Πώς η εμμονή της Lego με τη λεπτομέρεια έχει κρατήσει τους θαυμαστές της «κολλημένους» εδώ και 92 χρόνια

Πώς η εμμονή της Lego με τη λεπτομέρεια έχει κρατήσει τους θαυμαστές της «κολλημένους» εδώ και 92 χρόνια
Photo: pixabay.com
Τα παιχνίδια της εκτείνονται σε πολλές γενιές, από ενήλικες χομπίστες που επανασυνδέονται με τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέχρι παιδιά και εφήβους.

Της Prarthana Prakash

Το να ανοίξετε ένα σετ Lego μπορεί να σας συναρπάσει αλλά και να σας καταβάλλει. Με πολλά τουβλάκια και μικροσκοπικές λεπτομέρειες σε κάθε στοιχείο που βρίσκεται σε ένα κουτί, η ανυπομονησία να χτίσουν κάστρα, πλοία, πόλεις και τόσα άλλα προσελκύει αμέτρητα παιδιά εδώ και 92 χρόνια.

Το 2024, λίγες εταιρείες έχουν μπορέσει να επαναλάβουν την επιτυχία της Lego. Τα παιχνίδια της εκτείνονται σε πολλές γενιές, από ενήλικες χομπίστες που επανασυνδέονται με τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέχρι παιδιά και εφήβους.

Από το ταπεινό ξεκίνημά τους το 1932 ως το παθιασμένο έργο ενός ξυλουργού, τα παιχνίδια Lego έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της παιδικής ηλικίας. Απλά διαλέξτε ένα θέμα και πιθανότατα υπάρχει ένα σετ Lego για αυτό, είτε πρόκειται για αρχιτεκτονική, είτε για αγώνες ταχύτητας.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα Lego θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αντικατασταθεί από πιο εθιστικά και ελκυστικά ηλεκτρονικά gadget. Αλλά αυτό δεν συνέβη – αν μη τι άλλο, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα για την οικογενειακή εταιρεία με έδρα τη Δανία. Οι επιδόσεις της ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του κλάδου παιχνιδιών με πωλήσεις-ρεκόρ το 2023 και αύξηση εσόδων 2% (έφτασαν τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι πτώσης 7% στον ευρύτερο κλάδο.

Ποια είναι, λοιπόν, η μυστική συνταγή της Lego για να κρατάει τα παιδιά (και, πιο πρόσφατα, τους ενήλικες) γαντζωμένα στα πολύχρωμα τουβλάκια της;

Το Fortune ρίχνει μια αποκλειστική ματιά στην ανάπτυξη προϊόντων της Lego και το μυστικό για να διατηρείται η εμβληματική μάρκα επίκαιρη.

Ένα από τα μακροχρόνια μοτίβα της Lego – το διάστημα – δείχνει τι κάνει την προσέγγισή της μοναδική και τη βοηθά να αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Το διάστημα ήταν μία από τις τρεις επίσημες κατηγορίες της εταιρείας εντός των οποίων ανέπτυξε παιχνίδια (το «κάστρο» και η «πόλη» ήταν τα άλλα δύο) που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70. Είχε σκοπό να αντιπροσωπεύει τα μυστήρια του μέλλοντος, όπως έκαναν τα κάστρα για το παρελθόν. Η δημοτικότητα του διαστήματος με τα παιδιά έχει αντέξει μέσα στα χρόνια, καθώς αιχμαλωτίζει τη φαντασία τους ως ένα βασίλειο ατελείωτων ευκαιριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κατασκευή Lego είναι ένα πάθος από μόνη της», λέει στο Fortune η Julia Goldin, επικεφαλής προϊόντων και μάρκετινγκ της εταιρείας.

Η Lego συνειδητοποίησε από νωρίς ότι έπρεπε να ακούσει άμεσα τα παιδιά για να καταλάβει πραγματικά τι θέλουν. Η Goldin είπε ότι η εταιρεία πήρε αυτή τη σκόπιμη απόφαση πριν από περίπου 10 χρόνια και έτσι βοηθήθηκε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την κατασκευή παιχνιδιών.

«Αυτό που κάνει ένα σετ Lego μοναδικό είναι, πρώτα και κύρια, η πραγματική κατανόηση του κοινού», τονίζει η Goldin. «Όχι απλώς η κατανόηση του τι θα τους ενδιαφέρει, αλλά και ποια είναι η σωστή δυναμική της εμπειρίας».

Η ποιότητα που χαρακτηρίζει τα τουβλάκια της Lego είναι ένας άλλος παράγοντας που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει, καθώς τα σετ περνάνε από τη μια γενιά στην άλλη, σύμφωνα με τον Frédérique Tutt, σύμβουλο παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών στην εταιρεία έρευνας αγοράς Circana. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να κερδίσουν κάτι καλό από τα παιχνίδια Lego, είτε πρόκειται για τις μηχανικές τους ικανότητες είτε για την εφαρμογή και την καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους.

«Όταν οι γονείς αγοράζουν Lego για το παιδί τους, πιστεύουν ότι θα το βοηθήσει να δομήσει τον εγκέφαλό του», καταλήγει ο Tutt. «Η Lego προσπαθεί να αναπτύσσει προϊόντα για τον οποιονδήποτε και για όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com