Πώς έφτασε το Μπέρμιγχαμ στην πτώχευση και γιατί θα πληρώσει -τελικά- λιγότερα από 1 δισ. δολάρια
- 06/05/2024, 15:30
- SHARE
Της Prarthana Prakash
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε πτώχευση πέρυσι.
Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ, που βρίσκεται στη μέση της χώρας, κλήθηκε να ανταποκριθεί σε μια τεράστια αξίωση ίσης αμοιβής αξίας έως και 760 εκατομμυρίων λιρών. Στον απόηχό της, είπε ότι το συμβούλιο είχε «ανεπαρκείς πόρους» για να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές.
Ως αποτέλεσμα, το συμβούλιο αναγκάστηκε να προβεί σε δραστικές περικοπές κόστους, με αποτέλεσμα την απόλυση 600 υπαλλήλων, το κλείσιμο κοινοτικών κέντρων, τη μείωση των συλλογών οικιακών απορριμμάτων, και ακόμη και τη μείωση της φωτεινότητας του δημοτικού φωτισμού.
Τα μέτρα αντανακλούσαν το πόσο επισφαλή ήταν τα οικονομικά της μεγαλύτερης τοπικής αρχής της Ευρώπης, καθώς στράφηκε στην εθνική κυβέρνηση για πρόσθετη υποστήριξη.
Πλέον, όμως, φαίνεται ότι η κατάσταση μπορεί να μην ήταν τόσο τραγική όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Μια νέα εκτίμηση τοποθετεί την αξίωση για αμοιβή στις 250 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τον Max Caller, τον επίτροπο γι’ αυτό το θέμα, και τα συνδικάτα GMB και Unison, που συνέβαλαν στην ανάληψη νομικής δράσης κατά της δημοτικής αρχής, όπως ανέφεραν οι Financial Times.
Η αρχική εκτίμηση ήταν περίπου 200% υψηλότερη, υπό την καθοδήγηση της ελεγκτικής Grant Thornton, λόγω του τρόπου με τον οποίο το συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ «διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του στο παρελθόν», είπε ο Caller.
«Τα 760 εκατομμύρια λίρες είναι μια πρόβλεψη στους λογαριασμούς… Είναι ίσως η χειρότερη δυνατή εκτίμηση, γιατί όταν υπολογίστηκε δεν υπήρχε προοπτική διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ του συμβουλίου και των συνδικάτων για την επανεκτίμηση των θέσεων εργασίας και τη διευθέτηση των απαιτήσεων», είπε ο Caller στους FT.
Το πραγματικό μέγεθος της αξίωσης πληρωμής εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση.
Οι εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου του Μπέρμιγχαμ δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.
Τι έφερε το Μπέρμιγχαμ σε αυτό το σημείο;
Τα οικονομικά προβλήματα του Μπέρμιγχαμ που συνδέονται με τις μισθολογικές διαφορές ξεκίνησαν το 2012 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε υπέρ μιας ομάδας υπαλλήλων του δημόσιου τομέα -κυρίως γυναίκες- που δεν αμείβονταν εξίσου σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους για χρόνια.
Από τα μέσα του 2023, το δημοτικό συμβούλιο είχε ήδη εξοφλήσει 1,1 δισεκατομμύρια λίρες σε αξιώσεις ισότητας αμοιβής, αν και οι υποχρεώσεις από την υπόθεση έχουν καθυστερήσει.
Το συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, αντιμετώπισε επίσης προκλήσεις λόγω του πληθωρισμού, του αυξανόμενου κόστους κοινωνικών υπηρεσιών, των αυξημένων χρηματοοικονομικών αποθεμάτων και της αποτυχημένης αναμόρφωσης των πληροφοριακών συστημάτων, που επιδείνωσαν την κατάστασή του.
«Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις κατά μέτωπο. Και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε το συμβούλιο σε υγιή οικονομική βάση», δήλωσε ο John Cotton, επικεφαλής της δημοτικής αρχής του Μπέρμιγχαμ, τον Φεβρουάριο. «Η κατάστασή μας έχει επιδεινωθεί πολύ από μια εθνική κρίση στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, η δημοτική αρχή του Μπέρμιγχαμ, ενέκρινε μια σειρά περικοπών στις υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων λιρών. Αύξησε επίσης τα δημοτικά τέλη κατά 21% για το επόμενο έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πρόγραμμα Σταθερότητας: Η Ελλάδα προς υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης
- Το ωράριο 7 με 7 είναι το νέο 9 με 5: Τι έχει αλλάξει στο ρυθμό των εργαζομένων
- Uber: Αγωγή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει 25.000 λίρες για κάθε οδηγό ταξί του Λονδίνου
Πηγή: fortune.com