Πώς ένα νομοσχέδιο στην Ιρλανδία απειλεί με μεγάλα προβλήματα την Apple
- 15/07/2018, 18:53
- SHARE
...και όχι μόνο.
Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Ιρλανδίας πρόκειται να ποινικοποιήσει το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται σε ισραηλινούς εποικισμούς.
Εάν τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσε να αναγκάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με ιρλανδικά τμήματα ή θυγατρικές να προβούν σε μια δαπανηρή επιλογή μεταξύ της παραβίασης της ιρλανδικής νομοθεσίας και της παραβίασης της αμερικάνικης.
Εάν οι εταιρείες αρνηθούν να ενταχθούν στο ιρλανδικό μποϊκοτάζ των προϊόντων αυτών, θα καταλήξουν να παραβιάζουν τον νέο αυτό νόμο. Αν όμως συμμορφωθούν με τον νόμο, θα καταλήξουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στις εταιρείες των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε ξένα μποϊκοτάζ που δεν υποστηρίζει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει σε Ιρλανδούς και σε ιρλανδικές επιχειρήσεις να εισάγουν ή να πωλούν αγαθά ή να παρέχουν υπηρεσίες που παράγονται σε εποικισμούς, όπως αυτοί ορίζονται από το νομοσχέδιο.
Εάν μια ιρλανδική εταιρεία ή ένας Ιρλανδός πολίτης που βρίσκεται εντός ή εκτός της Ιρλανδίας εισάγει ή πουλήσει ένα λαχανικό ή ένα καλλυντικό ή παράσχει μια υπηρεσία που παράγεται στους οικισμούς, θα τιμωρηθεί. Οι παραβάτες θα μπορεί να φυλακιστούν για διάστημα έως πέντε ετών και θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 250.000 ευρώ. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τέτοιο νόμο.
Αν και το νομοσχέδιο δεν αναφέρει το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, η Ιρλανδή γερουσιαστής Frances Black και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι έχει σχεδιαστεί με στόχο να απαγορεύσει τις συναλλαγές που σχετίζονται με ισραηλινούς εποίκους και εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Black είχε υπογράψει προηγουμένως μια επιστολή που καλούσε σε μποϊκοτάζ όλων των ισραηλινών προϊόντων και υπηρεσιών.
Το νομοσχέδιο, αν τεθεί σε ισχύ, θα θέσει σε κίνδυνο τους οικονομικούς δεσμούς της Ιρλανδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της Ιρλανδίας. Οι ΗΠΑ το 2017 αντιπροσώπευαν το 67% όλων των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ιρλανδία. Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες με τμήματα ή θυγατρικές στην Ιρλανδία, τις ιρλανδικές εταιρείες με τμήματα ή θυγατρικές στις ΗΠΑ, και τους εργαζομένους τους που είναι Ιρλανδοί πολίτες ή διαμένουν στην Ιρλανδία να επιλέξουν μεταξύ της παραβίασης της ιρλανδικής νομοθεσίας και της παραβίασης των διατάξεων περί μποϊκοτάζ των Κανονισμών Διαχείρισης Εξαγωγών των ΗΠΑ. Οι παραβιάσεις αυτών των διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμα και με φυλάκιση μέχρι και 10 έτη.
Περίπου 700 εταιρείες των ΗΠΑ απασχολούν αυτήν την περίοδο πάνω από 155.000 άτομα στην Ιρλανδία. Οι εταιρείες περιλαμβάνουν την Apple, της οποίας οι ιρλανδικές δραστηριότητες την καθιστούν σήμερα την μεγαλύτερη εταιρεία της Ιρλανδίας. Η Google, η Microsoft και το Facebook είναι πλέον η τέταρτη, η πέμπτη και η ένατη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ιρλανδία αντίστοιχα.
Και οι τέσσερις αυτές κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επίσης σημαντικές δραστηριότητες έρευνας & ανάπτυξης στο Ισραήλ.