Πώς η Meta «ισορροπεί» μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων των χρηστών;

Πώς η Meta «ισορροπεί» μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων των χρηστών;
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Προσπαθήσαμε να αποκλείσουμε σύνολα δεδομένων που έχουν μεγάλη υπεροχή προσωπικών πληροφοριών» λέει η μητρική του Facebook.

Η Meta χρησιμοποίησε δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram για να εκπαιδεύσει τμήματα του νέου εικονικού βοηθού της τεχνητής νοημοσύνης Meta AI, αλλά απέκλεισε τις ιδιωτικές αναρτήσεις του χρήστη που μοιράζεται μόνο με την οικογένεια και τους φίλους της, σε μια προσπάθεια να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των καταναλωτών, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του το ανώτατο στέλεχος πολιτικής της εταιρείας.

Η Meta δεν χρησιμοποίησε επίσης ιδιωτικές συνομιλίες στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων της ως δεδομένα εκπαίδευσης για το μοντέλο και έλαβε μέτρα για να φιλτράρει τις ιδιωτικές λεπτομέρειες από τα δημόσια σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση, δήλωσε ο πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Νικ Γκλεγκ, μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου Connect της εταιρείας αυτή την εβδομάδα.

«Προσπαθήσαμε να αποκλείσουμε σύνολα δεδομένων που έχουν μεγάλη υπεροχή προσωπικών πληροφοριών» υποστήριξε ο Γκλεγκ, συμπληρώνοντας ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Meta για την εκπαίδευση ήταν δημόσια διαθέσιμα.

Ανέφερε το LinkedIn ως παράδειγμα ενός ιστότοπου του οποίου το περιεχόμενο η Meta επέλεξε σκόπιμα να μην χρησιμοποιήσει λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχόλια του Γκλεγκ έρχονται καθώς τεχνολογικές εταιρείες όπως η Meta, η OpenAI του ChatGPT και η Google της Alphabet έχουν δεχθεί κριτική για τη χρήση πληροφοριών που προέρχονται από το διαδίκτυο χωρίς άδεια για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, τα οποία απορροφούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να συνοψίσουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν εικόνες.

To Reuters σημειώνει πως οι εταιρείες ζυγίζουν πώς θα χειριστούν το ιδιωτικό υλικό ή το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και το οποίο μπορεί να αναπαράγουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν αγωγές από συγγραφείς που τις κατηγορούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το «στήσιμο» του Meta AI

Η Meta δημιούργησε τον βοηθό χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο μοντέλο που βασίζεται στο ισχυρό γλωσσικό μοντέλο μεγάλης κλίμακας, Llama 2, καθώς και ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται Emu, το οποίο παράγει εικόνες ως απάντηση σε προτροπές κειμένου.

Το προϊόν θα μπορεί να παράγει κείμενο, ήχο και εικόνες και θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας συνεργασίας με τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft.

Οι δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της Meta AI περιλάμβαναν τόσο κείμενο όσο και φωτογραφίες, ανέφερε ο Γκλεγκ.

Αυτές οι αναρτήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδεύσουν το Emu για τα στοιχεία δημιουργίας εικόνων του προϊόντος, ενώ οι λειτουργίες συνομιλίας βασίστηκαν στο Llama 2 με την προσθήκη ορισμένων δημοσίως διαθέσιμων και σχολιασμένων συνόλων δεδομένων, σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανκού τεχνολογικού ομίλου.

Οι αλληλεπιδράσεις με το Meta AI μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των λειτουργιών στο μέλλον, σύμφωνα με την εταιρεία

Ο Γκλεγκ πρόσθεσε πως η Meta επέβαλε περιορισμούς ασφαλείας σχετικά με το περιεχόμενο που θα μπορούσε να δημιουργήσει το εργαλείο Meta AI, όπως η απαγόρευση της δημιουργίας φωτορεαλιστικών εικόνων δημόσιων προσώπων.

Όσον αφορά το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, ο Γκλεγκ δήλωσε ότι αναμένει «αρκετή δικαστική διαμάχη» σχετικά με το «αν το δημιουργικό περιεχόμενο καλύπτεται ή όχι από το υφιστάμενο δόγμα της δίκαιης χρήσης», το οποίο επιτρέπει την περιορισμένη χρήση προστατευόμενων έργων σε θέματα όπως ο σχολιασμός, η έρευνα και η παρωδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com