Πώς η Nvidia έγινε –μαζί με την Apple– η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο

Πώς η Nvidia έγινε –μαζί με την Apple– η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο
PARIS, FRANCE - AUGUST 11, 2024. Nvidia logo on the office building Photo: Shutterstock
Η Nvidia είναι το πρότυπο για την επέκταση των TAMs…  

Για την κυριαρχία της Nvidia υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η μία είναι ότι είναι ο βασικός τροφοδότης ημιαγωγών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η άλλη είναι ότι έχει επωφεληθεί από τη μαγική μαθηματική έννοια των διευθυνόμενων αγορών (addressable markets). Ο ιδρυτής της Nvidia, Jensen Huang, αυτή την εβδομάδα παρουσίασε στους παρευρισκόμενους της CES, της μεγάλης τεχνολογικής έκθεσης στο Λας Βέγκας, πολλά νέα προϊόντα και προβλέψεις. Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν καθώς παρουσίασε μια σειρά από συσκευές και μαύρα κουτιά που -η αλήθεια είναι- δεν φαίνονταν εντυπωσιακά. Αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο όραμά του για τη «φυσική τεχνητή νοημοσύνη» (physical AI), το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης, όπου περίπλοκα μοντέλα θα δημιουργούν όχι μόνο λέξεις αλλά και ρομποτικές δράσεις.

Ακόμα και για μια εταιρεία αξίας 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι αριθμοί που αναφέρονται είναι τεράστιοι. Μόνο τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγορά αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Αλλά αυτό είναι ψίχουλα σε σύγκριση με τα αυτόνομα οχήματα, ουσιαστικά ρομπότ χωρίς πόδια, τα οποία ο Huang θεωρεί μια βιομηχανία «πολυτρισεκατομμυρίων» – έναν ισχυρισμό που συμμερίζεται και ο πελάτης του και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk. Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία είναι ώριμη για ρομποτοποίηση, είναι μια αγορά 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η θεωρία λέει ότι όλα αυτά θα χρειαστούν τσιπ επεξεργασίας δεδομένων του είδους που η Nvidia πωλεί σε τεράστιες ποσότητες. Είναι πειστικό. Οι αναλυτές της Citigroup εκτίμησαν πρόσφατα ότι 1,3 δισεκατομμύριο ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, από ηλεκτρικές σκούπες μέχρι drones, θα κινούνται γύρω μας έως το 2035. Μέχρι το 2050, περίπου 648 εκατομμύρια – όσο ο πληθυσμός της Λατινικής Αμερικής – θα μοιάζουν σε κάποιο βαθμό με ανθρώπους. Αυτά θα βασίζονται σε μοντέλα εκπαιδευμένα να πλοηγούνται στον κόσμο.

Όλα τα προαναφερθέντα είναι «καύσιμο» για μια βιομηχανία που είναι καθηλωμένη στην έννοια των «συνολικών διευθυνόμενων αγορών» (Total Addressable Markets – TAMs). Αυτή η ιδέα, που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στο venture capital, είναι πλέον συνηθισμένη και στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Ο όρος εμφανίστηκε σε 3.743 αναφορές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μεταξύ 2015 και 2020· τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει εμφανιστεί σχεδόν 20.000 φορές. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: εντοπίζεις μια νέα αγορά, υποθέτεις ένα μελλοντικό μερίδιο αυτής, και voilà: ένας μελλοντικός αριθμός εσόδων για να ξεκινήσουν οι αναλυτές και οι επενδυτές να τον κοστολογούν.

Η Nvidia είναι το πρότυπο για την επέκταση των TAMs. Πριν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η αγορά της ήταν τα τσιπ για gaming. Αυτή επεκτάθηκε δραματικά στα data centers. Τα ρομπότ – ευρέως οριζόμενα – θα μπορούσαν να την κάνουν ακόμη μεγαλύτερη. Η Nvidia θα έχει μερίδιο 81% μιας αγοράς 359 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «επιταχυντές» – ή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης – έως το 2030, σύμφωνα με την Bank of America.

Ο Huang, προσθέτοντας δραματικότητα, λέει ότι η φυσική τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει, όπως ήλθε το ChatGPT. Αυτή είναι μια αξίωση που αξίζει να εξεταστεί, για δύο λόγους. Η κυκλοφορία του ChatGPT το 2022 ήταν η στιγμή που νέες δυνατότητες, εργαλεία και TAMs εμφανίστηκαν ξαφνικά στον ορίζοντα. Αλλά είναι επίσης η στιγμή που οι επενδυτές συλλογικά έχασαν την ψυχραιμία τους για την αξία μελλοντικών κερδών που δεν υπάρχουν ακόμα – και ίσως να μην υπάρξουν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times