Πώς η αγορά γερμανικών ομολόγων μπορεί να γίνει «αγκάθι» για την ΕΚΤ
- 28/05/2017, 11:20
- SHARE
Με βάση στοιχεία από ΕΚΤ, Eurostat και ΔΝΤ, οι πωλήσεις γερμανικών ομολόγων σταμάτησαν στα τέλη του 2016. Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτό;
Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν ξένοι επενδυτές αγγίζουν σε αξία το χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αποτελώντας δυνητικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αγοράζει κυρίως κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή και με βάση στοιχεία από την ΕΚΤ, τη Eurostat και το ΔΝΤ, η Commerzbank υπολογίζει πως οι πωλήσεις γερμανικών ομολόγων σταμάτησαν στα τέλη του 2016. Δεδομένου του ότι η ΕΚΤ δυσκολεύεται, εξαιτίας της έλλειψης, να αγοράσει γερμανικά ομόλογα στον βαθμό που χρειάζεται ώστε να πετύχει τον στόχο της, η ένδειξη πως εκλείπει μια βασική πηγή πώλησης γερμανικών ομολόγων θα μπορούσε να ενισχύσει το επιχείρημα περί περιορισμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Πιστεύεται πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει το πρώτο διστακτικό βήμα προς τον περιορισμό του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων στη συνάντηση του Ιουνίου. Ωστόσο με την ποσοτική χαλάρωση να είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αρχίσει να περιορίζεται το ύψος των αγορών ομολόγων, είναι πιθανό να ενισχυθεί η έλλειψη γερμανικών κρατικών ομολόγων. «Στην αρχή της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ προμηθευόταν τα περισσότερα ομόλογα από ξένους επενδυτές», λέει ο Μίκαελ Λάιστερ, επικεφαλής αναλυτής ομολόγων της Commerzbank. «Αν εξετάσετε τα στοιχεία σήμερα, θα διαπιστώσετε πως οι πωλήσεις από ξένους επενδυτές έχουν σταματήσει. Αν συνδυαστεί αυτό με τη γενικότερη έλλειψη ομολόγων στην αγορά, τότε συμπεραίνεις πως θα ενταθεί η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης γερμανικών κρατικών ομολόγων», προσθέτει.
Σύμφωνα με την Commerzbank, ξένοι επενδυτές έχουν περιορίσει το ύψος γερμανικών ομολόγων που κατέχουν κατά 200 δισ. ευρώ από την αρχή της ποσοτικής χαλάρωσης το 2015. Γενικότερα η αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων από ασιατικές κεντρικές τράπεζες έχει επιβραδυνθεί το 2017, εν μέρει εξαιτίας της μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν κυρίως ξένοι οι επενδυτές που πούλησαν στη γερμανική κεντρική τράπεζα γερμανικά ομόλογα ύψους 35 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ο περιορισμός της πώλησης γερμανικών ομολόγων από ξένους επενδυτές έχει αντισταθμιστεί από τις πωλήσεις ξένων επενδυτών που όμως έχουν τη βάση τους στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο οι αναλυτές αναρωτιούνται πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Ο λόγος, γράφει το Reuters, είναι πως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, είναι υποχρεωμένοι να διακρατούν ποσότητα ομολόγων με την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση και συνεπώς ανταγωνίζονται την ΕΚΤ στην αναζήτηση κρατικών ομολόγων προς αγορά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ολλανδικά κρατικά ομόλογα. Από τον Δεκέμβριο του 2014 το ποσοστό κρατικών ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές έχει περιοριστεί από το 60% στο 50%, περίπου, σήμερα, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει ανάλογα τα ομόλογα που κατέχει.
Επίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει περιορίσει την έκδοση ομολόγων προκειμένου να εκμεταλλευτεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει και να περιορίσει τον δανεισμό της. Με την προσφορά χαμηλά και τη ζήτηση ψηλά, η έλλειψη γερμανικών κρατικών ομολόγων έχει προκαλέσει πρόβλημα και στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα, ενώ υπάρχει ανησυχία για το εύρος της ρευστότητας σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων του κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε πως αν και υπάρχει έλλειψη στην αγορά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ποσοτική χαλάρωση.