Πώς η Κίνα εισέρχεται -αθόρυβα- στον πολυτελή ξενοδοχειακό κλάδο της Ευρώπης

Πώς η Κίνα εισέρχεται -αθόρυβα- στον πολυτελή ξενοδοχειακό κλάδο της Ευρώπης
Hotel staff work in the lobby area of the Peace Hotel in Shanghai, China, on Friday, Sept. 10, 2010. Fairmont Peace Hotel will be managed by Chinese hotelier Shanghai Jin Jiang International Hotels (Group) Co. and Fairmont Hotels & Resorts Inc., which runs the Savoy hotel in London. Jin Jiang, which operates more than 600 hotels in China, spent HK$500 million ($64 million) to restore the building. Photographer: Kevin Lee/Bloomberg via Getty Images

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινεζική Jin Jiang International, η οποία αναζητά να επενδύσει σε πολυτελή ξενοδοχεία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η κινεζική Jin Jiang International αναζητά να αγοράσει ξενοδοχεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι και να επεκτείνει το πολυτελές της χαρτοφυλάκιο, δήλωσε ο διευθνύνων σύμβουλος της εταιρείας, Pierre-Frederic Roulot στο Reuters την Τρίτη.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι στενές σχέσεις της Κίνας με τον όμιλο Louvre Hotels, τον βοήθησαν αρκετά να ξεπεράσει τη συνολική μείωση των Κινέζων επισκεπτών στη Γαλλία το 2016, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Περίπου 2,2 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέφθηκαν τη Γαλλία το 2015, ένας αριθμός ο οποίος θα μπορούσε να μειωθεί σε 1,8 εκατομμύρια τη φετινή χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 8% με 10% στη διαμονή από τους Κινέζους τουρίστες», είπε χαρακτηριστικά ο Roulot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά του κόσμου από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), με τις δαπάνες της στα ταξίδια του εξωτερικού να έχουν φτάσει διψήφιο αριθμό ήδη κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.

Το Louvre Hotels, το οποίο είναι σήμερα το νούμερο δυο πιο οικονομικό ξενοδοχείο στην Ευρώπη μετά το AccorHotels της Γαλλίας, αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επίσης μεγαλύτερη συμμαχία του, την πάροχο τραπεζικών καρτών της Κίνας UnionPay προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των Κινέζων επισκεπτών στη χώρα. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία στη Γαλλία πλέον θα δέχονται πιστωτικές κάρτες της China Union Pay, ώστε να ανταποκρίνονται ακόμη περισσότερο στις ανησυχίες των Κινέζων τουριστών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να μεταφέρουν πάρα πολύ χρήματα στους γαλλικούς δρόμους λόγω ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Roulot, η Jin Jiang, ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Κίνας, αγόρασε το Louvre Hotels, τον Μάρτιο του 2015 για 1,3 δισ. ευρώ, ως πλατφόρμα επέκτασης εκτός της χώρας.

Εκτός από την Jin Jiang υπάρχουν κι άλλες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στον ευρωπαϊκό τουρισμό, όπως η Fosun, η οποία ελέγχει τη γαλλική Club Med και έδωσε στο Louvre Hotels μία τριετούς πιστωτική γραμμή ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για να επιταχύνει την επέκτασή της.

Με κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για το 2016, το Louvre Hotels λειτουργεί 1.200 ξενοδοχεία (από ένα έως πέντε αστέρια) σε 51 χώρες. Επιπλέον, τον Οκτώβριο εγκαινίασε το πρώτο Campanile ξενοδοχείο στη Σαγκάη, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει άλλα 250 ξενοδοχεία μέχρι το 2020 στην Κίνα με τη βοήθεια της Jin Jiang.