Πώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνεται πραγματικότητα
- 19/08/2017, 10:57
- SHARE
Το «όνειρο» δημιουργίας της Αθηναϊκής Ριβιέρας στα Αστέρια της Γλυφάδας αποκτά σοβαρές βάσεις.
«Ήταν ένα έργο πρωτοποριακό όχι μόνον για την εποχή του άλλα ακόμη και για σήμερα. Συνδύαζε την πολυτέλεια και την σεμνότητα με ένα τρόπο μοναδικό. Σε μερικά μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα, μας μετέφερε σε τόπους εξωτικούς, κάτι από Ακαπούλκο και από Κυανή Ακτή. Εκτός από προορισμός ψυχαγωγίας και ξεκούρασης ήταν και τόπος συνάντησης για επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις, τόπος γνωριμιών που οδήγησαν σε μεγάλους έρωτες».
Έτσι περιγράφει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την έκταση του Αστέρα Γλυφάδας, τα θρυλικά μπανγκαλόους και την πλαζ γνωστός Αθηναίος της εποχής εκείνης, ιδιαίτερα επιτυχημένος στο χώρο του που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ήταν το ξεκίνημα της δημιουργίας του «ονείρου» της δημιουργίας μιας Αθηναϊκής Ριβιέρας που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις Ριβιέρες όχι μόνον ευρωπαϊκές αλλά και από άλλα εξωτικά μέρη του κόσμου. Ενός σχεδίου που ακόμη και σήμερα, έξι δεκαετίες μετά είναι στον επίκεντρο του σχεδιασμού της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε ο θρυλικός Αστέρας Γλυφάδας, που πρόλαβαν και θυμούνται με νοσταλγία όσοι σήμερα βρίσκονται κοντά και άνω των 50 χρόνων, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ανακοινώθηκε ότι η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ μέσω της ξενοδοχειακής της πλατφόρμας Grivalia Hospitality που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο απόκτησης του 80% των μετοχών της εταιρίας Ναυσικά ΑΕ.
Η Ναυσικά ΑΕ έχει – μέσω της Εθνικής Τράπεζας – την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στο ακίνητο λειτουργούσε κατά το παρελθόν το φημισμένο ξενοδοχείο «Αστέρια».
Αναβίωση του θρυλικού ξενοδοχείου
Σκοπός της Grivalia Hospitality και των συνεταίρων της – όπως τονίζουν στελέχη της Crivalia -είναι να αναβιώσουν το ιστορικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντας το με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνοντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς εμβέλειας με μπανγκαλόους και καμπάνες.
Το συγκρότημα θα διαχειρίζεται από αναλόγου βεληνεκούς διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα στα πρότυπα των επιτυχημένων city resorts του εξωτερικού.
Με την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου «Αστέρια», η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία.
Το τίμημα που ανέρχεται σε 17,174 εκατ. ευρώ, κάλυψε κυρίως υποχρεώσεις του πωλητή προς δημόσιους οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπρόσθετα, η Grivalia Hospitality ανέλαβε την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκατ. ευρώ. Με την υπογραφή του προσυμφώνου συστάθηκε παρακαταθήκη του 80% των μετοχών της Ναυσικά ΑΕ υπέρ της Grivalia Hospitality.
Η υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών αναμένεται στις αρχές του 2018.
Ο Γεώργιος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, με αφορμή το γεγονός αυτό επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κόσμημα για την αθηναϊκή Ριβιέρα, ένας διεθνής πόλος έλξης ο οποίος θα αναβαθμίσει και θα ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εδραίωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο.
Το ξεκίνημα τουριστικών υποδομών της μεταπολεμικής Ελλάδας
Για να κατασκευαστούν όμως τότε τα μπανγκαλόους, η πλαζ, τα αποδυτήρια και τα ψυχαγωγικά κέντρα στο περιβάλλοντα χώρο προηγήθηκαν έργα υποδομών που θα προστάτευαν την ακτή από τα θαλάσσια ρεύματα, δημιουργήθηκαν δίκτυα αποστράγγισης, αποχέτευσης και λιμενοβραχίονες.
Κατασκευαστικά, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΑΠΕ αρχιτέκτονες που γνωρίζουν την ιστορία του έργου, χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά της εποχής και ειδικότερα ελαφριές κατασκευές από ξύλο ιδιαίτερης αντοχής, πλάκες μαρμάρου, δάπεδα από βότσαλο θαλάσσης δημιουργώντας μια πολυτέλεια που όμως δεν προκαλούσε.
Οι καμπάνες, τα μπανγκαλόους, η πλαζ αλλά και τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας κερδίζουν εκείνη την εποχή αμέσως το ενδιαφέρον όχι μόνον των Αθηναίων και των τουριστών αλλά και του διεθνούς τζετ σετ.
Ταυτόχρονα για αρκετά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο γυρισμάτων σκηνών φημισμένων ελληνικών ταινιών, που προβάλλονται ακόμη μέχρι σήμερα διατηρώντας τις αναμνήσεις από τα Αστέρια Γλυφάδας ζωντανές.
Ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, η Νόρα Βαλσάμη, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν μερικοί μόνον από τους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν σε σκηνές που γυρίστηκαν στα κοσμοπολίτικα «Αστέρια» της Γλυφάδας που ξεκίνησαν να λειτουργούν προς το τέλος της δεκαετίας του 1960.
Όπως θυμούνται άνθρωποι που έζησαν τα νιάτα τους στην εποχή εκείνη, ο χώρος είχε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μια αστική ευγένεια που χαρακτήριζε γενικότερα την εποχή.
Αποτέλεσε το ξεκίνημα της ανάπτυξης μεγάλων τουριστικών υποδομών στην μεταπολεμική Ελλάδα καθώς και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών αλλά και του τουριστικού ρεύματος.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι οι 120 καμπάνες στα Αστέρια Γλυφάδας σταμάτησαν να λειτουργούν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Πώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνεται πραγματικότητα
Σήμερα με τις επενδύσεις στα Αστέρια Γλυφάδας, μαζί με το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς που είναι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και την αξιοποίηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης και άλλων παρεμβάσεων,τίθενται πλέον οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας Αθηναϊκής Ριβιέρας που δεν θα ανταγωνίζεται απλά επί ίσοις όροις αντίστοιχες παραλιακές ζώνες διεθνώς, αλλά θα μπορέσει με αξιώσεις να διεκδικήσει να βρεθεί στην κορυφή του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.