Πώς η εκλογική αβεβαιότητα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πώς η εκλογική αβεβαιότητα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
(FILES) People cross a street in front the headquarters building of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2024, one day before annual ECB press conference on Eurozone monetary policy. The number of ECB staff suffering from burnout has risen steadily in recent years to reach nearly four in ten, according to an internal study seen by AFP on July 11, 2024. The number of employees at the European Central Bank reporting burnout has gone up from 29.7 percent in 2016 to 33.2 percent in 2021, before reaching 38.9 percent in 2024, according to the study commissioned by ECB staff representatives and conducted by the Psy@work consultancy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Οι επικείμενες εκλογές σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκαλούν αβεβαιότητα, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να «πατήσει φρένο» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη (Γαλλία) και στις ΗΠΑ (προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο) αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιβραδύνει τις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Bloomberg από 5 έως 10 Ιουλίου.

Η έρευνα αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση στις μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι πολιτικές αναταραχές ανοίγουν έναν νέο κύκλο κινδύνων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Μετά την αρχική μείωση κατά 0,25% τον Ιούνιο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα διάλειμμα στην επόμενη συνεδρίαση, πριν συνεχίσουν τις μειώσεις τον Σεπτέμβριο, με στόχο να φθάσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% μέσα σε ένα χρόνο.

Η σταδιακή αντιστροφή της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσκολία εκτίμησης των οικονομικών παγίδων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη από τη στασιμότητα ενδέχεται να έχει ήδη εκπνεύσει. Εν τω μεταξύ, οι εκλογές στις ΗΠΑ αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα πάντα, από κρατικές δαπάνες έως το εμπόριο.

Οι αναλυτές θεωρούν την προεδρική ψηφοφορία του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την απειλή μιας νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της περιοχής, ενώ η αναταραχή στη Γαλλία έχει αναβιώσει τις μνήμες από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με αυτήν την αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, υποσχόμενοι να αποφασίζουν ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος, Φίλιπ Λέιν, αναφέρει ότι ο Ιούλιος θα είναι κυρίως μια ευκαιρία για απολογισμό.

Οι αγορές είναι πιο επιφυλακτικές από τους οικονομολόγους, εκτιμώντας μόνο μία ακόμη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων φέτος. «Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Οι πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση. Στις ΗΠΑ, η απειλή του Τραμπ επιτείνεται από την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίπαλο των Δημοκρατικών. Στην ευρωζώνη, οι πρόωρες γαλλικές εκλογές έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές, παρότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως μετά το αρχικό σοκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου θα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές για να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους για την επόμενη μείωση των επιτοκίων, παρόλο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα αυτόν τον μήνα.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πορεία λόγω των γεγονότων. «Απλώς δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία», επανέλαβε ο Μπρζέσκι.

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι «αδιάφορη», με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια ακόμη μείωση τον Σεπτέμβριο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες πιθανότητες μείωσης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν την ΕΚΤ να δράσει ταχύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: