Πώς η Apple μπορεί να αγοράσει το ελληνικό χρέος

Πώς η Apple μπορεί να αγοράσει το ελληνικό χρέος
Photo:

Πώς η εταιρεία - κολοσσός μπορεί να πλουτίσει (κι άλλο) με μια διάσωση της χώρας μας και την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων.

Του Χρήστου Δεμέτη

Οι μεγάλοι κολοσσοί όπως η Apple έχουν εν προκειμένω συμφέρον και συντάσσονται προς μια διάσωση της χώρας μας απορρίπτοντας όλα τα σενάρια περί Grexit. Τα παραπάνω δημοσιεύονται στο Bloomberg σε άρθρο υπό τον τίτλο “Apple Could Make Money by Bailing Out Greece”, ή αλλιώς, “η Apple θα μπορούσε να βγάλει λεφτά διασώζοντας την Ελλάδα”.

Ο Leonid Bershidsky στο κείμενο του γράφει πως αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν λίγη φαντασία, θα μπορούσαν πιθανώς να μεθοδεύσουν μια διάσωση για την Ελλάδα με όρους που θα ωφελούσαν όλους.

Όπως γράφει ο ίδιος, πίσω στο 2012, ένας επενδυτής που παρακολουθούσε την γενική συνέλευση των μετόχων της Apple, ρώτησε τον Tim Cook εάν είχε ποτέ σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το ρευστό της εταιρείας (97,6 δισ. δολάρια εκείνη την εποχή) για να αγοράσει την Ελλάδα.

Ο Cook γελώντας του είχε πει, “πολλά είναι αυτά που κοιτάζουμε, αλλά όχι αυτό το σενάριο”. “Ούτε στα μυθιστορήματα δεν αγοράζονται χώρες από εταιρείες”, αναφέρει το Bloomberg. Παρόλα αυτά, πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν κάποιες αλήθειες.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα σωθεί καθώς το χρέος της χώρας παραμένει στο 175% του ΑΕΠ της. Την ίδια ώρα, η Apple υπερδιπλασιάζει τα κέρδη της και τα αποθέματα της σήμερα φτάνουν στα 194 δισ. δολάρια. Η εταιρεία πληρώνει γενναιόδωρα μερίσματα και προχωράει σε αγορά ιδίων μετοχών και συνεχίζει σταθερά να αυξάνει τα κέρδη της.

Οι Αμερικανικές εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, έχουν ρευστό 1,73 τρισ. δολαρίων, 4% περισσότερο από ό,τι είχαν πριν από ένα χρόνο, και 1,1 τρισ. δολάρια από αυτό, ανήκει στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Moody’s Investor Services. Οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισ. δολάρια.

Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς εάν επαναπατριζόταν, θα υπόκεινται σε φόρο 35%.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν το φορολογικό τους σύστημα άμεσα. Κάπως έτσι, αυτό που προτείνεται είναι οι πέντε κολοσσοί να “σώσουν” την Ελλάδα, κάνοντας καλό και στα κεφάλαια τους.

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 48% των συνδυασμένων μετρητών που έχουν στην κατοχή τους οι πέντε εταιρείες.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταμείψει τις εταιρείες με μια ειδική συμφωνία για την εταιρική φορολόγηση, κάτι σαν αυτή που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό μιας και η Ε.Ε. έχει καταδικάσει την Apple για αυτή τη στρατηγική αθέμιτου κέρδους.

Η υπόθεση της Ελλάδας είναι όμως διαφορετική γιατί η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας και θα είχε άμεσο συμφέρον από μια τέτοια συναλλαγή.

Από την άλλη, το Grexit δεν βολεύει ούτε το ΔΝΤ, άρα ούτε και τις ΗΠΑ.

Ως αντάλλαγμα οι εταιρείες θα λάμβαναν μια επ’ αόριστο, “θωρακισμένη εγγύηση χαμηλής φορολόγησης” των μη αμερικανικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με την πρόταση του Bloomberg.

Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα; Η χώρα μας θα λάμβανε ελάφρυνση χρέους, ενώ θα φιλοξενούσε και τα ευρωπαϊκά γραφεία των επιχειρήσεων.

Έτσι, η Ελλάδα θα γινόταν σταδιακά ένα πανίσχυρο τεχνολογικό cluster, το οποίο θα προσέλκυε και άλλες επιχειρήσεις και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας. Από την άλλη, η Apple θα μπορούσε να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της στην Ευρώπη μέσα από την “πόρτα” της χώρας μας.

Η λιτότητα σε εμάς θα μειωνόταν όπως και οι απαιτήσεις των πιστωτών για εφαρμογή της. Ο όρος είναι η χώρα, να γίνει πιο φιλική προς προς τις επιχειρήσεις.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος πως αυτού του είδους η διάσωση θα έπαιρνε την έγκριση του ελληνικού λαού εάν αποτελούσε αντικείμενο δημοψηφίσματος”, γράφει ο Leonid Bershidsky.

Παρόλα αυτά το δημοσίευμα κλείνει με τόνο απαισιοδοξίας, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει μέσα στη λιτότητα και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν κεφάλια που δεν ξέρουν πώς να τα ξοδέψουν ή πού να τα επενδύσουν εναλλακτικά.

Πηγή: news247.gr