Πώς η πολιτική ατζέντα Τραμπ αναδιαμορφώνει την καταναλωτική συμπεριφορά στην Ευρώπη
- 30/03/2025, 13:20
- SHARE

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της πολιτικής ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην ευρωπαϊκή καταναλωτική συμπεριφορά.
Οι επιθετικές του δηλώσεις, οι απειλές για επιβολή δασμών στην Ευρώπη, η αμφιλεγόμενη στάση του απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας και η πρόθεσή του να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας έχουν ενοχλήσει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών, που πλέον αντιδρούν με μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Δημοσκόπηση της YouGov καταγράφει σαφή πτώση της θετικής εικόνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη μεταβολή να καταγράφεται στη Δανία. Εκεί, η ομάδα “Boykot varer fra USA” στο Facebook έχει συγκεντρώσει πάνω από 92.000 μέλη, με τον ιδρυτή της να δηλώνει: «Άρχισα να νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι. Σταμάτησα να αγοράζω, να βλέπω, να τρώω οτιδήποτε αμερικανικό». Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και στη Σουηδία, με σχεδόν το 70% των πολιτών να δηλώνουν πως είτε έχουν ήδη σταματήσει, είτε σκέφτονται να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα.
Η αλλαγή στη στάση των καταναλωτών έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Δανίας, Salling Group, ξεκίνησε να επισημαίνει με ειδική σήμανση τα ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση των πελατών.
Παράλληλα, η Tesla καταγράφει σημαντική πτώση στις πωλήσεις της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – κατά 76% στη Γερμανία και 45% πανευρωπαϊκά τον Ιανουάριο.
Ορισμένες επιχειρήσεις προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Η γαλλική Groupe Roy Energie ακύρωσε παραγγελία 15 οχημάτων Tesla, ενώ στη Νορβηγία η Haltbakk Bunkers AS ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον καύσιμα σε αμερικανικά πλοία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι κινήσεις αυτές ίσως να μην έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά, όπως σημειώνουν οι εμπνευστές των εκστρατειών, ενδέχεται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. «Ίσως να μην αλλάξουμε την οικονομία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σουηδή δασκάλα Γιαννίκε Κόχινορ, «αλλά ίσως επηρεάσουμε την κουλτούρα».