«Πώς μπορώ να διατηρήσω τους υπαλλήλους μου»; Η πλατφόρμα καριέρας Pando συγκέντρωσε 6,9 εκατ. δολάρια για να απαντήσει
- 02/05/2022, 18:05
- SHARE
της Emma Hinchliffe
Όταν η Barbara Gago άρχισε να εργάζεται πάνω στην startup της τον Μάρτιο του 2020, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι δύο χρόνια αργότερα θα προσπαθούσε να απαντήσει στο κορυφαίο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους εταιρικούς ηγέτες: «Πώς μπορώ να διατηρήσω τους υπαλλήλους μου;».
Το επί μακρόν στέλεχος μάρκετινγκ είναι τώρα η ιδρυτής της Pando, μιας πλατφόρμας εξέλιξης της καριέρας των εργαζομένων που έχει ως στόχο να καταστήσει τις γνώσεις που προκύπτουν από μια ετήσια αξιολόγηση διαθέσιμες όλο το χρόνο – μια καινοτομία που η Gago ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση της Μεγάλης Παραίτησης.
Η εταιρεία βγαίνει από την περίοδο beta και ξεκινάει με 6,9 εκατομμύρια δολάρια σε seed και pre-seed χρηματοδότηση, λέει η ίδια αποκλειστικά στο Fortune. Ο γύρος seed ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων καθοδηγήθηκε από την Craft Ventures, με τη συμμετοχή της Lerer Hippeau και της Correlation Ventures.
Παρόλο που οι ετήσιες αξιολογήσεις και οι κύκλοι προαγωγών δεν προκαλούν ακριβώς θερμά συναισθήματα στους εργαζομένους ή τους διευθυντές, οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες. Αλλά η σπάνια συχνότητά τους μπορεί να κάνει τη διαδικασία επώδυνη, υποστηρίζει η Gago. «Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν σήμερα οι εταιρείες είναι ότι κρατούν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι σχετικά με το μέλλον τους», λέει. «Αν τους κρατάτε στο σκοτάδι για το ποιο είναι το μέλλον τους στην εταιρεία σας, ουσιαστικά εξασφαλίζετε ότι δεν πρόκειται να έχουν μέλλον εκεί».
Η πλατφόρμα Pando επιτρέπει στους εργαζόμενους και τους διευθυντές να παρακολουθούν συνεχώς τις βαθμολογίες ικανοτήτων σε πράγματα όπως η επικοινωνία, η διαχείριση έργων, η καθοδήγηση, η οικοδόμηση κοινότητας και άλλες συνεισφορές στο χώρο εργασίας. Οι εταιρείες ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν σαφώς γνωστοποιημένες ιεραρχίες με βάση τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανέλιξη στο επόμενο επίπεδο.
Αυτή η σταθερή ανατροφοδότηση δεν έχει σκοπό να «βομβαρδίσει» τους εργαζόμενους, αλλά να απομυθοποιήσει τη διαδικασία προαγωγής. Επιπλέον, σημειώνει η Gago, αυτό το format είναι πιο δίκαιο, επιτρέποντας σε όλους τους εργαζομένους να δουν ποιες δεξιότητες απαιτούνται για την ανέλιξή τους, αντί να προάγονται μόνο εργαζόμενοι που είναι ιδιαίτερα ικανοί στην αυτοπροβολή, οι οποίοι συχνά είναι λευκοί και άνδρες.
Στο εταιρικό κομμάτι, η πλατφόρμα στοχεύει στην αύξηση της «αξίας του κάθε εργαζόμενου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του».
Την Panda την εμπνεύστηκε η Gago από τη θητεία της ως επικεφαλής μάρκετινγκ για την εταιρεία πλατφόρμας συνεργασίας Miro, όπου, όπως λέει, είχε ελάχιστη καθοδήγηση για το πώς να προωθήσει μια καριέρα. Ανέπτυξε ένα σύστημα βασισμένο σε λογιστικό φύλλο για την ομάδα της, παρέχοντας κουτάκια που μπορούσε να τσεκάρει κάθε εργαζόμενος για να παρακολουθεί την εξέλιξή του στην εργασία.
Αυτή η ιδέα βρίσκει ανταπόκριση σε επενδυτές, όπως η CMO της Carta, Jane Alexander, η COO της Notion, Ashkay Kothari, και η πρώην COO της Gainsight, Allison Pickens.