Πώς η Κίνα έφτασε να ηγείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- 11/07/2024, 14:50
- SHARE
Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο κατασκευής νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παγκοσμίως, με σχεδόν τα δύο τρίτα των έργων να βρίσκονται στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM).
Η αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα έχει μειώσει το μερίδιο παραγωγής άνθρακα σε νέα χαμηλά επίπεδα. Η Κίνα κατασκευάζει 339 γιγαβάτ (GW) αιολικής και ηλιακής ενέργειας, δηλαδή το 64% του παγκόσμιου συνόλου, περισσότερο από οκταπλάσιο των 40 GW που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν τη δεύτερη θέση.
Ο ρυθμός της Κίνας φέρνει τον παγκόσμιο στόχο για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του 2030 πιο κοντά στην επίτευξή του, ακόμη και χωρίς περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την Κίνα να αυξήσει τους στόχους της στις δεσμεύσεις της για το κλίμα προς τον ΟΗΕ το επόμενο έτος.
Το Πεκίνο είναι σε καλό δρόμο να επιτύχει τον στόχο του για το 2030, να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως τα τέλη του μήνα, έξι χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.
Η απορρόφηση της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί πρόκληση για το δίκτυο της Κίνας, το οποίο εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον άνθρακα. Απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς, σύμφωνα με τον αναλυτή της GEM Aiqun Yu.
Η νέα δυναμικότητα ώθησε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Brief. Τον Μάιο, η Κίνα παρήγαγε το 53% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, ένα ιστορικό χαμηλό, ενώ το 44% προήλθε από πηγές μη ορυκτών καυσίμων. Η ανάλυση δείχνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κορύφωσαν πέρυσι, αν η τάση συνεχιστεί.
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε στο 12% της ηλεκτροπαραγωγής τον Μάιο και η αιολική στο 11%, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια έφτασε το 15%, η πυρηνική το 5% και η βιομάζα το 2%.
Η αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδήγησε σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας κατά 3,6% τον Μάιο. Αν συνεχιστεί η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η παραγωγή CO2 της Κίνας είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται, καθιστώντας το 2023 έτος αιχμής για τις εκπομπές της χώρας, σύμφωνα με τον Lauri Myllyvirta, partner στο Asia Society Policy Institute.
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 78% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 39% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 3,7%, παρά την αύξηση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7,2% σε ετήσια βάση.