Πώς μπορούν οι γυναίκες να κατακτήσουν τον χώρο της κυβερνοασφάλειας
- 10/07/2023, 12:00
- SHARE
Αποστολή Βαλένθια
Στο πώς οι γυναίκες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στον χώρο της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής οικονομίας, επιχείρησαν να απαντήσουν στελέχη της αγοράς στο πλαίσιο του προγράμματος “Female Leadership” που διοργάνωσαν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Σύμφωνα με την Lilyana Borisova, Policy and Regulation Expert, VATM, για να πετύχει μια γυναίκα στον κλάδο της τεχνολογίας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να διαθέτει τεχνολογικό υπόβαθρο, αλλά να διακατέχεται από περιέργεια και επιμονή. Αναφερόμενη στην υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σε τεχνολογικά επαγγέλματα, παγκοσμίως, η κα Borisova απέδωσε το χάσμα στην διαφορετική προσέγγιση που ακολουθείται σε αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα τους χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως στην οικογένεια και μετέπειτα στο σχολείο, γονείς και δάσκαλοι δεν ενθαρρύνουν και δεν κατευθύνουν τα κορίτσια στην τεχνολογία γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της και το πόσο επηρεάζει τη ζωή μας. Σήμερα δεν μπορείς να ζήσεις δίχως την τεχνολογία. Χωρίς αυτό το πολύτιμο εργαλείο δεν μπορείς να πας μπροστά και να είσαι επιτυχημένος».
Εστιάζοντας στη δική της επαγγελματική ανέλιξη επεσήμανε πως κλειδί της επιτυχίας της είναι το γεγονός ότι φροντίζει να περιβάλλεται από ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι και ελέγχουν τα “νώτα” της για να νιώθει ασφάλεια σε έναν χώρο που θεωρείται κατεξοχήν ανδροκρατούμενος.
Δεν υπάρχουν αρκετά γυναικεία role models
«Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση να δράσεις. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και μιλάμε για inclusion, δεν έχουμε αρκετά γυναικεία role models» τόνισε ο καθηγητής Salvatore Moccia, επικεφαλής του EIT Digital Master School, European Institute of Innovation and Technology (EIT),
Όπως είπε, οι γυναικείες συνεισφέρουν με διαφορετική οπτική στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης γι’ αυτό και είναι σημαντική η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα. Πρόσθεσε πως στο EIT Digital Master School, τρέχουν αρκετά προγράμματα για κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών ώστε να μυηθούν περισσότερες στην τεχνολογία και να ακολουθήσουν μελλοντικά μια επαγγελματική διαδρομή που σχετίζεται με το αντικείμενο.
Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση
Στο πάνελ συμμετείχε και η Σίσσυ Γκίκα, Μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, αρμόδια για την Εκπαίδευση, η οποία μίλησε για τα οφέλη της τηλε- εκπαίδευσης και τη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας να αποτελέσει case study για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά Κράτη – μέλη.
«Η ανταπόκριση σε αυτό το νέο μοντέλο εκπαίδευσης ήταν μεγάλη και στον εκπαιδευτικό τομέα σχεδόν το 80% είναι γυναίκες. Από την εμπειρία μου έχω δει ότι εάν οι γυναίκες εστιάσουν σε κάτι και το προσπαθήσουν, μπορούν να κάνουν θαύματα. Μην περιμένατε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Πιστέψτε στον εαυτό σας και τις ικανότητες σας. Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκπαίδευση, όπως υπογράμμισε η κα Γκίκα, βοηθάει τον κόσμο να αλλάξει και το momentum είναι καλό για τις γυναίκες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν από μικρή ηλικία σε ότι αφορά τα stem.
Οι γυναίκες δεν έχουν αυτοπεποίθηση
Μεταξύ των ομιλητών, η Daria Tereshchenko, Cybersecurity & Intelligence Business Manager, Mastercard, η οποία προσπάθησε να δώσει την εικόνα που επικρατεί στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.
Επικαλούμενη έρευνα που διεξήγαγε η PwC, τόνισε πως μόνο το 23% των γυναικών ασχολούνται με την κυβερνοασφαλεια, ενώ μόλις το 27% των φοιτητριών είχε μια πρώτη επαφή με το εν λόγω αντικείμενο.
«Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το να σπάσουμε το φράγμα, την γυάλινη οροφή. Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κάνουν αίτηση για μια δουλειά μόνο αν πληρούν το 80% των skills που ζητούνται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ανέρχεται σε 40%. Οι δεύτεροι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι θα πάρουν τη δουλειά και ας μην πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι: Αδράξτε την ευκαιρία, κάντε την αίτηση και ας μην είστε σίγουρες. Κάνοντας το πρώτο βήμα οι πόρτες θα ανοίξουν».
Η κα Tereshchenko, μοιράστηκε με το κοινό το πώς ξεκίνησε το δικό της ταξίδι στην κυβερνοασφάλεια. Μαζί με μια φίλη της με την οποία σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο, έκαναν αίτηση για να εργαστούν σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Εκείνη πήρε το πράσινο φως η φίλη της όχι. Γιατί όμως;
«Παρότι είχαμε ακριβώς τα ίδια πτυχία και τυπικά προσόντα, επέλεξαν εμένα γιατί στη φόρμα ανέφερα ότι δεν είχα σχετική εμπειρία, αλλά ήμουν πρόθυμη να εκπαιδευτώ και να μάθω. Κάτι που από ότι φαίνεται εκτίμησε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και επένδυσε δίνοντάς μου την ευκαιρία» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: