Πώς η περιουσία των πλουσιότερων του κόσμου αυξήθηκε ραγδαία μέσα σε 25 χρόνια
- 26/12/2024, 17:18
- SHARE
Συγκρίνοντας τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα με εκείνους πριν από 25 χρόνια, γίνεται εντυπωσιακά εμφανές πόσο έχουν αυξηθεί οι περιουσίες και πόσο έχουν αλλάξει τα ονόματα στη λίστα.
Το 2000, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του Forbes — η πρώτη διαθέσιμη λίστα μέσω του Wayback Machine. Η καθαρή περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft έχει αυξηθεί από τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια τότε στα 105 δισεκατομμύρια σήμερα, κατατάσσοντάς τον στη 15η θέση στις real-time κατατάξεις.
Ο συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, ο CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, ο κληρονόμος της Walmart, Ρομπ Γουόλτον, ο ιδρυτής και CEO της Dell, Μάικλ Ντελ, ο πρώην CEO της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, και ο ιδρυτής και CEO της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, ήταν επίσης στην κορυφαία εικοσάδα τότε και παραμένουν σε αυτήν μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, για να διατηρηθούν στην εικοσάδα, οι περιουσίες τους έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2000. Για παράδειγμα, η καθαρή περιουσία του Έλισον έχει υπερτετραπλασιαστεί, από 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε 217 δισεκατομμύρια.
Η περιουσία του Μπάφετ έχει αυξηθεί πάνω από πέντε φορές, από περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια στα 143 δισεκατομμύρια, παρά το γεγονός ότι ο επενδυτής έχει δωρίσει πάνω από το μισό των μετοχών της Berkshire σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από το 2006.
Οι περιουσίες των Γουόλτον και Ντελ έχουν επίσης αυξηθεί πάνω από πέντε φορές, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Μπάλμερ και Αρνό έχουν σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, με τις καθαρές περιουσίες τους να αυξάνονται από περίπου 16 δισεκατομμύρια και 13 δισεκατομμύρια, αντίστοιχα, σε 128 δισεκατομμύρια και 168 δισεκατομμύρια.
Αντίθετα, η περιουσία του ιδρυτή και CEO της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, αυξήθηκε μόνο από τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια στα 30 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον από την 8η θέση στην 59η.
Αρκετοί άλλοι έχουν πέσει έξω από την πρώτη δεκάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αείμνηστος συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν, οι αδελφοί Άλμπρεχτ που ίδρυσαν την Aldi, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας και ο μεγιστάνας του Τύπου Κένεθ Τόμπσον.
Αντίθετα, ο CEO της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο συνιδρυτής και CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, οι συνιδρυτές της Alphabet, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, καθώς και ο ιδρυτής και CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, βρίσκονται πλέον στην κορυφή της δεκάδας.
Ενώ μια περιουσία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρκούσε για την πρώτη δεκάδα το 2000, σήμερα το ίδιο ποσό δύσκολα αγγίζει την πρώτη εκατοντάδα.
Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του 2000 είχαν συνολική περιουσία 275 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις το ένα έβδομο του συνολικού πλούτου των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σήμερα. Οι 20 πλουσιότεροι τότε κατείχαν 406 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα κλάσμα των 3 τρισεκατομμυρίων που κατέχουν σήμερα.
Ο Έλον Μασκ μόνος του αξίζει σήμερα 454 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τον συνδυασμένο πλούτο της κορυφαίας εικοσάδας του 2000.
Η συνέπεια ανάμεσα στις δύο λίστες δείχνει πώς εταιρείες όπως η Microsoft, η Oracle, η Berkshire Hathaway, η Dell και η Walmart διατήρησαν την αξία τους τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους βασικούς μετόχους τους να παραμείνουν στην κορυφή.
Ταυτόχρονα, η ραγδαία άνοδος επιχειρήσεων όπως η Amazon, η Alphabet, η Tesla, η Meta και η Nvidia εκτόξευσε τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους στις κορυφαίες θέσεις.