Η ΕΚΤ αλλάζει τους κανόνες δανεισμού των τραπεζών – Τι πρέπει να ξέρουμε για τη ροή μετρητών
- 13/03/2024, 16:02
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να απεξαρτήσει τις τράπεζες από την ελεύθερη ροή μετρητών, αλλά θα προσπαθήσει να το κάνει αρκετά ήπια ώστε να μην διαταραχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή ο δανεισμός, όπως έδειξε την Τετάρτη το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης Επισκόπησης Επιχειρησιακού Πλαισίου της ΕΚΤ.
Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ πλημμύρισε τις τράπεζες με μετρητά μέσω μαζικών αγορών ομολόγων, με στόχο να τις ωθήσει να δανείζουν και να τονώσει την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό αφαίρεσε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη των τραπεζών να δανείζονται η μία από την άλλη, και ουσιαστικά καθήλωσε το επιτόκιο μίας ημέρας στη διατραπεζική αγορά σε αυτό που πληρώνει η κεντρική τράπεζα για τις καταθέσεις.
Όμως αυτό το εξαιρετικά γενναιόδωρο σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα εποχή όπου ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι υψηλότερα και η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα εξαντλείται.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περισσότερα κίνητρα για να δανείζουν η μία την άλλη, ενώ παράλληλα θα παράσχει δίχτυα ασφαλείας για να περιορίσει τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής έντασης.
«Το πλαίσιο θα διασφαλίσει ότι η εφαρμογή της πολιτικής μας θα παραμείνει αποτελεσματική, στιβαρή, ευέλικτη και αποδοτική στο μέλλον, καθώς ο ισολογισμός μας ομαλοποιείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κεντρική τράπεζα για τις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα ευρώ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο “κοντά” στο επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα είναι 4%.
Αντί όμως να διοχετεύει από μόνη της ελεύθερα μετρητά στο σύστημα, θα βασίζεται περισσότερο στις τράπεζες που δανείζουν η μία την άλλη, καθώς τα ομόλογα που αγόρασε λήγουν και η πλεονάζουσα ρευστότητα φεύγει από το σύστημα.
Οι τράπεζες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αντλούν από την ΕΚΤ όσα μετρητά επιθυμούν, εξασφαλισμένα με εγγυήσεις, στις εβδομαδιαίες Πράξεις Κύριας Αναχρηματοδότησης και στις δημοπρασίες 90 ημερών.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η οικονομική ποινή και το στίγμα για τους δανειολήπτες που απευθύνονται στην κεντρική τράπεζα, το επιτόκιο αυτών των δημοπρασιών, που σήμερα είναι 4,50%, θα μειωθεί ώστε να μειωθεί η διαφορά μεταξύ αυτού και του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στις 15 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και πράξεις αγοράς ομολόγων μόλις δει ότι ο ισολογισμός της έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ως αποτέλεσμα του δικού της δανεισμού από τις τράπεζες.
«Οι πράξεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην κάλυψη των διαρθρωτικών αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού τομέα που προκύπτουν από αυτόνομους παράγοντες και τις απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών» σημείωσε η ευρωτράπεζα.
Μια πιθανή συνέπεια είναι ότι οι μελλοντικές αγορές ομολόγων θα επικεντρωθούν σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας και όχι σε όλα σχεδόν τα ομόλογα της αγοράς, όπως τα προγράμματα τόνωσης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ σκοπεύει να επανεξετάσει το νέο σύστημα σε δύο χρόνια ή ακόμη νωρίτερα, αν χρειαστεί, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το πρώτο σύνολο κανόνων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο
- ΚΕΠΕ: Υπέρμετρη συσσώρευση κερδών στις 4 συστημικές τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια
Πηγή: reuters.com