Πώς ερμήνευσαν τα κόμματα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Πώς ερμήνευσαν τα κόμματα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών
Voters wait by a voting booth in a polling station during the European elections in Athens on June 9, 2024. Voting began across Europe on June 9, 2024 on the final -- and biggest -- day of marathon EU elections, with balloting due in 21 countries, including France and Germany, where support for surging far-right parties is being tested. (Photo by Aris MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Σε φάση μετασχηματισμού η ελληνική πολιτική σκηνή;

Οι ευρωεκλογές 2024 προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διαφορετικές ερμηνείες από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Από τη Νέα Δημοκρατία έως τα μικρότερα κόμματα, όλοι προσέγγισαν τα αποτελέσματα με δικό τους τρόπο, αντανακλώντας τη δική τους πολιτική στρατηγική και τις μελλοντικές τους προσδοκίες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Δεσμεύτηκε για βελτιώσεις και τόνισε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική σκηνή, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς. Επεσήμανε την ανάγκη για σκληρή δουλειά και λιγότερες αστοχίες, με στόχο μια καλύτερη Ελλάδα το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε ότι το «άλλοθι του 41% έχει τελειώσει» και υποσχέθηκε να χτίσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Τόνισε την ανάγκη για μια ανθρωποκεντρική και κοινωνική πολιτική και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την προσπάθεια του κόμματός του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την πρωτοφανή αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα έχει γυρίσει την πλάτη στους πολίτες. Τόνισε την ανάγκη για μια αξιόπιστη αντιπολίτευση και υποσχέθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι «σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου». Τόνισε ότι το κόμμα του δέχτηκε πόλεμο αλλά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πατριωτών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα του κατέγραψε σημαντική άνοδο, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Υπογράμμισε την ανάγκη για οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης και την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είσοδο του κόμματός της στο Ευρωκοινοβούλιο. Υποσχέθηκε να παραμείνει πιστή στην εντολή των ψηφοφόρων και να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την κρίση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και την ανάγκη για ανασύνταξη. Τόνισε ότι η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει την προσπάθειά της παρά τις δυσκολίες.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με κάθε κόμμα να προσπαθεί να ερμηνεύσει τα μηνύματα των ψηφοφόρων και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: