Πώς η πίεση της ΕΚΤ μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις
- 21/04/2015, 13:10
- SHARE
Γιατί κυβέρνηση και δανειστές δίνουν διαφορετική εικόνα για τις διαπραγματεύσεις.
Πώς εξηγείται η τόσο μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με εκείνες των δανειστών; Από τη μια, οι κυβερνητικές διαρροές για αξιοσημείωτη πρόοδο και πιθανότητα συμφωνίας ακόμη και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα και από την άλλη, οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από συμφωνία, δίνουν μια τελείως αντίθετη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν δήλωσε σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στο Eurogroup της 11ης Μαϊου.
Η εύλογη απορία που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση δίνει τόσο διαφορετική εικόνα; Εντάσσεται στο γενικότερο διαπραγματευτικό σχέδιο; Θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο για ενδεχόμενη αποτυχία στους δανειστές;
Μια από τις πιθανές αιτίες κρύβεται πίσω από το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει περιορισμούς στον ELA, δηλαδή να αυξήσει το haircut που επιβάλλει στα ομόλογα που γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να δανείσει τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, κατά την πρόσφατη, επεισοδιακή συνέντευξη τύπου. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι το θέμα επιβολής αυξημένων haircut τέθηκε στο τραπέζι, όμως δεν συζητήθηκε τελικά.
Στο ΔΣ της ΕΚΤ έχει κερδίσει έδαφος η τάση των σκληρών, που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού δεν διαφαίνεται ορατή συμφωνία σύντομα.
Παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν και σε αυτή την εξέλιξη τη…σπουδή της κυβέρνησης για τη σύγκληση του EWG, την ώρα που παράγοντες των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο προετοιμασίας συμφωνίας, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια αποτίμηση των μέχρι τώρα συζητήσεων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την προοπτική ότι οι συζητήσεις έχουν μπει σε έναν «πιο κανονικό» ρυθμό, η ΕΚΤ δεν θα σκληρύνει τη στάση της, καθώς αύριο αναμένεται να επανεξεταστεί και πάλι το όριο του ELA.
Κατά τα λοιπά, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, θα μπορέσει να καλύψεις τις ανάγκες του έως το ορόσημο της 11ης Μαϊου, που συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και αυτή η προσέγγιση κάποτε τελειώνει, υπενθυμίζοντας ότι εάν έως τότε δεν βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα βρεθεί κοντά στο χείλος του γκρεμού…