Πώς η Ρωσία «παρακάμπτει» τις κυρώσεις της Δύσης στην αγορά πετρελαίου με bitcoin και ether;
- 14/03/2025, 08:59
- SHARE

Η Ρωσία χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα στο εμπόριο πετρελαίου με την Κίνα και την Ινδία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με τέσσερις πηγές με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο Reuters.
Ενώ η Ρωσία έχει ενθαρρύνει δημοσίως τη χρήση κρυπτογράφησης και το περασμένο καλοκαίρι ψήφισε νόμο που επιτρέπει τις πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα στο διεθνές εμπόριο, η χρήση τους στο εμπόριο πετρελαίου της χώρας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Ορισμένες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν bitcoin, ether και stablecoins όπως το Tether για να εξομαλύνουν τη μετατροπή κινεζικών γιουάν και ινδικών ρουπιών σε ρωσικά ρούβλια, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μικρό αλλά αυξανόμενο μέρος του συνολικού εμπορίου πετρελαίου της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας είχε αξία 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Όλες οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν ήδη βοηθήσει να μπορέσουν χώρες που βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία αποφεύγοντας τη χρήση του δολαρίου, του προτιμώμενου νομίσματος για τις συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται αφού η Βενεζουέλα επιτάχυνε τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος στις εξαγωγές αργού και καυσίμων μετά την επιβολή εκ νέου κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει διάφορα συστήματα και το USDT (Tether) είναι μόνο ένα από αυτά, δήλωσε μια πέμπτη πηγή, ερευνητής σε εταιρεία ερευνών που παρακολουθεί τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την καταστρατήγηση κυρώσεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω συμφωνίας μη δημοσιοποίησης.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω των κυρώσεων είχαν καταστεί σημαντική πρόκληση για τη ρωσική οικονομία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το αν θα αρθούν οι κυρώσεις παραμένει ασαφές. Το Reuters ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επιλογές για την ανακούφιση από τις κυρώσεις, αλλά ο Τραμπ δημοσίευσε στις 7 Μαρτίου ότι εξετάζει έντονα το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Το κρυπτονόμισμα πιθανότατα θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στις ρωσικές συναλλαγές πετρελαίου, δήλωσε μία από τις τέσσερις πηγές, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις και το δολάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Είναι ένα βολικό εργαλείο και βοηθά στην ταχύτερη εκτέλεση των εργασιών, πρόσθεσαν.
Σε ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το εμπόριο, ένας Κινέζος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πληρώνει μια εμπορική εταιρεία που ενεργεί ως μεσάζων σε γουάν σε έναν υπεράκτιο λογαριασμό, είπαν δύο από τις πηγές με γνώση των συναλλαγών.
Ο μεσάζων το μετατρέπει σε κρυπτονόμισμα και το μεταφέρει σε έναν άλλο λογαριασμό και από εκεί αποστέλλεται σε έναν τρίτο λογαριασμό στη Ρωσία και μετατρέπεται σε ρούβλια, είπαν.
Για τις πωλήσεις ενός Ρώσου εμπόρου πετρελαίου στην Κίνα, οι συναλλαγές κρυπτογράφησης ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, σύμφωνα με μία από τις πηγές που γνωρίζει τις δραστηριότητες του εμπόρου.
Τα παραδοσιακά νομίσματα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών συναλλαγών της Ρωσίας, είπαν οι αναλυτές, με άλλες παρακάμψεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για παράδειγμα.
Ένα ρωσικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, το Garantex, τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2022 και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα. Η πλατφόρμα ανέστειλε τις υπηρεσίες της την περασμένη εβδομάδα αφού η Tether μπλόκαρε τα ψηφιακά πορτοφόλια στην πλατφόρμα της.
Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας από τους πολλαπλούς τρόπους για να παρακάμψει κανείς τα ζητήματα πληρωμών, σύμφωνα με μία από τις πηγές, η οποία συμβουλεύει το Κρεμλίνο. Ανάλυση του Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου και του Centre for Information Resilience και υποστηρίζει επίσης την άποψη αυτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πηγή: reuters.com