Πώς η Kim Kardashian καθορίζει τον τρόπο που ψωνίζουμε στην Ελλάδα

Πώς η Kim Kardashian καθορίζει τον τρόπο που ψωνίζουμε στην Ελλάδα
epaselect epa07987299 Kim Kardashian arrives for the 2019 People's Choice Awards at the Barker Hangar in Santa Monica, California, USA, 10 November 2019. EPA/NINA PROMMER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι καταναλωτές ακολουθούν δημιουργούς περιεχομένου στα social media, κυρίως για την ποιότητα και την αυθεντικότητα του περιεχομένου.

Όταν ο κριτικός τροφίμων του TikTok, Keith Lee, μοιράστηκε με τους 10 εκατ. οπαδούς του το chipotle quesadilla menu, η μάρκα κινήθηκε γρήγορα για να προσθέσει τη δημιουργία ως επίσημο στοιχείο του μενού και να ξεκινήσει μια πληρωμένη καμπάνια με επίκεντρο τον Lee.

Στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ των πρώτων αναρτήσεων του Lee και του λανσαρίσματος της “Keithadilla”, η Chipotle κέρδισε περισσότερες από 33,3 εκατομμύρια ακολούθους και 433,6 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Και αν ο Keith Lee δεν λέει πολλά στους περισσότερους Έλληνες, η Kim Kardashian η απόλυτη influencer λέει πολλά καθώς έχει βρει από το 2007 το κλειδί για την επιτυχία μιας μάρκας. Για την Kim Kardashian και τις αδελφές της έχουν γραφτεί πολλά. Όμως αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό ή μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι το 61% των καταναλωτών έχει αγοράσει ένα προϊόν κατόπιν σύστασης ή προώθησης από κάποιον influencer.

Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν νέα, ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας, όπου μπορούν να συμμετέχουν, να παρέχουν τις δικές τους συμβουλές σε άλλους, να αγοράζουν και να διαβάζουν αμερόληπτες αξιολογήσεις προϊόντων.

Με βάση την έρευνα της EY Future Consumer Index, που κατέγραψε τις απόψεις και ανησυχίες περισσότερων από 23.000 ερωτηθέντων σε 30 χώρες, σχεδόν τα τρία πέμπτα (57%) των ερωτηθέντων επιδιώκουν να συμμετάσχουν και/ή να συμβάλουν σε διαδικτυακές κοινότητες συμβουλών για αγοραστικές αποφάσεις, ενώ το 61% δηλώνουν ότι αγόρασαν ένα προϊόν κατόπιν σύστασης ή προώθησης από influencer. Αντιθέτως, μόνο το 21% «κλίκαραν» σε διαφήμιση στα social media.

Για να συνδεθούν αποτελεσματικά με αυτούς τους ανεξάρτητους καταναλωτές, η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και οι λιανοπωλητές πρέπει να υιοθετήσουν πιο πειστικές τακτικές, επενδύοντας σε κανάλια και εμπειρίες που συνάδουν με τις αξίες και τις προτιμήσεις του εκάστοτε καταναλωτή, αντί να βασίζονται σε γενικές και ενιαίες προσεγγίσεις.

Οι καταναλωτές, αναφέρει η έρευνα, ακολουθούν δημιουργούς περιεχομένου στα social media, κυρίως για την ποιότητα και την αυθεντικότητα του περιεχομένου, προτιμώντας τους micro-influencers και τους εξειδικευμένους δημιουργούς αντί για διασημότητες, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 49% των ερωτηθέντων που ακολουθούν έναν influencer, το κάνουν επειδή δημιουργεί περιεχόμενο που βρίσκουν χρήσιμο, και το 44% επειδή θεωρούν το περιεχόμενο αυτό ευχάριστο. Οι προτάσεις προϊόντων από διασημότητες γίνονται λιγότερο δημοφιλείς, με μόνο το ένα τέταρτο (25%) να ακολουθούν έναν influencer επειδή είναι ευρέως γνωστός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: