Πώς η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ διαμορφώνει το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Πώς η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ διαμορφώνει το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώτος πυροβολισμός εναντίον προέδρου των ΗΠΑ ή υποψηφίου μεγάλου κόμματος μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρίγκαν το 1981.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλτ Τραμπ πιθανότατα θα αναδιαμορφώσει τη φετινή προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ και θα τροφοδοτήσει τους μακροχρόνιους φόβους ότι η εκστρατεία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτική βία, σημείωσε το Reuters την Κυριακή.

Τις στιγμές μετά τον πυροβολισμό, ο Τραμπ κατακλύστηκε και καλύφθηκε από τους πράκτορες ασφαλείας του.

Εμφανίστηκε γρήγορα, με το πρόσωπό του γεμάτο αίμα, και σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, ξεστομίζοντας τις λέξεις «Fight! Fight!Fight!».

Το FBI προσδιόρισε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως το «εμπλεκόμενο πρόσωπο» σε αυτό που χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας σε ανακοίνωσή του νωρίς την Κυριακή.

Νωρίτερα η Μυστική Υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης είναι νεκρός, ένας παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση σκοτώθηκε και άλλοι δύο θεατές τραυματίστηκαν.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το κίνητρο της επίθεσης.

Ο Τραμπ, 78 ετών, είχε μόλις αρχίσει την ομιλία του όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Έπιασε το δεξί του αυτί με το δεξί του χέρι και στη συνέχεια κατέβασε το χέρι του για να το κοιτάξει, προτού πέσει στα γόνατα πίσω από το βήμα, προτού τον καλύψουν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Βγήκε περίπου ένα λεπτό αργότερα, με το κόκκινο καπέλο του «Make America Great Again» να έχει πέσει κάτω, και ακούστηκε να λέει «περίμενε, περίμενε», προτού χτυπήσει τη γροθιά του στον αέρα.Στη συνέχεια, οι πράκτορες τον έσπευσαν σε ένα μαύρο SUV.

«Πυροβολήθηκα με μια σφαίρα που διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», δήλωσε αργότερα ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social μετά τους πυροβολισμούς στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Πίτσμπουργκ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε ότι «είναι καλά».

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο δήλωσε ότι ο Τραμπ έφυγε από την περιοχή του Μπάτλερ υπό την προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ με τη βοήθεια της πολιτειακής αστυνομίας της Πενσιλβάνια.

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια εκλογική ρεβάνς με τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Reuters/Ipsos, δείχνουν τους δύο να βρίσκονται σε μια στενή αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύματα καταδίκης της βίας

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί καταδίκασαν γρήγορα τη βία.

«Δεν υπάρχει χώρος για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να την καταδικάσουμε» ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόνι Τζάκσον από το Τέξας δήλωσε στο Fox News ότι ο ανιψιός του είχε τραυματιστεί στη συγκέντρωση.Οι πυροβολισμοί δημιούργησαν άμεσα ερωτήματα σχετικά με τις αποτυχίες στην ασφάλεια από τη Μυστική Υπηρεσία, η οποία παρέχει στους πρώην προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ισόβια προστασία.

Ήταν ο πρώτος πυροβολισμός εναντίον προέδρου των ΗΠΑ ή υποψηφίου μεγάλου κόμματος μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα που περιέγραψε τον εαυτό του ως αυτόπτη μάρτυρα, λέγοντας ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με καραμπίνα να σέρνεται σε μια οροφή κοντά στην εκδήλωση. Το άτομο, το οποίο το BBC δεν αναγνώρισε, είπε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να σημαδεύουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ειδοποιήσουν την ασφάλεια.

Οι πυροβολισμοί φάνηκε να προέρχονται εκτός του χώρου που είχε ασφαλίσει η Μυστική Υπηρεσία, ανέφερε η υπηρεσία. Το FBI δήλωσε ότι ανέλαβε την ηγεσία της έρευνας για την επίθεση.

Σε ενημέρωση που έγινε αργά το Σάββατο, αξιωματούχοι του FBI δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύποπτος πυροβόλησε πολλές φορές.

Η Μυστική Υπηρεσία δεν είχε εκπρόσωπο στην ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι του FBI και των κρατικών αρχών επιβολής του νόμου.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Επιτροπή Εποπτείας της υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάλεσε τη διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Κίμπερλι Τσάτλ να καταθέσει σε ακρόαση που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου.

«Οι Αμερικανοί απαιτούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο Τραμπ πρόκειται να λάβει το επίσημο χρίσμα του κόμματός του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι.

«Αυτή η φρικτή πράξη πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα και πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον .

Ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι είναι τρομοκρατημένος από αυτό που συνέβη και ότι ανακουφίστηκε που ο Τραμπ είναι ασφαλής.

«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», είπε.Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν διέκοψε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της και σταμάτησε κάθε άλλη επικοινωνία προς τα έξω, δήλωσε αξιωματούχος της εκστρατείας.

Οι Αμερικανοί φοβούνται την αύξηση της πολιτικής βίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες σε έρευνα του Μαΐου να δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι η βία θα μπορούσε να ακολουθήσει τις εκλογές.

Ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του Τραμπ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Επί εβδομάδες οι ηγέτες των Δημοκρατικών τροφοδοτούσαν τη γελοία υστερία ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην επανεκλογή θα ήταν το τέλος της δημοκρατίας στην Αμερική», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Στιβ Σκαλίσι, ο Νο 2 Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος επέζησε από πυροβολισμούς με πολιτικά κίνητρα το 2017.

«Σαφώς έχουμε δει στο παρελθόν ακροαριστερούς τρελούς να κάνουν πράξη τη βίαιη ρητορική. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει».

Ο Τραμπ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, επικράτησε εύκολα των αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας.

Έχει σε μεγάλο βαθμό ενώσει γύρω του το κόμμα που είχε για λίγο ταλαντευθεί σε υποστήριξη μετά την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, επιχειρώντας να ανατρέψει την εκλογική ήττα του στις εκλογές του 2020.

Ο επιχειρηματίας και πρώην σταρ των ριάλιτι τηλεόρασης μπήκε στη χρονιά αντιμετωπίζοντας μια σειρά από νομικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ξεχωριστών ποινικών διώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com