Πώς ένα Think Tank μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας;
- 05/08/2019, 10:53
- SHARE
Για να μπορέσει μια χώρα να αναχθεί σε υπολογίσιμη οικονομική δύναμη και να είναι σε θέση να ασκεί πολιτική επιρροή και να περνάει τη θέση της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή επιβάλλεται να επενδύσει στο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των πολιτών της. Το κυριότερο όμως είναι να αξιοποιήσει προς όφελός της τα εξυπνότερα μυαλά, ώστε να μπορεί να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή.
Αυτή τη δουλειά κάνουν στις αναπτυγμένες χώρες οι δεξαμενές σκέψεις, γνωστές ως think tanks, οι οποίες κατά κανόνα συνδέουν την παραγωγή της γνώσης και της πληροφόρησης με τους πολίτες και τους πολιτικούς και έχουν ως ρόλο να ενημερώσουν, να επιμορφώσουν, να πείσουν και να συνεγείρουν.
Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) το οποίο μέσα από τις έρευνες που εκπονεί καταγράφει, με στοιχεία και αριθμούς, τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη δεκαετή οικονομικό-πολιτική κρίση δίνοντας τροφή για σκέψη ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε προκύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες δουλεύουν 6 μήνες τον χρόνο για να πληρώνουν φόρους. Ειδικότερα για το 2019 θα εργαστούν 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές!
Το ΚΕΦίΜ, όπως τονίζει στο fortunegreece.com ο Επικεφαλής του, Αλέξανδρος Σκούρας, είναι μια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική δεξαμενής σκέψης. Όραμά του είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
“Στο επίκεντρο του έργου μας είναι η αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Πιστεύουμε στην ανεκτικότητα και την ανοιχτή κοινωνία και θεωρούμε την ελεύθερη αγορά το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε για την εξάλειψη της φτώχειας και την ευημερία των ανθρώπων” αναφέρει ο κ. Σκούρας.
Ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη αγορά
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2016 που το ΚΕΦίΜ λειτουργεί σε επαγγελματική βάση έχει συμβάλει στη προβολή των ιδεών της ελευθερίας στην οικονομία και την οικονομία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στη διάψευση και την κατάρριψη εσφαλμένων αλλά βαθιά ριζωμένων αντιφιλελεύθερων προκαταλήψεων, και την ενίσχυση του κινήματος της ελευθερίας στη χώρα μας.
“Σήμερα ο φιλελευθερισμός, από σχεδόν λέξη-ύβρις στη χώρα μας πριν την κρίση του 2008 και στα πρώτα χρόνια της, έχει καταστεί ο δημοφιλέστερος ιδεολογικός αυτοχαρακτηρισμός μεταξύ των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Είμαστε περήφανοι που με τις δυνάμεις μας συμβάλλουμε σ’ αυτή την ουσιαστική αλλαγή” τονίζει.
Πώς όμως αντιμετωπίζουν το ΚΕΦίΜ οι εκάστοτε κυβερνήσεις; Λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματα των ερευνών για να πετύχουν υψηλότερες επιδόσεις; Ο κ. Σκούρας απαντά πως η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας αποτυπώνει με απλό και εύληπτο τρόπο το πραγματικό βάρος που φορτώνει το κράτος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Φέτος για παράδειγμα οι Έλληνες εργαζόμαστε 180 μέρες, από την Πρωτοχρονιά μέχρι και τις 30 Ιουνίου, μόνο και μόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές. Αυτή μάλιστα η συνολική επιβάρυνση φόρων και εισφορών που φτάνει τα 78 δις ευρώ είναι σχεδόν διπλάσια από τα 42 δις ευρώ που καταβάλλουμε για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών, όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση και οι μετακινήσεις.
“Η ανταπόκριση τόσο των πολιτών, όσο και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας στις έρευνες και τις μελέτες μας είναι πολύ θετική – κι αυτό συνδέεται, τόσο με την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζουμε, όσο και με τη χρησιμότητά τους στην κατανόηση της οικονομικής πραγματικότητας και τη διατύπωση επιχειρημάτων στο δημόσιο λόγο”.
Ο ίδιος δεν επαναπαύεται και δεσμεύεται ότι έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερα και καλύτερα δείγματα γραφής. Άλλωστε, όπως λέει, όσο καλύτερη δουλειά κάνει η ομάδα του ΚΕΦίΜ, όσους περισσότερους πολίτες πείθει ότι η αύξηση της ατομικής ελευθερίας στην οικονομία και την κοινωνία είναι η καλύτερη συνταγή που διαθέτουμε ως κοινωνία, τόσο περισσότερο θα μετακινείται το παράθυρο ευκαιρίας προς αυτή την κατεύθυνση – τόσο περισσότερο εύκολο θα γίνεται για έναν μεταρρυθμιστή πολιτικό να εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές, ενώ τόσο δυσκολότερο θα γίνεται για έναν δημαγωγό να εφαρμόσει πολιτικές με καταστροφικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία.
Τόνωση της επιχειρηματικότητας
Την Άνοιξη το ΚΕΦίΜ παρουσίασε το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, το συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία” που περιέχει συγκεκριμένες, εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις πολιτικής που μπορούν να ενισχύσουν την ελευθερία και την ευημερία των Ελλήνων και να βελτιώσουν την κατάταξη της χώρας σε κρίσιμους διεθνείς δείκτες.
Ο κ. Σκούρας επισημαίνει πως για τονωθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό. “Μια ματιά στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα, αρκεί για να δούμε σε ποια πεδία πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας. Εμείς προτείνουμε τα αυτονόητα: Ένα ηπιότερο, απλούστερο και σταθερό φορολογικό σύστημα, δραστική μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης, απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου στην επιχειρηματική δράση και τα εργασιακά, επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Και μάλιστα, προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, τους οποίους μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας” υπογραμμίζει.
Σχολιάζοντας την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις θετικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά. Σε κάθε περίπτωση όμως , διευκρινίζει πως δουλειά του ΚΕΦίΜ είναι να επισημάνει τόσο τις δυνατότητες για πολιτικές που θα ενισχύσουν την ελευθερία και την ευημερία των Ελλήνων, όσο και τις αστοχίες της εκάστοτε κυβέρνησης. “Το ΚΕΦίΜ είναι μια μη κομματική, ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης και η διαφύλαξη αυτής της ανεξαρτησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στη δημόσια ζωή της χώρας μας” προσθέτει.
Επισημαίνει πως το σημαντικό στην εφαρμογή μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής είναι αφενός η αξιοπιστία και η ιδιοκτησία του προγράμματος, αφετέρου η όσο το δυνατόν γίνεται γρηγορότερη παραγωγή χειροπιαστών θετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία, την απασχόληση και το εισόδημα των νοικοκυριών.
“Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες δηλώνουν φιλελεύθεροι. Πρόκληση για μας είναι να δώσουμε απτό και έγκυρο περιεχόμενο σ’ αυτό τον αυτοπροσδιορισμό, ενισχύοντας έτσι το ευρύ κοινωνικό αίτημα που μπορεί να οδηγήσει στον θετικό μετασχηματισμό της χώρας μας” καταλήγει.
Οι επόμενες δράσεις του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Ήδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του προγράμματος “Ελλάδα 2021” που αφορά την υπογράμμιση των φιλελεύθερων ιδεών που ενέπνευσαν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και την έκφρασή τους τόσο κατά την διάρκειά του, όσο και στα πρώτα βήματα της ελεύθερης Ελλάδας.
Παράλληλα, προχωράει η έρευνα για το Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, μια πρωτοβουλία που πιστεύεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στη διαδικασία της νομοθέτησης στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα οι άσχετες τροπολογίες.
Οι έρευνες και οι μελέτες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ προετοιμάζονται με μεγαλύτερο δυναμισμό εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις δικαστικού ακτιβισμού για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.