Πώς η αβεβαιότητα στη Γαλλία και οι παγκόσμιες προκλήσεις επηρεάζουν τις αγορές

Πώς η αβεβαιότητα στη Γαλλία και οι παγκόσμιες προκλήσεις επηρεάζουν τις αγορές
Photo: pixabay.com
Η έρευνα της Bank of America και η στάση αναμονής της ΕΚΤ.

Μειώνεται η αισιοδοξία των fund managers για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διαπιστώνει η Bank of America (BofA). Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της αβεβαιότητας για τη Γαλλία και τις ασθενέστερες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America, το 43% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, έναντι 61% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το ποσοστό που περιμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μειώθηκε από 34% σε 17%.

Η Bank of America σημειώνει ότι ο ενθουσιασμός των fund managers έχει περιοριστεί λόγω της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, καθώς και των ασθενέστερων εξωτερικών προοπτικών. Το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνει, έναντι 29% τον περασμένο μήνα, ενώ το 29% περιμένει εξασθένηση στην Κίνα, έναντι 12% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τονίζει ότι δεν σχεδιάζει άμεση παρέμβαση για την αγορά γαλλικών ομολόγων, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι είναι στο χέρι των Γάλλων πολιτικών να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποβάθμισε τη Δευτέρα την ανάγκη για παρέμβαση, δηλώνοντας ότι η αναταραχή στην αγορά δεν ήταν «άτακτη». Ο Λέιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% έως το 2025, παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών μετά την πανδημία COVID και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, προειδοποίησε ότι η Γαλλία κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: