Πώς σε δύο μέρες διακινήθηκαν περισσότερα από $1 δισ. στον χώρο της τέχνης
- 13/05/2015, 18:00
- SHARE
Μετά τη δημοπρασία του οίκου Christie’s, ήρθε η στιγμή του οίκου Sotheby’s.
Στον απόηχο της δημοπρασίας του οίκου Christie’s τη Δευτέρα, όπου οι «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο πουλήθηκαν έναντι 179 εκατομμυρίων δολαρίων και το γλυπτό «Ο άνδρας που δείχνει» (L’homme au doigt), του Ελβετού Αλμπέρτο Τζιακομέτι, πουλήθηκε έναντι 141,3 εκατομμυρίων (τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις έργων τέχνης έφτασαν το ποσό των 705,9 εκατομμυρίων δολαρίων), πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.
Τα έσοδα απ’ τη δημοπρασία άγγιξαν 379.7 εκατομμύρια, με τις υψηλότερες τιμές να παρουσιάζονται στα έργα των Μαρκ Ρόθκο, Ρόι Λιχτενστάιν και Τζάκσον Πόλοκ, αποδεικνύοντας πως η τέχνη παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.
Το έργο του Ρόθκο «Untitled» (κίτρινο και μπλε) πουλήθηκε έναντι 46.5 εκατ. δολαρίων, το «The Ring» του Αμερικανού Λιχτενστάιν ξεπέρασε τις προσδοκίες και άγγιζε τα 41.5 εκατ. δολάρια, ενώ το χαρακτηριστικό αφηρημένο έργο του Πόλοκ χρονολογίας 1950 έφτασε τα 18.3 εκατ. δολάρια.
Η έκπληξη, όμως, της βραδιάς ήταν το έργο «Untitled» (RIoT) του Κρίστοφερ Γουλ, το οποίο πουλήθηκε έναντι 30 εκατ. δολαρίων, τιμή διπλάσια των εκτιμήσεων που έσπασε το ρεκόρ του καλλιτέχνη.
Μετά από όλα τα παραπάνω, η αξία της παγκόσμιας αγοράς έργων τέχνης αυξήθηκε κατά 7 % φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ (56 δισ δολάρια) το περασμένο έτος, ξεπερνώντας το ποσό-ρεκόρ των 48 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί προ κρίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Καλών Τεχνών του Μάαστριχτ (TEFAF).
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο οι πωλήσεις πινάκων που αγγίζουν αυτά τα αστρονομικά ποσά. Ο οίκος Sotheby’s πραγματοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημοπρασία κοσμημάτων στο υποκατάστημά της Γενεύης στην Ελβετία, αυξάνοντας το ποσό των εσόδων στα 161.5 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα, μάλιστα, με το TEFAF, οι ενδιαφερόμενοι με αγοραστική δύναμη που ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια επένδυσαν το περασμένο έτος περισσότερα χρήματα σε κοσμήματα, διαμάντια και ρολόγια, παρά σε έργα τέχνης.