Πώς οι μάνατζερ βοηθάνε τους εργαζομένους εξ αποστάσεως να επιβιώσουν στην πανδημία
- 20/09/2020, 17:17
- SHARE
της Jen Wieczner
Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φθάνει στον έβδομο μήνα της, έχει πλέον εμφανιστεί μια διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων: από τη μία, εκείνοι που απολαμβάνουν την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία και, από την άλλη, εκείνοι που αισθάνονται πνιγμένοι με τη συνεχή προσπάθεια εξισορρόπησης των οικογενειακών ευθυνών με τις επαγγελματικές.
«Ένα ενδιαφέρον πράγμα που εξετάσαμε είναι η έννοια των ατόμων που είναι integrators (ενοποιητές) και των ατόμων που είναι separators (διαχωριστές)» δήλωσε η Ali Rayl αντιπρόεδρος εμπειρίας πελατών στη Slack, την Τετάρτη σε μια εικονική εκδήλωση του Fortune σχετικά με το θέμα της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων. «Για τους ενοποιητές – κι εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς – είναι καλό να έχεις αυτή τη ρευστή κατάσταση ζωής όπου όλα συνδυάζονται. Για τους διαχωριστές, αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για να ζουν».
Οι εταιρείες ψάχνουν τρόπους για να υποστηρίξουν το δεύτερο γκρουπ – χωρίς όμως να τους καλωσορίζουν πίσω στο γραφείο, το οποίο για πολλές εταιρείες παραμένει κλειστό.
«Απαιτείται να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε, να αποδεχθούμε πού βρισκόμαστε και να μη βασίζουμε τις κρίσεις μας για τον εαυτό μας στο τι μπορέσαμε να πετύχουμε πριν από ένα χρόνο, αλλά στο πώς είναι η κατάσταση σήμερα», προσέθεσε η Rayl.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εισερχόμαστε στο σχολικό έτος εν μέσω πανδημίας και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα για λίγο ακόμα. Ορισμένες από τις αλλαγές, μάλιστα, μπορεί να είναι μόνιμες.
«Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην κανονικότητα», δήλωσε η Rachel Mushahwar, αντιπρόεδρος της ομάδας πωλήσεων, μάρκετινγκ και επικοινωνιών στην Intel.
Η Mushahwar, από την πλευρά της, έχει τέσσερα παιδιά στο σπίτι και προσπαθεί να συνδυάσει την εκπαίδευσή τους εξ αποστάσεως με την εργάσιμη ημέρα της: «Κάποιες μέρες, πρόκειται για καταστροφή».
Οι ηγέτες και οι διευθυντές πρέπει να δώσουν τον τόνο, προσφέροντας στους υπαλλήλους τον χώρο και την ευελιξία που χρειάζονται, καθώς και κάνοντας τους υπαλλήλους να νιώθουν ορατοί, ακόμη και όταν φυσικά δεν είναι.
«Ένα πράγμα που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα επειδή αισθάνονται λιγότερο ορατοί», είπε η Rayl.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό: «Παραδέχομαι ότι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει και μπορεί πραγματικά να έχει επιζήμια επίδραση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», είπε ο Dan Maslowski, παγκόσμιος επικεφαλής κατανεμημένων μηχανικών συστημάτων και αποθήκευσης στη Citi.
Μια στρατηγική που έχει εφαρμόσει η Slack για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι οι ‘Friyays’, όπου η εταιρεία ορίζει ως αργία μια Παρασκευή το μήνα. Το όφελος, σύμφωνα με τη Rayl, είναι ότι, καθώς όλοι παίρνουν άδεια την ίδια μέρα, δεν υπάρχει συσσωρευμένος φόρτος εργασίας όταν οι άνθρωποι επιστρέφουν – επειδή κανένας άλλος δεν ανέθετε δουλειά ενώ αυτοί ήταν εκτός γραφείου.
Ένα άλλο εργαλείο: τα Slack bots. Η εταιρεία ανταλλαγής μηνυμάτων έχει εφαρμόσει μερικά εσωτερικά αυτοματοποιημένα παιχνίδια και τεχνάσματα, όπως ένα bot που υπενθυμίζει στους ανθρώπους δύο φορές την ημέρα να κάνουν check in σε ένα παιχνίδι που ονομάζεται Animal Crossing, ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των υπαλλήλων.