Παρά την εκτόξευση των τιμών, η αγορά ακινήτων παραμένει μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος

Παρά την εκτόξευση των τιμών, η αγορά ακινήτων παραμένει μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος
Photo: pixabay.com
Παρά τις υψηλές τιμές, οι φόροι από μεταβιβάσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο έτος παραμένουν αισιόδοξες.

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει την ασταμάτητη άνοδό της, παρά την «έκρηξη» τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν αύξηση κατά 20% στις εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι φόροι από γονικές παροχές και κληρονομιές σημείωσαν ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, πάνω από 27.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με συνολική αξία συναλλαγών που αγγίζει τα 2,52 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φόροι μεταβίβασης ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα ακίνητα αγοράστηκαν στον Δήμο Αθηναίων, όπου καταγράφηκαν 3.921 συναλλαγές αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι φόροι από γονικές παροχές και δωρεές υποχώρησαν κατά 8,22%, φτάνοντας τα 24,46 εκατ. ευρώ, και οι φόροι από κληρονομιές σημείωσαν πτώση 9,82%, στα 85,24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το 2024 αναμένεται ακόμα πιο κερδοφόρο για το κράτος, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει 570 εκατ. ευρώ από φόρους αγοραπωλησιών και 235 εκατ. ευρώ από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Παράλληλα, τα δεδομένα από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών διευρύνεται, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, όπου οι τιμές πώλησης είναι έως και διπλάσιες από τις αντικειμενικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: