην σύνταξη, αλλά ότι δεν θα έχει ανάγκη και τις όποιες κρατικές παροχές για να το πετύχει, ακούγεται λίγο φανταστικό. Κι όμως, γίνεται, με συνεπή και σταθερή αποταμίευση και επένδυση. Και μάλιστα όχι τρελών ποσών όπως μπορεί να πιστεύουμε! Και με 100 ευρώ τον μήνα για 30 χρόνια θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο!

Σήμερα θα δούμε, όμως, κάτι άλλο. Θα δούμε πώς μπορεί αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί, ώστε να φτάσουμε ταχύτερα στην οικονομική ανεξαρτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στην πρόωρη αυτοσυνταξιοδότησή μας είναι απευθείας εξαρτώμενο από το ποσοστό του εισοδήματός μας που αποταμιεύουμε και επενδύουμε. Για του λόγου το αληθές, με μαθηματικούς υπολογισμούς, με μια αποταμίευση της τάξης του 10% του εισοδήματός μας, θα χρειαστούμε 51 χρόνια για να φτάσουμε στην αυτοσυνταξιοδότηση ώστε να ζούμε με το ίδιο εισόδημα! Αν, όμως, καταφέρουμε να φτάσουμε στο 60% του εισοδήματός μας, θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε σε 12,5 χρόνια. Ναι, ναι, ξέρω ότι το 60% είναι τρομακτικά πολύ, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το αντάλλαγμα σε τόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα είναι πως από τα 35-40 μας δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψουμε ποτέ ξανά! Αν, τώρα, έχουμε κάπως μεγαλύτερο εισόδημα, συγκατοικούμε, δεν έχουμε τόσα έξοδα κτλ και φτάσουμε το 70%, μιλάμε για 8,5 έτη. Σε λιγότερο χρόνο από όσο κρατάει η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, εμείς θα έχουμε βγει στην σύνταξη!

Άρα, καταλαβαίνουμε πως κρίσιμο είναι να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τις αποταμιεύσεις μας. Ένας καλός τρόπος είναι να προχωρήσουμε σε μείωση των εξόδων μας. Πριν μπούμε σε διαδικασία περικοπών, ωστόσο, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα έξοδά μας, από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και να δούμε που χωρεί παρέμβαση. Φυσικά, ο σκοπός δεν είναι να περικόψουμε ό,τι μας προσφέρει χαρά και απόλαυση, απλώς να κάνουμε έναν υπολογισμό. Αυτό το αγαθό κοστίζει Χ ευρώ, τα οποία εισπράττω με τόσες ώρες εργασίας. Αξίζουν οι ώρες μου την χαρά και το αίσθημα πληρότητας που μου δίνει η απόλαυση του αγαθού; Αν ναι, δεν το κόβουμε. Αν όχι, βρήκαμε ένα μέρος να σώσουμε χρήματα!

Ένας άλλος τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα είναι το να αλλάξουμε την κατάσταση της στέγασής μας. Μικρότερο σπίτι, λίγο μακρύτερα από το αστικό κέντρο, ή και μετακόμιση στην επαρχία αν αυτό είναι κάτι που επιτρέπει η εργασιακή μας κατάσταση!

Άλλος τομέας που μπορεί να μας γλιτώσει χρήματα είναι οι μετακινήσεις. Ειδικά στις δύο μεγάλες πόλεις με το μποτιλιάρισμα να έχει πάει σε άλλο επίπεδο, το παρκάρισμα να είναι εφιάλτης και την βενζίνη κοντά στα 2€, το να έχουμε κάποιο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, είτε ένα ποδήλατο, είτε τα ΜΜΜ, μπορεί να μας γλιτώσει πολλά χρήματα. Άλλος τομέας που μπορεί να μας βοηθήσει χωρίς να στερούμαστε, είναι το φαγητό και ο καφές απ’ έξω. Δεν λέω φυσικά να τα εξαλείψουμε, αλλά και 100€ τον μήνα να εξοικονομήσουμε αθροιστικά από όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία.

Το γιατί αυτό το ποσό έχει τεράστια σημασία, θα πάμε αμέσως τώρα να το δούμε και με αριθμούς, για να φανεί η αδιαμφισβήτητη αλήθεια τους! Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τα έξοδά μας κατά 100€, ή να αυξήσουμε τα έσοδά μας κατά το ίδιο ποσό, αναλαμβάνοντας για παράδειγμα κάποια παράλληλη εργασία ή ζητώντας αύξηση ή αλλάζοντας εργασία για καλύτερα χρήματα, θα συμβεί το εξής. Αν πάρουμε το ποσό αυτό και το πολλαπλασιάσουμε επί δώδεκα, θα προκύψει το ετήσιο όφελος. Ύστερα, πολλαπλασιάζουμε αυτό το ποσό με το 25 για να δούμε πόσο μικρότερο θα χρειαστεί να είναι το μελλοντικό χαρτοφυλάκιό της οικονομικής μας ανεξαρτησίας λόγω αυτής μας της εξοικονόμησης. Άρα έχουμε: 100€Χ12 μήνες=1200€ Χ 25= 30.000€ μικρότερο χαρτοφυλάκιο. Άρα, με 100€ εξοικονόμησης φέραμε τον στόχο αποταμίευσής μας κατά 30.000€ πιο κοντά! Σκεφτείτε αυτά τα χρήματα να τα αποταμιεύαμε αλλά και να τα επενδύαμε ταυτόχρονα! Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε κανέναν στόχο, ακόμα κι αν αποταμιεύουμε απλά για την ίδια την διαδικασία και δεν μας ενδιαφέρει κανένας μαθηματικός τύπος και υπολογισμός, μόνο με 100€ τον μήνα παραπάνω στην άκρη, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ‘’μαξιλαράκι’’ 30.000€ για όποτε το χρειαστούμε.

Αν επενδύουμε κιόλας, το ποσό θα εκτοξευθεί σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν αναφέρω νούμερα για να μην…τρομάξουμε! Ωστόσο, με έναν υπολογιστή επενδύσεων μπορούμε εύκολα να τα βρούμε ο καθένας και η καθεμία από εμάς μόνος του.

Κλείνοντας, να επαναλάβω ότι σε μια χώρα που ο βασικός μισθός είναι στα 713€ καθαρά, σαφώς τα εκατό ευρώ είναι πολύ σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός μας. Ωστόσο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι ένας εφικτός στόχος με την επίτευξη του οποίου, μπορούμε πράγματι να κάνουμε τον στόχο της οικονομικής μας ανεξαρτησίας τουλάχιστον ορατό αλλά και επιτεύξιμο. Στην τελική και στην απόλυτη οικονομική ανεξαρτησία να μην φτάσουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή οικονομική άνεση που θα μας απαλλάσσει από μεγάλο οικονομικό άγχος στην καθημερινότητά μας.

Αυτά για σήμερα, ευχαριστώ όσους και όσες έμειναν μέχρι το τέλος και εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: