Πώς η περιοδεία του 1 δισ. δολαρίων από την Taylor Swift μπορεί να «σώσει» οικονομίες ολόκληρων κρατών

Πώς η περιοδεία του 1 δισ. δολαρίων από την Taylor Swift μπορεί να «σώσει» οικονομίες ολόκληρων κρατών
epa10656832 US singer-songwriter Taylor Swift performs during the Eras Tour, at MetLife Stadium in New Rutherford, New Jersey, USA, 26 May 2023. EPA/SARAH YENESEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ποπ σταρ έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε όλη την υφήλιο με τη νέα της περιοδεία.

Η Taylor Swift έχει επιστρέψει δυνατά στη μουσική σκηνή, με τις πωλήσεις των εισιτηρίων από τις συναυλίες της να ξεπερνούν τα 13 εκατ. δολάρια τη βραδιά. Εάν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, η περιοδεία της, Eras, θα σπάσει το ρεκόρ με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της μουσικής.

Και μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνουν στο κόστος παραγωγής, ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα επιπλέον εκατομμύρια δολάρια από την πώληση εμπορευμάτων της περιοδείας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο φέρνει την 33χρονη Swift, στη πρώτη θέση των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στον κόσμο και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη περιοδεία της καριέρας της.

Η Swift ετοιμάζεται να σπάσει το ρεκόρ των εισπράξεων, ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ένα όριο που κανένας καλλιτέχνης δεν έχει φτάσει ποτέ. Μέσα από 22 εμφανίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, η περιοδεία έχει εισπράξει 300 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Pollstar. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 50 συναυλίες στις ΗΠΑ, ενώ θα κάνει εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Η Pollstar εκτιμά ότι η Eras θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Taylor Swift κρατά σε υψηλό επίπεδο τις τιμές των εισιτηρίων, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό συναυλιών, αφού το μέσο εισιτήριο για συναυλία κοστίζει 254 δολάρια. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, οι μόνες δύο καλλιτέχνιδες που ξεπέρασαν τα 200 δολάρια ήταν η Britney Spears και η Celine Dion, ενώ για μια συναυλία του μεγαλύτερου ερμηνευτή εκείνης της χρονιάς, του Ed Sheeran, το μέσο εισιτήριο κόστιζε 89 δολάρια.

Από τότε, η μέση τιμή έχει αυξηθεί κατά 37 δολάρια, τουλάχιστον, αποδεικνύοντας ότι το κόστος των εισιτηρίων αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή γενικά, καθώς πριν από το 2018, την τελευταία φορά που η Taylor Swift ήταν σε περιοδεία, σχεδόν κάθε εισιτήριο κόστιζε μεταξύ 75 και 130 δολαρίων. Ωστόσο, παρά την αύξηση του κόστους κατά 134 δολάρια για τις συναυλίες της, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν το εισιτήριό τους.

People watch Taylor Swift perform at MetLife Stadium in New Rutherford, New Jersey, USA, 26 May 2023. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
People watch Taylor Swift perform at MetLife Stadium in New Rutherford, New Jersey, USA, 26 May 2023.

Το ρεκόρ στο Σικάγο

Το Σικάγο έκλεισε ρεκόρ δωματίων ξενοδοχείων το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η Taylor Swift πραγματοποίησε τρεις συναυλίες από την περιοδεία της Eras στην πόλη.

Κατά μέσο όρο 44.383 δωμάτια ξενοδοχείων έκλεισαν για την Παρασκευή και το Σάββατο στην πόλη, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με την Choose Chicago. Τα ποσοστά πληρότητας έφτασαν το 96,8% κατά μέσο όρο, καθώς θαυμαστές της Swift από κάθε άκρη των ΗΠΑ έσπευσαν για να παρακολουθήσουν μία από τις τρεις συναυλίες της στο Σικάγο.

Η μεγάλη ζήτηση για τα εισιτήρια της Taylor Swift βοήθησε στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δύο συναυλίες της στο Λας Βέγκας επανέφεραν τον τουρισμό στα προ του Covid επίπεδα, ενώ σε πόλεις από την Ατλάντα έως τη Βοστώνη έχουν επίσης αυξηθεί οι κρατήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Οι θαυμαστές της έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1.300 δολάρια κατά μέσο όρο σε κατηγορίες, όπως εισιτήρια, ταξίδια και ρούχα για να παρακολουθήσουν την περιοδεία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την εταιρεία QuestionPro. Η εταιρεία εκτιμά ότι εάν οι θεατές συναυλιών συνεχίσουν να ξοδεύουν με αυτόν τον ρυθμό, η περιοδεία Eras θα μπορούσε να δημιουργήσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτικές δαπάνες μόνο στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Taylor Swift θα σώσει την οικονομία της Αυστραλίας

Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης στην Αυστραλία αυξάνονται, ένας απροσδόκητος παράγοντας θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία: η Taylor Swift.

Το είδωλο της ποπ πρόσθεσε πρόσφατα την Αυστραλία στην περιοδεία της Eras, με τρεις συναυλίες στο Σίδνεϊ και δύο στη Μελβούρνη, την περίοδο 16-25 Φεβρουαρίου. Το περιορισμένο πρόγραμμα υποδηλώνει ότι οι Swifties είναι πιθανό να ταξιδέψουν από άλλες πολιτείες και ενδεχομένως τη Νέα Ζηλανδία για να βρεθούν στις συναυλίες της αγαπημένης τους καλλιτένιδας.

Η χρονική συγκυρία της περιοδείας θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής, καθώς η οικονομία της Αυστραλίας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Η μείωση του δείκτη αποταμίευσης των νοικοκυριών, που αναδεικνύει τους εισοδηματικούς περιορισμούς, επιτείνει τις οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, ο James McIntyre του Bloomberg Economics πιστεύει ότι η γοητεία των μεγαθήριων όπως η Taylor Swift μπορεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την υποτονική εμπιστοσύνη και να αυξήσουν τις δαπάνες. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αντισταθμίζοντας την ανασχετική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία να ποσοτικοποιηθεί ο ακριβής αντίκτυπος στην κατανάλωση, καθώς οι δαπάνες για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία αναμένεται να είναι κλιμακωτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προβλέπουν ένα φαινόμενο υποκατάστασης, όπου οι καταναλωτές ανακατευθύνουν τις δαπάνες τους προς εισιτήρια συναυλιών και συναφείς υπηρεσίες αντί για πρόσθετα έξοδα.

«Αν η Τέιλορ Σουίφτ μπορεί να αποτρέψει μια ύφεση στην Αυστραλία, τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη βασίλισσα από ό,τι νόμιζα», δήλωσε η Νταϊάνα Μουσίνα, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο AMP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοδεία της Beyoncé στη Σουηδία οδήγησε σε πληθωρισμό τον Μάιο, καθώς η σούπερ σταρ προσέλκυσε περισσότερους από 80.000 θεατές σε δυο συναυλίες στη Στοκχόλμη. Η Μουσίνα ανέφερε όμως πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να επαναληφθεί στην Αυστραλία.

«Είδαμε την επίδραση της Beyonce στον σουηδικό πληθωρισμό επειδή αύξησε τη ζήτηση για καταλύματα και εστίαση σε μια εποχή που ήδη βλέπεις αρκετά σταθερές δαπάνες για υπηρεσίες», είπε. «Ωστόσο, ο Φεβρουάριος είναι πολύ μακριά και νομίζω ότι το τοπίο της οικονομίας της Αυστραλίας θα είναι πολύ διαφορετικό τότε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: