Πώς οι fintech εταιρείες «πιέζουν» την Ευρώπη
- 07/09/2017, 11:50
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση νοιώθει την πίεση των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) θα μπορούν να επενδύουν ευκολότερα σε λογισμικό με τις αλλαγές στη νομοθεσία που συζητιούνται από τις εποπτικές αρχές.
Οι τραπεζικοί κανόνες της Ευρ. Ένωσης αντιμετωπίζουν το λογισμικό ως κόστος και όχι ως επένδυση, αναγκάζοντας τους δανειστές να καλύπτουν τις δαπάνες για ψηφιακές εφαρμογές με ένα ίσο ποσό κεφαλαίου.
Αλλά πλέον οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν αλλαγές στους κανόνες αυτούς, καθώς οι τράπεζες απειλούνται από έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνο-επιθέσεων και νοιώθουν την πίεση νέων παικτών στον κλάδο.
«Οι υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής βρίσκονται σε διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κατανοήσουν καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ των λογιστικών κανόνων και της αντιμετώπισης του λογισμικού» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters. «Αν χρειαστεί θα αναλάβουμε δράση».
Η Ευρ. Επιτροπή, η οποία προτείνει νέους νόμους σε επίπεδο ΕΕ, δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα κατά τη μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων πέρυσι, παρά την ισχυρή πίεση που άσκησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αν οι δαπάνες για λογισμικό, οι οποίες ισοδυναμούν με περίπου το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων των τραπεζών σε ψηφιακή τεχνολογία, αντιμετωπιστούν στην ΕΕ όπως στις ΗΠΑ, τότε θα απελευθερώνονταν πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο μόνο φέτος, όπως επεσήμανε ένας τραπεζικός λομπίστας.
«Θα βοηθούσε ιδιαίτερα αν η Ευρ. Επιτροπή αναγνώριζε τη σημασία αυτού του ζητήματος» ανέφερε ο Wim Mijs, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών.
Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καθυστερήσει να επενδύσουν ώστε να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη χρηματοοικονομική τεχνολογία.
Και οι εταιρείες fintech έχουν αρχίσει να «κλέβουν» μερίδιο αγοράς σε μια ευρεία γκάμα τομέων, από τις πληρωμές μέχρι τον δανεισμό.
Επίσης, οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχουν προσελκύσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τις επενδύεις παγκοσμίως στον κλάδο να ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2016.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Celent, μόνο φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δαπανήσουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογίες λογισμικού και πληροφοριών.