Πώς ένα tweet μπορεί να αποκαλύψει τις τραπεζικές σας καταθέσεις
- 30/09/2015, 13:15
- SHARE
Το ύψος τους εισοδήματός των χρηστών του κοινωνικού δικτύου μπορεί να προδοθεί μέσα απ' τα μηνύματα που στέλνει μέσω twitter.
Οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί προσωπικό στοιχείο, αλλά όχι και τόσο απόρρητο όπως υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και δύο Έλληνες ερευνητές.
Οι ψυχολόγοι, γλωσσολόγοι και ειδικοί των υπολογιστών, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Πριότιουτς-Πιέτρο του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, », μελέτησαν πάνω από δέκα εκατ. tweets από περίπου 5.200 χρήστες και κατέληξαν πως αρκεί ένα tweet για να… αποκαλυφθεί την οικονομική κατάσταση του χρήστη.
Οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων οι Βασίλειος Λάμπος και Νικόλαος Αλετράς του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του University College του Λονδίνου) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό των «τιτιβισμάτων» ενός χρήστη στο twitter μπορεί να αποκαλύψει -και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια- όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS One» υπάρχουν ορισμένες λέξεις που μπορούν να φανερώσουν το επάγγελμα του χρήστη και το εισοδηματικό επίπεδό του, με δεδομένο ότι κάθε επάγγελμα αντιστοιχίζεται με ένα διαφορετικό μέσο εισόδημα.
Ο ειδικός αλγόριθμος που δημιούργησαν οι ερευνητές «διαβάζει» τα διαδοχικά tweets ενός χρήστη, μέχρι να συμπεράνει τι δουλειά κάνει αυτός ο άνθρωπος, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που μαθαίνει στην πορεία, όπως φύλο, ηλικία, άλλα κοινωνικά δεδομένα κ.ά. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια εκτίμηση σχετικά με το εισόδημα του χρήστη.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως τα άτομα από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν περιορισμένο λεξιλόγιο και συνήθως «πλούσιο» σε ύβρις, ενώ οι πλουσιότεροι είναι πιο συγκρατημένοι. Ακόμη, οι πιο φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν παραδόξως πιο αισιόδοξες λέξεις, ενώ οι πιο πλούσιοι πιο απαισιόδοξες και να εκφράζουν συχνότερα άγχος και φόβο.
Όπως δήλωσε ο Αλετράς, οι χρήστες χαμηλότερου εισοδήματος χρησιμοποιούν το twitter περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ οι πιο ευκατάστατοι περισσότερο για να διαδώσουν κάποιες ειδήσεις και απόψεις τους. Ακόμη, οι δεύτεροι το χρησιμοποιούν συχνότερα για επαγγελματικούς παρά για προσωπικούς σκοπούς.