Πώς η «ανυπάκουη» AI θα μάθει να… χειραγωγεί τους ανθρώπους – Οι προβλέψεις του «νονού της τεχνητής νοημοσύνης»
- 11/10/2023, 19:29
- SHARE
Ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» και ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της, πιστεύει ότι η τεχνολογία θα γίνει σύντομα πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και θα μπορεί να μάθει να τους χειρίζεται.
Ο Geoffrey Hinton, πρώην μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης στην Google, δήλωσε στο 60 Minutes ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει αυτογνωσία με τον καιρό, καθιστώντας τον άνθρωπο το δεύτερο πιο έξυπνο ον στον πλανήτη.
Οι άνθρωποι έχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια νευρωνικές συνδέσεις, ενώ τα μεγαλύτερα chatbots τεχνητής νοημοσύνης έχουν μόλις 1 τρισεκατομμύριο συνδέσεις, σύμφωνα με τον Hinton.
Ωστόσο, δηλώνει ότι οι γνώσεις που περιέχονται σε αυτές τις συνδέσεις είναι πιθανότατα πολύ περισσότερες από αυτές που περιέχονται στους ανθρώπους.
Εν τέλει, λέει ο Hinton, τα υπολογιστικά συστήματα μπορεί να είναι σε θέση να γράφουν τον δικό τους κώδικα για να τροποποιούν τον εαυτό τους, κατά μία έννοια να γίνονται «ανυπάκουα». Και αν γίνει αυτό, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει έναν τρόπο να σταματήσει τους ανθρώπους από το να την απενεργοποιήσουν.
Ο Hinton παραιτήθηκε από μηχανικός της Google τον Μάιο, μετά από μια δεκαετία και πλέον στην εταιρεία, εν μέρει για να μιλήσει ενάντια στους αυξανόμενους κινδύνους της τεχνολογίας και για να ασκήσει πιέσεις για εγγυήσεις και κανονισμούς εναντίον της.
Όσο εργαζόταν στην Google, ο Hinton βοήθησε στη δημιουργία του chatbot Bard, του ανταγωνιστή του ChatGPT της OpenAI. Έθεσε επίσης τα θεμέλια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μέσω του πρωτοποριακού νευρωνικού δικτύου του, το οποίο τον βοήθησε να κερδίσει το σημαντικό βραβείο Turing.
Από τότε που παραιτήθηκε, ο Hinton είναι μία από τις κορυφαίες φωνές που προειδοποιούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του στους New York Times, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει γίνει μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο από την κλιματική αλλαγή.
Στα τέλη Μαΐου, βρισκόταν στην κορυφή ενός καταλόγου εκατοντάδων εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της OpenAI, Sam Altman, που ζητούσαν επειγόντως να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη.
«Ο μετριασμός του κινδύνου αφανισμού από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους μεγάλης κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», ανέφερε η δήλωση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Hinton για την τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή αφορά στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος δήλωσε στο 60 Minutes ότι φοβάται ότι μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων θα μείνει άνεργη καθώς πιο ικανά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πάρουν τη θέση τους.
Οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις του κόσμου φαίνεται να έχουν ακούσει τις προειδοποιήσεις του Hinton και άλλων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη τον Νοέμβριο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 100 πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης. Θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για σαρωτικές ρυθμιστικές αλλαγές από μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και τους επόμενους μήνες αναμένεται να εισαγάγουν κανόνες που θα πρέπει να τηρούν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τις δικές της προστατευτικές δικλείδες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, με το ΑΙ Act. Ωστόσο, το ενδεχόμενο διαφορετικών κανονισμών με βάση τη γεωγραφία δημιουργεί εντάσεις.
Τον Ιούνιο, περισσότερα από 150 μεγάλα ευρωπαϊκά στελέχη ζήτησαν από την ΕΕ να αποσύρει τους προτεινόμενους περιορισμούς γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γραφειοκρατίας και των δοκιμών για την ασφάλεια ορισμένων τεχνολογιών. Υποστήριξαν ότι αυτά θα δημιουργούσαν ένα «κρίσιμο παραγωγικό χάσμα» στην περιοχή που θα την άφηνε να υπολείπεται των ΗΠΑ.