Πώς η επιστροφή Τραμπ απειλεί την εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Πώς η επιστροφή Τραμπ απειλεί την εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
(190629) -- OSAKA, June 29, 2019 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping meets with U.S. President Donald Trump in Osaka, Japan, June 29, 2019. (Xinhua/Ju Peng) (Photo by JU PENG / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Με κινήσεις που στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση της, η Κίνα προετοιμάζεται για πιθανά σενάρια έντασης.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούσαν το τελευταίο έτος να διαβεβαιώσουν τη διεθνή κοινότητα ότι οι μεταξύ τους εντάσεις δεν θα εκτραπούν ανεξέλεγκτα. Τώρα, όμως, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο αυτή τη λεπτή ισορροπία.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής κατεύθυνση της πολιτικής του Τραμπ, καθώς η ρητορική του συνδυάζει τόσο απειλές όσο και κολακείες, διατηρώντας τους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ σε αβεβαιότητα. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των δημόσιων τοποθετήσεών του, η Κίνα δείχνει προετοιμασμένη –με βάση την εμπειρία της πρώτης θητείας του Τραμπ– για μια έντονη αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Επιπλέον, και τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, φαίνεται να έχουν υιοθετήσει μια κοινή γραμμή σκληρότερης στάσης απέναντι στην Κίνα. Αυτή η στρατηγική, που ξεκίνησε επί Τραμπ και ενισχύθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, περιλαμβάνει νέους διακανονισμούς ασφαλείας, περιορισμούς στην πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία και τιμωρητικούς δασμούς λόγω της στάσης του Πεκίνου απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προετοιμασίες του Πεκίνου για έντονη αντιπαλότητα

Παρόλο που η εξωτερική πολιτική του Τραμπ παραμένει αδιευκρίνιστη, η Κίνα φαίνεται πιο έτοιμη αυτή τη φορά σε σχέση με την πρώτη του θητεία. Τον τελευταίο μήνα, το Πεκίνο ενίσχυσε τις επαφές του με διεθνείς εταίρους και συνεργάτες των ΗΠΑ, που ενδεχομένως ανησυχούν για τη μελλοντική συνέπεια της αμερικανικής πολιτικής. Έκλεισε συμφωνία με την Ινδία για περιορισμό των συνοριακών εντάσεων, υποδέχθηκε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Βρετανία και την Ιαπωνία για την ενίσχυση των δεσμών, και κατήργησε περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων από την Αυστραλία.

Ταυτόχρονα, η Κίνα συνεχίζει να επενδύει σε αυτόνομες τεχνολογίες και να ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, αν και οι προσπάθειές της αυτές δυσχεραίνονται από την οικονομική της αδυναμία, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Η σημερινή οικονομική ευπάθεια περιορίζει την ευελιξία του Πεκίνου σε περίπτωση ενός νέου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική ατζέντα και ο ρόλος του Τραμπ

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας γνώρισαν ένταση στις αρχές του 2023 με την κατάρριψη ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε έμφαση στη διπλωματία, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι. Η μελλοντική πορεία αυτών των σχέσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιοι θα αποτελέσουν την ομάδα συμβούλων του Τραμπ.

Μέρος της πολιτικής του Τραμπ θα μπορούσε να ευνοήσει την Κίνα. Στην πρώτη του θητεία, έδινε προτεραιότητα στις εμπορικές συμφωνίες και τις επιχειρηματικές σχέσεις. Η αρχή «Πρώτα η Αμερική» που πρεσβεύει, ίσως επιδεινώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Κίνα να καλύψει το κενό και να διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της.

Μήνυμα ειρήνης και ελπίδα για συνεργασία

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του για την εκλογή του Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η σύγκρουση θα πλήξει και τις δύο χώρες, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να αναπτύξουν θετικές σχέσεις σε μια «νέα εποχή» αμοιβαίας συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: