Πώς οι εκλογές στη Βαυαρία μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει στις ευρωεκλογές
- 10/10/2018, 12:30
- SHARE
Τα κοινά σημεία των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι πολλά. Και πιθανότητα θα δείξουν το δρόμο.
Για εμάς τους παλιούς η Βαυαρία ταυτίζεται με τον Φραντς Γιόζεφ Στράους. Εννοώ βέβαια εκτός από τον Όθωνα, την πριγκίπισσα Σίσσυ, τον Βάγκνερ και την μπυραρία όπου γεννήθηκε το κόμμα των ναζί δολοφόνων. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Βαυαρία είναι μια συντηρητική καθολική περιοχή, σε αντίθεση με την παλαιά Δυτική Γερμανία που επικρατούν οι προτεστάντες. Στη διάρκεια της ναζιστικής κυριαρχίας, οι καθολικοί υπέστησαν διωγμούς και ταπεινώσεις. Επομένως έχουμε ένα κρατίδιο με στοιχεία ταυτότητας που είναι πιο κοντά στους Αυστριακούς γείτονές τους.
Για να μείνουμε στα σύγχρονα, ας θυμηθούμε την μακρόχρονη διακυβέρνηση του αντιφατικού, πληθωρικού πατέρα του CSU -Χριστιανική Κοινωνική Ένωση- που κυβερνάει αυτοδύναμα μέχρι σήμερα. Κατάσταση που θα αλλάξει δραματικά μετά τις τοπικές εκλογές του Ομοσπονδιακού Κράτους στις 14/10, αν δεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, που λίγο πολύ προδικάζουν:
Σημαντική πτώση του κυβερνώντος κόμματος και αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια αναταραχή στην ηγετική τους ομάδα. Ήδη τα συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ του σημερινού υπουργού Ζέεχοφερ και του πρωθυπουργού του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου άρχισαν με το γνωστό blame game, με στόχο τον Ζέεχοφερ και την αντι- Μέρκελ πολιτική του στο θέμα της μετανάστευσης, στάση που δεν δικαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Βλέπετε, η μαζική αποχώρηση των ψηφοφόρων δεν οδηγήθηκε προς τους ακροδεξιούς του Afd, αλλά προς άλλα κόμματα και κυρίως τους πράσινους.
Τρία κόμματα διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση. Το Σοσιαλδημοκρατικό που χάνει τους μισούς ψηφοφόρους του σε σχέση με τις εκλογές του 2013, ενώ ένα τοπικό κεντροδεξιό κόμμα, οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», ενισχύονται και οι ακροδεξιοί έχουν ποσοστά μικρότερα από τις εκλογές τις εθνικές.
Οι Πράσινοι, όπως και στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, εμφανίζονται με διαφορά δεύτεροι, ενώ οι «Φιλελεύθεροι» και η Αριστερά (Die Linke) είναι στα όρια του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα έχουμε δυο παράλληλες κινήσεις. Η πρώτη αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν τα ποσοστά το επιτρέψουν μια κυβέρνηση με τους πράσινους είναι το πιο δημοφιλές σχήμα (48%). Διαφορετικά, μια συγκυβέρνηση με τους πράσινους και τους φιλελεύθερους είναι πιθανή, ή ακόμη μια κεντροδεξιά κυβέρνηση –Χριστανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, και «Ελεύθεροι» θα μπορούσαν να σχηματίσουν Κυβέρνηση συνεργασίας, αν και οι Φιλελεύθεροι έχασαν το τρένο με την άρνησή τους να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση Μέρκελ. Η δεύτερη τις εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά να ξανάρθουμε λίγο στον «ιδιόρρυθμο» Φραντς Γιόζεφ. Παρά το συντηρητικό του προφίλ, ο εκπρόσωπος της «λαϊκής δεξιάς» ήταν ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης στην Βαυαρία. Με έξυπνες πολιτικές προσήλκυσε μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγικές εταιρείες της Γερμανίας, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε πολυεθνικούς βιομηχανικούς κολοσσούς, αλλά και στην στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, η φιλία που ανέπτυξε με την Σοβιετική Ένωση εν μέσω ψυχρού πολέμου συμπλήρωσε την εικόνα συνέχειας, σταθερότητας και ανοίγματος στον κόσμο, που οι συντηρητικοί εν μέρει απεχθάνονται – βλ. Τραμπ κλπ. Η κληρονομιά του Φραντς πέφτει βαριά στους ώμους των διαδόχων του. Ακόμη και τα λάθη του, που του στοίχισαν την καγκελαρία- υπόθεση Spiegel.
Όταν μάθουμε το βράδυ της Κυριακής την πραγματική ψήφο των Βαυαρών, ίσως μπορούμε να κάνουμε και προβλέψεις και για τις ευρωεκλογές γενικότερα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν η ήττα είναι βαριά, τότε θα χρειαστεί μια ριζική ανανέωση στην Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, που ο μόνος που μπορεί να την επιτύχει είναι ο σημερινός υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Ε. Επιτροπής, σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάνφρεντ Βέρνερ, εκλεκτός της Μέρκελ αν και από άλλο κόμμα. Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει αλλαγές τόσο στη σημερινή κεντρική κυβέρνηση, όσο και στον διαμοιρασμό των πόστων εξουσία της Ένωσης και πριν από όλα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επιλογή του Spitzenkanditat του ΕΛΚ για το πόστο τού ή τής διαδόχου του κ. Γιούνκερ. Ίσως το σημερινό μήνυμα του κ. Σόυμπλε να είναι μια «περιγραφή» των μελλούμενων. Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής και ο τελευταίος των φιλοευρωπαϊστών της παλιάς φρουράς, προανήγγειλε την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από τη Συγκυβέρνηση. Είπε μεν, ότι η Γερμανία μπορεί να κυβερνηθεί από Κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ίσως να προαναγγέλλει και άλλες αλλαγές, που περιλαμβάνουν την αλλαγή της στάσης των Φιλελευθέρων ή ακόμη και νέων εκλογών με ανανεωμένη την υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Αλλά ας μην προχωρήσουμε άλλο τις προβλέψεις μας . Έχουμε να λέμε επί του πραγματικού σε λίγες ημέρες!
Εξάλλου τα αποτελέσματα και οι μετέπειτα εξελίξεις στην Γερμανία θα συνδυαστούν με τις κινήσεις για συνεργασία Μακρόν –Φερχόφστατ και την αναπόφευκτη ισορροπία δυνάμεων και συνεργασιών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.