Πώς η NASA έστειλε δεδομένα από τον Πλούτωνα στη Γη
- 20/07/2015, 20:00
- SHARE
Θα απαιτηθούν περίπου 16 μήνες μέχρι το διαστημικό σκάφος να στείλει πίσω στη Γη όλα τα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια.
του Τζόναθαν Βάνιαν
Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια και τρία δισεκατομμύρια μίλια, αλλά το New Horizons της NASA έφτασε τελικά στον Πλούτωνα την Τρίτη.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η NASA αποκαλεί την αποστολή επιτυχία επειδή είναι το πρώτο διαστημικό πρόγραμμα που έχει στείλει ένα όχημα για να εξερευνήσει έναν κόσμο τόσο μακριά από τη Γη. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το διαστημόπλοιο για να μάθουν περισσότερα για το μυστηριώδη πλανήτη-νάνο Πλούτωνα και τα φεγγάρια του.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πλούτωνας απέχει τόσο πολύ από τη Γη, θα απαιτηθεί χρόνος πριν οι επιστήμονες αρχίσουν να μελετούν τις εικόνες, τα ατμοσφαιρικά δεδομένα και τις λοιπές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον πλανήτη. Τώρα αρχίζει το παιχνίδι της αναμονής.
Θα απαιτηθούν περίπου 16 μήνες μέχρι το διαστημικό σκάφος να στείλει πίσω στη Γη όλα τα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.
Ο Τζεφ Μουρ, ερευνητής και πλανητικός γεωλόγος στο NASA Ames Research Center στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια αναμένει ότι ο κύριος όγκος των δεδομένων που θέλει να μελετήσει δε θα φτάσει στη Γη πριν το τέλος του φθινοπώρου ή τις αρχές του επόμενου έτους. Ο Μουρ είναι επικεφαλής της ομάδας γεωλογικής και γεωφυσικής απεικόνισης του New Horizons, της οποίας η δουλειά είναι να μελετήσει την επιφάνεια του Πλούτωνα για να μάθει πώς διαμορφώθηκε το έδαφος του πλανήτη-νάνου.
Η πρώτη ομάδα εικόνων και δεδομένων που απεστάλησαν στη Γη προκάλεσαν ενθουσιασμό στην ομάδα και ο Μουρ λέει ότι δείχνουν ήδη μια «τεράστια ποικιλία γεωλογικών γεωμορφών στην επιφάνεια». Από τα στοιχεία που συλλέγει το New Horizons, η ομάδα του Μουρ θα συμπεράνει το αν ορισμένες υψομετρικές διαφορές υποδηλώνουν αμμόλοφους ή κάποιον άλλο τύπο κορυφογραμμής.
Για την ανάλυση των εικόνων, η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που ονομάζεται ISIS, που αναπτύχθηκε από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και χρησιμοποιείται για τη μελέτη εικόνων από το διάστημα από το 1992. Το λογισμικό χρησιμοποιείται για την επεξεργασία διαφόρων εικόνων της NASA, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων που λαμβάνονται από το Mars Reconnaissance Orbiter και το Lunar Reconnaissance Orbiter.
Μπορείτε να φανταστείτε το ISIS, που τα αρχικά του σημαίνουν Ολοκληρωμένο Σύστημα Καμερών και Φασματόμετρων (Integrated System for Imagers and Spectrometers), σαν μια πιο σύνθετη έκδοση του προγράμματος Adobe Photoshop προσαρμοσμένη για το διάστημα και για πλανητικές εικόνες.
Το διαστημικό σκάφος είναι εφοδιασμένο με δύο solid state σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 8 gigabyte για την αποθήκευση δεδομένων και περιέχει ένα ενσωματωμένο επεξεργαστή που μπορεί να συμπιέσει, να διαμορφώσει και να ταξινομήσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που βοήθησε στην ανάπτυξη και την κατασκευή του διαστημικού σκάφους. Οι δύο solid state σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στο διαστημικό σκάφος περιέχουν περίπου όσο χώρο αποθήκευσης έχουν δύο iPod.
Ωστόσο, όλα αυτά τα αποθηκευμένα δεδομένα «στέλνονται στη γη με την ίδια ταχύτητα που έχει ένα τηλέφωνο μόντεμ του 1990» δήλωσε ο Μουρ, λόγω των μικρών κεραιών που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των πληροφοριών. Η NASA επέλεξε τις κεραίες λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό του έργου.
Οι κεραίες στέλνουν πίσω υψηλής ποιότητας εικόνες και πληροφορίες στο κέντρο δεδομένων του Jet Propulsion Laboratory της NASA και στη συνέχεια στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου η NASA διατηρεί κάποιες βάσεις δεδομένων.
Και ενώ η ταχύτητα που απαιτείται για να αποσταλούν τα δεδομένα από το διάστημα στη Γη μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορη για στιγμιαία ικανοποίηση, είναι αρκετή για να εργαστεί η ομάδα του Μουρ.
«Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τα διαθέσιμα δεδομένα», δήλωσε ο Μουρ σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του έργου της ομάδας του. «Έχοντας συμμετάσχει σε αυτήν την αποστολή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μπορώ να περιμένω μερικούς μήνες ακόμη».
Πηγή: fortune.com