Πώς ένα σπίτι αλλάζει την τουριστική ζωή της Θεσσαλονίκης
- 12/08/2013, 09:41
- SHARE
To σπίτι – μουσείο που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατουρκ ανακαινίσθηκε και ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.
Η ανακαίνιση στο τριώροφο του αριθμού 75 της οδού Αποστόλου Παύλου ολοκληρώθηκε και από την Παρασκευή ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό. Το σπίτι-μουσείο που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο αναμορφωτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατουρκ, ανοίγει επίσημα για το κοινό αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Αυγούστου.
Παρέμεινε κλειστό από τον Ιούνιο του 2012 για εργασίες συντήρησης, αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού και αναμένεται να λειτουργήσει ξανά ως «τόπος προσκυνήματος» για τους Τούρκους επισκέπτες. Για όσους έχουν επισκεφθεί την γείτονα χώρα, έστω και μία φορά, είναι γνωστή η προσωπολατρία που τρέφουν οι κάτοικοι της προς τον εκσυγχρονιστή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πορτρέτα του βρίσκονται σε όλα τα δημόσια κτήρια, σε καταστήματα, σε εξώφυλλα εφημερίδων και σε όλα τα χαρτονομίσματα της Τουρκίας. Δεν υπάρχει τουρκική πόλη που να μην διαθέτει πλατεία με την προτομή του, ενώ το όνομα έχει δοθεί σε όλα τα κορυφαία έργα της χώρας (αεροδρόμιο, γέφυρα, λιμάνι, φράγμα, στάδιο). Κάθε χρόνο στις 09.05 της 10ης Νοεμβρίου, ημέρας που έφυγε από την ζωή το 1938 οχήματα και άνθρωποι ακινητοποιούνται για ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του.
Χαρακτηριστικό της «υστερίας» γύρω από το πρόσωπο του είναι και η γνωστή ιστορία με την λογοκρισία στο ιντερνετ. Όταν κάποιοι εκτός Τουρκίας ανέβασαν στο youtube προσβλητικά για τον Ατατουρκ βίντεο, η Τουρκία, με απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου, έμεινε για 30 μήνες χωρίς πρόσβαση στο δημοφιλές site.
Πρώτη επιλογή η Θεσσαλονίκη για τους Τούρκους τουρίστες
Αν και η Θεσσαλονίκη μπορεί να χάνει μερίδιο στην συνολική πίτα των Τούρκων τουριστών, κυρίως εξαιτίας των απευθείας πτήσεων από Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνικά νησιά, παραμένει σταθερά πρώτη στις επιλογές των γειτόνων. Συγκεκριμένα το 2012 εκτιμάται ότι την επισκέφθηκαν 47.000 Τούρκοι, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 50,1% και έφθασαν τις 28.566. Η τάση συνεχίζεται και στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς από τις 8 – 10 Αυγούστου (λήξη του ραμαζανιού) σύμφωνα με τουριστικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας, κατέφθασαν στην πόλη περίπου 40 λεωφορεία από την γειτονική χώρα. Αν και σχετικά κοντινή απόσταση δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν της αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε με αφορμή την ανανέωση και επέκταση της συνεργασίας της Turkish Airline με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ο διευθυντής της Turkish στην συμπρωτεύουσα, Ουτκού Γιαζάν, η πληρότητα στην γραμμή έχει διπλασιαστεί και ξεπερνά το 80%, ενώ το όνομα Θεσσαλονίκη έχει ανέβει δύο φορές πάνω στις αναζητήσεις στο Google στην Τουρκία.
Πόλος έλξης φυσικά είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατουρκ. Από τα 3.000 Τούρκους, που το επισκέπτονταν το 1995, ο αριθμός εκτινάχτηκε στις 25.000 το 2010 και στους 56.200 την περίοδο Ιανουάριος 2011 – Ιούνιος 2012, οπότε και έκλεισε για να ανακαινισθεί. Όλο αυτό το διάστημα που παρέμεινε κλειστό το τουρκικό προξενείο έγινε αποδέκτης χιλιάδων παραπόνων από απογοητευμένους τουρίστες που έφθαναν στην πηγή και δεν μπορούσαν να πιουν νερό. Τα εγκαίνια του νέου μουσείου την Παρασκευή, το οποίο θα έχει νέα αντικείμενα φερμένα από μουσεία της Κωνσταντινούπολης ,καθώς και ψηφιακή ξενάγηση στους σταθμούς της ζωής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατουρκ, εκτιμάται τόσο από την τουριστική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης όσο και από τους Τούρκους που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης ότι θα αποτελέσουν μία επιπλέον αφορμή για συνέχιση της αυξητικής τάσης επίσκεψης των Τούρκων τουριστών.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το Μουσείο και την Θεσσαλονίκη στο παρελθόν, θα επιδιώξουν να το δουν ξανά από κοντά μετά από τα πρόσθετα στοιχεία αλλά και την δημοσιότητα που θα λάβει το θέμα στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα το κοντινό της απόστασης από την Κωνσταντινούπολη των 14.000.000 κατοίκων αναμένεται ότι θα λειτουργήσει θετικά και στον τομέα των σχολικών εκδρομών και των οργανωμένων γκρουπ.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ως γνωστόν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μεταξύ των άλλων φρόντισε να υπάρξουν οι απαραίτητες οικιστικές παρεμβάσεις στην οδό Αποστόλου Παύλου όπου βρίσκεται το σπίτι – μουσείο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τελευταίο αγοράστηκε πριν από ακριβώς 80 χρόνια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να δωρισθεί στον ιδιοκτήτη του ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του το 1938.