Πώς η Καλιφόρνια βάζει «φρένο» στα smartphones στα σχολεία

Πώς η Καλιφόρνια βάζει «φρένο» στα smartphones στα σχολεία
Photo: pixabay.com
Μέχρι στιγμής, 13 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει παρόμοιους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νομοσχέδιο που καλεί τις σχολικές αρχές να καθορίσουν κανόνες για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης smartphones στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων στους εφήβους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση των κινητών σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική απόδοση.

Μέχρι στιγμής, 13 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει παρόμοιους περιορισμούς ή απαγορεύσεις, με τη Φλόριντα να πρωτοστατεί το 2023. Στην Καλιφόρνια, σχεδόν 5,9 εκατομμύρια μαθητές σε δημόσια σχολεία θα επηρεαστούν από την αλλαγή, ενώ η κομητεία του Λος Άντζελες ήδη έχει απαγορεύσει τη χρήση smartphones για τους 429.000 μαθητές της από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέτρο εντάσσεται σε ευρύτερες προειδοποιήσεις ειδικών, όπως ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, ο οποίος πρότεινε την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι συνδέονται με αυξημένα ψυχικά προβλήματα στους εφήβους. Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που περνούν πάνω από τρεις ώρες καθημερινά στα social media διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη, ενώ ο μέσος έφηβος αφιερώνει 4,8 ώρες ημερησίως στις πλατφόρμες αυτές.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή και τη Γερουσία της Καλιφόρνια, απαιτεί από τα σχολεία να θεσπίσουν κανονισμούς για την περιορισμένη ή μηδενική χρήση smartphones στα σχολεία έως την 1η Ιουλίου 2026. Αυτοί οι κανόνες θα αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια.

«Η υπερβολική χρήση κινητών συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα. Ο νέος νόμος θα βοηθήσει τους μαθητές να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και την κοινωνική τους ανάπτυξη, αντί να απορροφώνται από τις οθόνες», δήλωσε ο Νιούσομ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: