Πώς η πολιτική καταιγίδα «φρενάρει» τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη

Πώς η πολιτική καταιγίδα «φρενάρει» τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Η πολιτική αναταραχή μετά τις Ευρωεκλογές οδηγεί σε απόσυρση σχετικών συμφωνιών.

Η εντυπωσιακή αρχή της χρονιάς στις δημόσιες εγγραφές από ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζει να χάνει τη λάμψη της. Η πολιτική αναταραχή μετά τις Ευρωεκλογές οδηγεί σε απόσυρση σχετικών συμφωνιών, κάτι που δείχνει ότι ο ρυθμός των αρχικών δημόσιων εγγραφών πιθανότατα δεν θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική για το υπόλοιπο του 2024.

Οι εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια μέσω των δημόσιων εγγραφών τους, σημειώνοντας άνοδο περίπου 10% κατά μέσο όρο από την εισαγωγή τους φέτος, υπερβαίνοντας την άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 Index που είναι 8%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων Renk Group AG κατέγραψε την ισχυρότερη απόδοση με άλμα 76% μετά την καθυστερημένη δημόσια εγγραφή της. Ακολουθεί η γαλλική εταιρεία λογισμικού Planisware SA με κέρδη 59%, ενώ η γερμανική Douglas AG είχε τη χειρότερη επίδοση με πτώση 31% από το ντεμπούτο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωπαϊκές δημόσιες εγγραφές ανέκαμψαν το 2024, καθώς η περιοχή εξέρχεται από μια ήπια ύφεση και τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται. Η αξία των αρχικών εγγραφών στην περιοχή έχει φτάσει τα 14 δισ. δολάρια, κοντεύοντας να υπερβεί τα επίπεδα του 2023.

Παρόλα αυτά, η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen στις κάλπες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού δανεισμού.

Ο Lewis Grant, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για παγκόσμιες μετοχές στην Federated Hermes Ltd., δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος για περαιτέρω αρχικές διαθέσεις μετοχών το 2025 παρά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. «Βλέπουμε περαιτέρω γεωπολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα», ανέφερε ο Grant. «Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές μπορεί να επανεξετάσουν τις κινήσεις τους υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών και η αναζωπύρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί μέχρι να ξεπεραστεί η αστάθεια της αγοράς».

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Την περασμένη εβδομάδα, η Golden Goose Group SpA απέσυρε τη δημόσια εγγραφή της στο Μιλάνο, ενώ η ισπανική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tendam ανέβαλε την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο για μετά το καλοκαίρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: