Πώς η υπόθεση CIA – Wikileaks μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση Ουάσινγκτον και Σίλικον Βάλεϊ
- 16/03/2017, 20:45
- SHARE
Ο τρόπος που οι αμερικανικές υπηρεσίες προσπάθησαν να διασπάσουν τα συστήματα ασφαλείας, ίσως προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας.
Η αποκάλυψη των WikiLeaks ότι η CIA έχει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει τους ανθρώπους παραβιάζοντας τις συσκευές τους που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.
Κι ούτε αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπορική τεχνολογία που χρησιμοποιούμε όλοι μας είναι εγγενώς παραβιάσιμη.
Η ευπάθεια της τεχνολογίας αποτέλεσε μια από τις μεγάλες αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σε σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA). Το 2013, ο Σνόουντεν που τότε εργαζόταν για την NSA αντέγραψε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι η υπηρεσία είχε θέσει σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης για το οποίο κανένας δεν είχε ιδέα.
Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αμερικανικές) έσπευσαν να δείξουν στην παγκόσμια αγορά ότι δεν είναι «μαριονέτες» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Facebook, η Microsoft, η Google και η Apple προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, προσθέτοντας κρυπτογράφηση στα προϊόντα τους και αρνούμενες να συνεργαστούν σε έρευνες των κρατικών υπηρεσιών.
Η Facebook, για παράδειγμα, ισχυροποίησε την κρυπτογράφηση στην εφαρμογή αποστολής και λήψης μηνυμάτων WhatsApp. Και η Apple αρνήθηκε να συνεργαστεί με το FBI για να επιτρέψει την πρόσβαση σ’ ένα κρυπτογραφημένο iPhone που χρησιμοποίησε ένας από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στην επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο. Τελικά, το FBI βρήκε τρόπο να εισέλθει στο iPhone χωρίς τη βοήθεια της Apple.
Υιοθετώντας αυτή την τακτική, οι εταιρείες προσπάθησαν να δείξουν ότι τα αμερικανικά προϊόντα αξίζουν της εμπιστοσύνης των καταναλωτών κι ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών. Προφανώς και είχε νόημα μια τέτοια κίνηση, από εμπορικής άποψης. Αλλά ήταν εντελώς παιδιάστικη η ιδέα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια.
Τα εργαλεία της CIA που αποκάλυψαν τα WikiLeaks φαίνεται ότι σχεδιάστηκαν με σκοπό να παρακάμψουν τις άμυνες που έστησαν οι εταιρείες τεχνολογίας μετά από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν άφθονους πόρους και εξειδικευμένη τεχνική γνώση στη διάθεσή τους. Όταν έρχονται αντιμέτωπες με κρυπτογράφηση σε μια τηλεφωνική συσκευή ή με προγράμματα σχεδιασμένα να κάνουν τη ζωή των κατασκόπων δύσκολη, οι υπηρεσίες αυτές προφανώς και θα σχεδιάσουν νέα εργαλεία για να υπερβούν τα νέα εμπόδια. Κι όταν τα εργαλεία αυτά αποκαλύπτονται, αντικαθίστανται με νέα εργαλεία.
Το πρόβλημα για τη Σίλικον Βάλεϊ πλέον είναι ότι καλείται να καθησυχάσει εκ νέου τους πελάτες της ύστερα κι από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Αν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, σημαίνει ότι οι περισσότερες συσκευές τεχνολογίας μπορούν να παραβιαστούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ – ή κάποιον άλλον δρώντα με κακές προθέσεις.
Η μάχη μεταξύ της τεχνολογικής κοινότητας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ίσως πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου. Και μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν.
Πηγή: fortune.com