Πώς η άνοδος της Λεπέν κλονίζει τα οικονομικά της Γαλλίας

Πώς η άνοδος της Λεπέν κλονίζει τα οικονομικά της Γαλλίας
epa11434134 Frrench member of parliament and previous candidate for French presidential election Marine Le Pen attends French extreme right party Rassemblement National (RN, National Front) press conference ahead of legislative elections, Paris, France, 24 June 2024. The RN received the highest score in France (31.5 percent) in the recent European elections and is now calling for a government of national unity if it wins the snap elections called by French President Macron. Bardella laid out the party's claim that it is ready to govern the country. EPA/MOHAMMED BADRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα στις αγορές ομολόγων.

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων προετοιμάζονται να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια για το δανεισμό της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Αν και η Μαρίν Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός της μπορεί να μην εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές, εταιρείες όπως η Zurich Insurance Company και η Neuberger Berman προβλέπουν ότι οι απαιτήσεις για υψηλότερη απόδοση του γαλλικού χρέους θα συνεχιστούν. Η Societe Generale υποδεικνύει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα διατηρηθεί μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Από την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, το επιτόκιο του γαλλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά πάνω από 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, σταθεροποιούμενο λίγο κάτω από τις 80 μονάδες βάσης – ένα επίπεδο που είχε τελευταία φορά παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε μια νέα φάση στη διαπραγμάτευση των ομολόγων της σε σχέση με τη Γερμανία», αναφέρει ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance Company. «Δεν πιστεύω ότι τα γαλλικά ομόλογα θα επανέλθουν στα επίπεδα επιτοκίων που είχαν παλιότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι για αυτή την ανατιμολόγηση είναι διπλοί. Πρώτον, το κόμμα της Λεπέν, που κατέχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έχει προωθήσει δαπανηρές δημοσιονομικές πολιτικές, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το χρέος της Γαλλίας – αν και έχει κάνει πίσω σε κάποιες από τις προτάσεις της προσφάτως. Δεύτερον, υπάρχει ο φόβος ότι η αύξηση της ακροδεξιάς θα ραγίσει τις σχέσεις με την ΕΕ και θα μπορούσε κάποια στιγμή να απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Οι συνέπειες της αύξησης στα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων είναι σημαντικές για την οικονομία. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα σημάνει επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν αυτή η αύξηση επιμείνει, το επιπλέον ετήσιο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια και 9 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε δέκα χρόνια.

Αν και το Societe Generale προειδοποιεί ότι το ασφάλιστρο κινδύνου πιθανόν να παραμείνει ακόμη και αν το κόμμα του Μακρόν εκπλήξει τους δημοσκόπους, ένα ισχυρότερο ακροδεξιό ποσοστό θα μπορούσε να περιπλέξει τη νομοθετική διαδικασία και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε μια καλύτερη περίπτωση για τις αγορές με πλειοψηφία του κόμματος του Μακρόν, το γαλλογερμανικό spread μπορεί να μειωθεί, αλλά δεν θα εξαφανιστεί πλήρως, σύμφωνα με τον Άνταμ Καρπιέλ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale. Μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσε να θέσει το spread σε μια νέα ισορροπία στις 75 έως 90 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: