Πώς η Ουκρανία εκτοξεύει την τιμή ρεύματος στην Ανατολική Ευρώπη

Πώς η Ουκρανία εκτοξεύει την τιμή ρεύματος στην Ανατολική Ευρώπη
Electricity generating substation, UK. (Photo by ROBERT BROOK/SCIENCE PHOTO LIBRA / RBR / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Γιατί η Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια βιώνουν τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία έχει γίνει μία από τις αιτίες για τις οποίες πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βιώνουν τις μέγιστες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία αυτό το καλοκαίρι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μισό νότιο τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης βιώνει τις υψηλότερες χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Έως την 2η Σεπτεμβρίου, 1 MWh πωλείται στη Βουλγαρία για 231 ευρώ, στη Ρουμανία για 232, στην Ουγγαρία για 222, στην Ελλάδα για 215, στη Σλοβενία για 233, στην Κροατία για 224, στη Σερβία για 211 και στη Σλοβακία για 178. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσια χαμηλότερες. Έτσι, στη Γαλλία, οι παραδόσεις για έναν ημέρα εκ των προτέρων κοστίζουν 105 ευρώ ανά MWh και στη Γερμανία 108.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει και ομήροι του ζεστού καλοκαιριού και των μεγάλης κλίμακας προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία για την αποζημίωση των πληγμάτων του ρωσικού στρατού σε εγκαστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε την Τρίτη κατά την ενημέρωση για το κόστος ενέργειας του Σεπτεμβρίου για τους καταναλωτές, ότι η Ελλάδα πλήττεται από την αύξηση ροών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, γεγονός το οποίο -όπως υποστήριξε- ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ανά κιλοβατώρα αλλά και τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας εντός της ίδιας ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στην Κομισιόν, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, για τη μεγάλη διαφοροποίηση στο ενεργειακό κόστος μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: